[Išsami tema] Naktis, kai JAV ir Italija beveik pradėjo tarpusavio karą – ko nepasidalino dvi NATO valstybės? (Video)  ()

Ko nepasidalino dvi NATO valstybės?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1985 m. spalio 7 d. ankstyvą popietę Italijos kruizinio laivo „Achille Lauro“ įgulos narys pastebėjo keturis keleivius, kurie akivaizdžiai turėjo ką slėpti.

Po ginčo keturi keisti keleiviai išsitaukė automatinius šaunamuosius ginklus ir sužalojo įgulos narį. Tuo metu jie neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik užgrobti kruizinį laivą. Jie buvo teroristai iš Palestinos išsivadavimo fronto (PLF), kuriam vadovavo Abu Nidalas.

Laive, buvusiame netoli Egipto krantų, buvo 201 keleivis ir 344 įgulos nariai. Vėliau buvo išsiaiškinta, kad jų taikinys buvo ne kruizinis laivas, o Ašdodo miestas Izraelyje, kur kruizinis laivas turėjo suplanuotą sustojimą.

Italija norėjo derybų, JAV – ne

Įgulai pavyko išsiųsti pagalbos šaukinį, kuris buvo išgirstas Švedijoje. Teroristai pareikalavo paleisti penkiasdešimt palestiniečių kalinių Izraelyje mainais už laivo keleivių gyvybes. Tuometinis užsienio reikalų ministras Giulio Andreotti susisiekė su Sirijos diktatoriumi Hafizu al-Asadu, siekdamas padaryti jį tarpininku. Al-Asadui pavyko įtikinti teroristus pakeisti kursą ir patekti į Egipto vandenis.

 

Andreotti ir Bettino Craxi, kuris tuo metu buvo Italijos ministras pirmininkas, buvo pasirengę derėtis su teroristais, nes norėjo išvengti bet kokio dramatiško incidento.

Problema ta, kad Ronaldas Reiganas, tuometinis Amerikos prezidentas, neigė bet kokią galimybę susitarti su teroristais. Tai yra priežastis, kodėl tokiomis aplinkybėmis Amerikos slaptosios tarnybos nepadėjo italams, pasidalindamos turima informacija.

Padėtis buvo aklavietėje, tačiau teroristai norėjo iš jos pasitraukti. Dėl to palestiniečiai grasino dalyvaujančioms vyriausybėms, kad pradės žudyti keleivius kas tris minutes. Jie būtų pradėję nuo amerikiečių.

 

Palestinos išlaisvinimo liaudies fronto (PFLP) įkūrėjas ir vadovas Abu Abbasas įtikino teroristus prisišvartuoti prie Port Saido, Egipte. Palestiniečiams buvo suteiktas imunitetas mainais už keleivių paleidimą. Sprendimą palaikė Italijos vyriausybė, bet griežtai priešinosi Amerikos vyriausybė.

Užgrobimas baigėsi praėjus trims dienoms nuo jo pradžios. Egipto, Italijos ir Amerikos valdžios institucijos įlipo į laivą, kad išsiaiškintų, kas tiksliai atsitiko. Užgrobimas buvo baigtas, tačiau kilo tarptautinis incidentas.

Makabriškas Amerikos keleivio nužudymas

Laive buvo nustatyta, kad buvo nužudytas Leonas Klinghoferis, neįgalus Amerikos žydas. Tuo tarpu lėktuvas su keturiais teroristais pakilo iš Egipto link Tuniso, kur tuo metu buvo įsikūrusi Palestinos išsivadavimo organizacija (PLO). Ronaldas Reiganas buvo informuotas apie žmogžudystę ir netrukus įsakė Amerikos ginkluotosioms oro pajėgoms perimti Egipto lėktuvą ir nukreipti jį į Amerikos oro bazę Sigoneloje, Sicilijoje.

 

CŽA konsultantas Michaelas Ledeenas susisiekė su Craxi ir informavo jį apie situaciją. Craxi tiesiog paklausė „Kodėl Italijoje?“, o amerikietis atsakė:

„Dėl jūsų tobulo oro, jūsų nuostabaus maisto gaminimo ir kultūros tradicijų, kurias gali pasiūlyti Sicilija“.

Sigonelos krizė

Craxi sutiko suteikti amerikiečiams leidimą nusileisti Sigoneloje, tačiau tol, kol sitaucijos valdymas būtų buvęs Italijos kompetencija. Spalio 11 d., vidurnaktį, perimtas lėktuvas nusileido su kaliniais.

Penkiasdešimt italų kareivių jį apsupo. Lėktuvo keleiviai buvo Italijos jurisdikcijoje, nes padarė nusikaltimus italų laive, pagalvojo Craxi.

 

Bet JAV „Delta“ kariai puolė aplink orlaivį ir apsupo ginklus laikančius italus. Amerikiečiai nusprendė išjungti visas oro uosto šviesas. Po kelių akimirkų oro uoste susirinkę kiti Italijos ginkluotųjų pajėgų nariai apsupo amerikiečius. Akimirka pasidarė dar dramatiškesnė.

Dramatiška naktis

Po penkių valandų aklavietės, kai Craxi ir Reaganas ginčijosi, į oro uostą atvyko kitos Italijos ginkluotosios pajėgos. Tuo metu Amerikos valdžia nusprendė palestiniečių teroristus palikti italams. Tarptautinis incidentas baigėsi, tačiau nuo tos akimirkos Craxi nebebuvo geras amerikiečių sąjungininkas.

Pats laivas „Achille Lauro“ baigė liūdnai – 1994 m. laivas užsiliepsnojo ir nuskendo Indijos vandenyne prie Somalio krantų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(0)
(23)

Komentarai ()