„Leonidu“ susidomėjo ir JAV kariuomenė - naujasis ginklas dronus naikins ištisais būriais: jau įrodė šimtaprocentinę sėkmę (Foto, Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Sausis 2021-05-03 14:24
Na štai, atsakas visiems kliedintiems, kad dronai yra kažkokia panacėja, o tankai yra atgyvena ir bla bla bla.
Galonas 2021-05-03 16:56
O koks veikimo nuotolis, taikinio užfiksavimo greitis, spindulys. Niekas neaišku, gal aš iš viršaus atskrisiu ar pažeme, tokia ginkluotė turėtų būt labai tiksli ir greita arba jos turėtų būt labai daugiau, kad aprėpt visą ginamą plotą ir dar kažkaip identifikuot savą techniką, kad nepakepintų savos įrangos. Su stovinčiais dronais prezentaciniai video manęs tikrai nesužavėjo, tegul numuša 200km/h greičių lekiantį droną.
HardAxe 2021-05-03 17:27
manau skirta numušinėti mainstream`iniams DJI ir panašiems. Racing kopteriai, JET RC lėktuvai ir pan daug sunkiau įvaldomi. Realybėj turbūt daug sudėtingiau. Pvz kokiam stadione - atskrisk su taikiu dronu nuo GSM bokšto pozicijos ir per sekančias varžybas šita apsauga liks neišpakuota. p.s. klasiškas vertimas "Ginklas iššauna valdomą elektromagnetinių spindulių srautą, kuris sklinda tūkstančius kartų per sekundę."
immortallt 2021-05-03 18:19
Tokio ginklo negalėsi naudoti nuolat viską aplink kepinant, tai jei dronas sėdi ir laukia miške/prie pagrindinių kelių, kur priešo kariniai junginiai juda, tai užpuoli iš pasalų ir staigiai. Patiko kitas konceptas, kur kaip aktyvios minos veikia - kol priešų aplink nėra, užsimaskavę stovi ir tiek. Kai aptinka priešą/aktyvuojami, patys nusistato taikinius ir iššaudo prieštankinius ar pan. užtaisus kurių turime iki 50-ties vienetų. Tokius išspirginti gali tik 360 laipsnių aplink save pastoviai "skleisdamas" tokį "skydą". Tai ir technikšai sudėtinga, ir didelė tikimybė savo techniką sugadinti, ir brangu. Dar tokio "skydo" naudojimas turėtų efektyviai blokuoti visą ryšį, ne?
kestutisz 2021-05-03 19:22
"Šimtaprocentinė sėkmė" tai labai skambu. Taip, prieš stovinčius matomus gamyklinius "dronus" taip, tokius turbūt ir kulkosvaidžiu nuimtų :) Bet realiai jei kariniai vieksmai - niekas nežaistų tokiais, kad prikabinti 100g (tarkim kameros svoris) bombioškę ir ten imituoti snaiperį. Tokius realiai galbūt galima naudoti partizaniniam stebėjimui, artilerijos koregavimui - iš už kilometro, dviejų - tai klausimas kiek toli tas "jėgos laukas" nuslopsta. Kur kas paprasčiau turbūt su tokiais "kovoti" tiesiog gesinant dažnį - tai arba grįš "namo" ir parodys kur operatorius, arba labiau patyrusių pakibs vietoj kur nuimti bus dar lengviau :)
Sausis 2021-05-03 20:00
Vėlgi, žaidimas su radarais kuris kurį pirmas pamatys, reakcijos ir veikimo greitis. Priemonės fiksuojančios atskrendančius taikinius turi būti pastoviai įjungtos, o ne toks skydas. Čia lygiai toks pat principas kaip raketinių sistemų, tik šitas Leonidas leidžia elektomagnetinius spindulius, o ne raketas. Manau pavienius dronus jau pasaulio kariuomenės pramoko naikint nes turi praktikos, o su masiniais spiečiais kova, dar laukia ateity. Kaip matom antidroninės sistemos vystosi vienodu tempu. Yra nuodas yra ir priešnuodis.
bahuriux 2021-05-03 21:32
Manau nepamatytu šitas ar joks kitas radaras pilnai iš išorės "karboninio" lėktuvėlio/roboto jei jis veiktu autonominiu rėžimu, o jei toks dronas būtu karinis, tai dar ir sunaikintu šitą dronų naikintuvą. Radaras tieisog nematytu musės? dydžio "Radar cross section" objekto. Šiaip (kryptinis) EMP labai veiksmingas ginklas, prieš betkokią elektroniką ir net raketas, bet ir jiems yra priešnuodžių.
immortallt 2021-05-04 09:04
O tai radarai mato dronus? Blokuoti dažnį padės, jei valdomas asmens, o jei asmuo tik prižiūri ir blokuojant signalą dronas pagal vaizdinę medžiagą toliau tęsia misiją? Ar tiesiog, jei tai teroristinis išpuolis, toliau varo į užduotą tašką erdvėje. Beje, daug sprogmenų teroristiniam išpuoliui nereikia. Paleisk 10 dronų su nedideliais užtaisais, o į sprogmenis prikišk kokių skeveldrų. Tame ir baisumas dronų. Ir ok, dar gali saugoti karinę bazę ar judantį karinį junginį, bet jei civilinis objektas, tai iškepsi visų mobilius telefonus.
HardAxe 2021-05-04 09:52
kiek kartų sudėtingiau padaryt autonominį droną (skrendantį tiesia linija iki taško, galimai be GPS), negu tiesios nuskraidinti jį pačiam?
