Beprotiškiausias vertikalaus kilimo naikintuvas – kodėl mažasis „Ryan X-13 Vertijet“ niekada netapo JAV oro pajėgų ginklu (Foto, Video)  ()

Mažasis „Ryan X-13“ buvo ambicingas bandymas su VTOL orlaiviu, kai orlaivis kildavo ir nusileisdavo vertikaliai ant vertikalios platformos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šeštajame ir šeštajame dešimtmetyje viso pasaulio šalys ieškojo būdų, kaip sukurti vertikalaus kilimo ar tūpimo karinius orlaivius (VTOL).

VTOL orlaivių idėja buvo ta, kad jie galėtų pakilti ankštose vietose be kilimo ir tūpimo tako arba bent jau nuo trumpo tako, ir greitai pasislėpti nuo priešo šnipų palydovų ir šnipinėjimo lėktuvų. Prieš atsirandant P.1127, kuris taps „Harrier“, buvo įvairių orlaivių, kai dizaineriai desperatiškai bandė tobulinti VTOL koncepciją.

JAV buvo viena iš kelių šalių, kurios intensyviai kūrė vertikalaus kilimo orlaivius. Vienas įžūliausių ir keisčiausių buvo „Ryan X-13 Vertijet“. „Vertijet“ buvo sukurtas „Ryan Aeronautical“, bendrovės, daugiausia žinomos dėl treniruoklių ir žvalgybinių lėktuvų. „Vertijet“ kompanijai buvo didelis žingsnis į nežinomybę, tačiau jie buvo pasirengę tai išbandyti. Tačiau „Vertijet“ projektas nepasiekė daugiau nei dviejų prototipų, o dėl įvairių problemų bandymų metu į šią koncepciją niekada nebuvo žiūrima rimtai.

 

Neįprastas VTOL problemos sprendimas

„Ryan X-13“ idėja kilo bendrovės inžinieriams, kurie domėjosi, ar jų naikintuvas FR-1 „Fireball“ galėtų pakilti vertikaliai. Dar 1947 m. JAV karinio jūrų laivyno aeronautikos biuras su „Ryan“ iš tikrųjų buvo sudariusi sutartį dėl vertikaliai paleidžiamo reaktyvinio naikintuvo tyrimo. Ši sutartis taip pat buvo sudaryta gerokai anksčiau, nei P.1127 net atliko pirmąjį skrydį.

X-13 idėja buvo ta, kad jis galėtų pakilti ir nusileisti povandeninio laivo bazėje. Kelerius metus praleidusi nuotoliniu būdu valdomų VTOL bandymuose, 1953 m. „Ryan“ gavo oro pajėgų sutartį sukurti visavertį VTOL orlaivį.

 

Tada orlaiviui buvo suteiktas X-13 pavadinimas, o bendrovė sukūrė du prototipus, kad galėtų atlikti bandymus. Tai, ką jie sugalvojo, buvo 7,14 m ilgio orlaivis. Visą galią tiekė „Rolls-Royce“ ir „Ryan“ turboreaktyvinis variklis „Avon“. Delta sparno formos lėktuvas buvo nedidelis, jo sparnų plotis buvo vos 6,4 m. Ant X-13 nosies buvo kablys, skirtas jo prijungimui prie platformos.

Prasideda neįprasto „Vertijet“ bandymai

„Vertijet“ bandymai prasidėjo 1955 m. Pirmasis orlaivio prototipas iš pradžių buvo aprūpintas laikinąja važiuokle, o pirmasis horizontalus skrydis buvo atliktas 1955 m. gruodžio 10 d. Tada orlaivis atliko horizontalųjį į vertikalų skrydį ore, o tada vėl grįžo į horizontalų skrydį. Bandymas pavyko, ir netrukus „Vertijet“ buvo „pastatytas“ vertikaliai ant uodegos prie platformos, kuri jį laikė vertikalioje padėtyje.

Antrasis prototipas 1957 m. balandžio 11 d pakilo vertikaliai nuo vertikalios platformos, tada grįžo į horizontalų skrydį ir vėl atgal. Ir šis bandymas buvo sėkmingas.

 

Mažasis reaktyvinis naikintuvas taip pat buvo parodytas Vašingtone liepos 28 ir 29 d., kai kirto Potomako upę ir nusileido Pentagone. Taigi, atrodo, kad koncepcija veikė, tiesa? Na, nepaisant tam tikrų pažadų, niekada nebuvo rimtos perspektyvos, kad X-13 pradės veikti. Tiesą sakant, iki išėjimo į pensiją testavimas truko mažiau nei dvejus metus.

Kodėl „Vertijet“ niekada netapo visaverčiu lėktuvu

Pirmiausia, X-13 nebuvo jokių realių eksploatacinių reikalavimų. Oro pajėgoms to nereikėjo, o britų Hawker Siddeley Harrier“ galiausiai pasiūlė paprastesnį VTOL klausimo sprendimą. Be to, idėja apie tai, kas netrukus buvo praminta „ant uodegos sėdinčiu“ orlaiviu, pasiūlė didžiulį kompromisą dėl orlaivio naudingosios apkrovos ir nuotolio. Mažasis X-13 niekada nepajėgė nešti įprastesnio „Harrier“ ginklų krovinio, o tai pakenktų bet kokiam orlaivio naudojimui.

X-13 projektas tyliai baigiasi

 

„Vertijet“ taip pat pasirodė kaip košmaras bandant prijungti platformą, o matomumas buvo prastas. Kitaip tariant, lėktuvas buvo tiesiog pernelyg pavojingas.

Paaiškėjo, kad orlaivio traukos nukreipimas į žemę, o ne visą orlaivį, buvo lengvesnis būdas sukurti VTOL reaktyvinį lėktuvą.

Taigi po 1957 m. rugsėjo mėn. du prototipai X-13 pagaliau buvo pašalinti. Nuostabu, kad abu išliko iki mūsų dienų – vienas jų eksponuojamas San Diego oro ir kosmoso muziejuje, o kitas – JAV Nacionaliniame oro pajėgų muziejuje Ohajo valstijoje. Šios dvi nuostabios mašinos primena nepaprastas įvairių šalių pastangas sukurti VTOL reaktyvinį lėktuvą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()