Hmz 2021-05-04 10:26
Ne taip jau ir sudėtinga. Pvz, pakilęs dronas nusistato pradinį kursą pagal GPS arba magnetinį kompasą, o toliau laiko kursą pagal giroskopus (aka inertial guidance), kaip ir daugelis raketų. Tiesą sakant, kažkas tokio ir yra: https://www.unmannedsystemstechnology.c ... erview-tab
HardAxe 2021-05-04 11:59
palyginus su granata po DJI - sudėtinga.
kestutisz 2021-05-04 12:24
Toks galbūt suveiktų vieną kartą, ir tai taikos sąlygom (o po to visiem mėgėjam būtų ragas, nes jie gali kur kas labiau specializuotą daiktą pagaminti - kaip tas iš Šilutės* pvz). Realiai neįsivaizduoju kaip tai atrodyti turėtų prieš karinę bazę (kurią būtų galima saugoti tokiais įrenginiais). DJI net neskris į bazę, liks visi pėdsakai pačiam "drone", pas valdytoją, juos gali nusodinti bet kas** ir t.t. Jau neskaitant to, kad nelabai ten lengvai prisuksi paleidimo mechanizmą. O ir bombų mėtymas yra savotiškas menas :) * https://www.silutesnaujienos.lt/lt/kont ... lektuveli/ ** https://kauno.diena.lt/naujienos/krimin ... na-1015306
HardAxe 2021-05-05 09:35
kaži kodėl jie kopterį, o ne lėktuvą naudojo cigaretėm? Ir kas ta spec įranga? Tiesiog radio trukdžiai 2.4/5GHz ruože?
kestutisz 2021-05-05 10:25
Spėju oficialus backdoras ir tiek. "Dronas" gi visą telemtriją nuolat transliuoja į eterį, reikia tik mokėti klausytis ir siųsti teisingas kamandas :) O cigaretėm gi bandė viską - ir konstruotus lėktuvėlius, ir pirktinius "dronus" (tas kiek keista, nes DJI ir 2km prie sienos neleidžia kilti, nebent išoperuoti GPS ir skristi ATTI, bet čia jau drąsu nematant :)
Hmz 2021-05-05 10:46
Nelabai supratau, kas jiems neleidžia kilti? Ir kaip čia padės GPS pašalinimas?
kestutisz 2021-05-05 11:32
DJI "dronai" (na copteriai masėms) turi integruotus/atnaujinamus žemėlapius kuriuose jau sužymėtos draudžiamos zonos (na kaip oran.lt, tik globalus). Ir LT pasienis su ne EU valstybėmis yra 2km neskraidymo zona kurias jie "gerbia" - neskrenda per ją ar net nekyla jei jau esi zonoje. Tai kiek įsivaizduoju nebent išoperuoti/softwariškai su atjungtu GPS tokiu galėtum bandyti prasmukti pro tokias zonas. Bet tai vistiek būtų kvaila kai pats "dronas" pas save kaupia kiekvieną judesį (gali paskui pragroti su visom lokacijom, stick'ų pajudinimais etc)
bahuriux 2021-05-05 14:56
Radarai mato ir tokius objektus kaip dronai, visokius aviamodelius, paukščius, debesis. Priklauso žinoma kokia paskirtis ir kokiu principu dirba radaras. Amerikiečiai ir kinai kuria atsieit kvantinius radarus, nuo kurių negelėtu pasislėpti joke stealth technologijomis aplipdyti skraidantys aparatai, nes iš informacijos nuotrupų tokiam radarui užtenka vos keletos kvantiškai suporuotu (entangled) fotonų kad gryžtu į detektorių. Misiją dronas gali testi, kaip koks roveris Marse užprogrmuotas iš anksto, gps anteną net nebūtina atjungti, nes ji gali būti uždengta carbonu iš apacios ir šonų, tik aukšciau esantys radarai matytu atspindžius. Toks dronas yra pigus surinktas iš hobby grade dalių, bet "aklas ir bukas", bet gali pataikyti +/-3 metrų tikslumu į užduotą tašką erdvėj. Tam net nereikia jokio ryšio iš išorės ir perimti tokio drono neįmanoma nebent nušauti. Taip žinoma EMP iškeps betkokią elektronika taip, kaip mikrobangės viduj tai vyksta.
conjurer 2021-05-05 15:19
Jei iškeptų dronų variklius, tada blogai, bet jei ne, galima grįžti prie mechaniniu valdymo blogiausiu atveju. Na bent jau paskutinei misijos atkarpai palaikyti, iki kol dronas atsitrenks į leonidą.
kestutisz 2021-05-05 15:44
Paties variklio kepti nereikia, kiekvienas BLDC variklis pats valdomas draiveriu (ESC) kuris pats savaime yra mažytis kompas. Fazes junginėti ten visas menas, nebent jau dėl tokio reikalo eiti grynai ant senobinių DC variklių :) O dėl mechaniškai tai vistiek - net lėktuvėlio atveju, kur nereikia palaikyti visų 4 variklių balanse, tai vistiek vairai valdomi servomis. O serva irgi - varikliukas su mikrokontroleriu :)
conjurer 2021-05-05 15:50
ESC labai padeda kai drono propeleriai pučia žemyn, juos subalansuoti. Bet jei jis veikia propelerinio lėktuvo principu, kaip dauguma karinių dronų, tai bukas DC netrukdytų.