Beprotiškas 1718-ųjų kulkosvaidis, šaudęs kvadratinėmis kulkomis – kam to prireikė? (Foto, Video)  ()

Tai be abejonės buvo vienas keisčiausių šaunamųjų ginklų karybos istorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

XVIII-ojo amžiaus pradžios „Puckle Gun“ buvo vienas pažangiausių savo amžiaus šaunamųjų ginklų, galintis iššauti po vieną šūvį kas 6 sekundes eroje, kai net ir aukščiausios kvalifikacijos karys muškieta paprastai iššaudavo vieną šūvį kas 20 sekundžių.

Ginklą sugalvojo Jamesas Puckle'as, anglų teisininkas ir eseistas. „Puckle Gun“ pavadintas kulkosvaidžio pirmtakas buvo titnaginis ginklas, kurio unikaliausias bruožas buvo besisukantis cilindras, leidžiantis įveikti problemą, būdingą visiems titnaginiams ginklams – greitošauda.

Vis dėlto panašesnis į šiuolaikinį revolverį, ginklas vis dėlto dažnai (netiksliai) apibūdinamas kaip pirmasis kulkosvaidis. Tai buvo vienas iš pirmųjų, jei ne pirmasis ginklas, kada nors taip vadintas, kai 1722 m. laivybos manifeste buvo pažymėta, kad laive yra „2 Puckle kulkosvaidžiai“.

 

Išsiskyręs moderniu  dizainu, „Puckle Gun“ turėjo 90 cm ilgio vamzdį ir buvo sukurtas pastatyti ant trikojo. Jis taip pat galėjo pasisukti ir būti nukreiptas bet kuria kryptimi itin greitai dėl gerai subalansuoto rėmo.

Kai prototipas buvo baigtas 1717 m., Puckle‘as kreipėsi į Didžiosios Britanijos laivyną, kuris tuo metu turėjo daug problemų su Osmanų piratais. Dideli laivų pabūklai buvo netinkamas ginklas, skirtas naudoti prieš mažus, greitai judančius laivus.

Puckle'as manė, kad jo ginklas puikiai tinka šiam atvejui. Laivai lengvai galėjo turėti kelis „Puckle“ ginklus, montuojamus aplink denio perimetrą, ir neįtikėtinai greitai šaudyti į artėjančius piratus.

Susidomėjus laivynui, 1717 m. stebėti ginklo demonstravimo Vulwiche buvo išsiųsti Anglijos ginklų valdybos pareigūnai. Deja, nors jie buvo sužavėti šaudymo ir užtaisymo sparta, pareigūnai nusprendė atmesti ginklą.

 

Jų prieštaravimai pirmiausia buvo tai, kad ginklas turėjo nepatikimą titnago užrakto sistemą ir jis buvo pernelyg sudėtingas, kad būtų lengva jį pagaminti, taip pat reikalavo daugybės pagal užsakymą pagamintų komponentų, kurių tuo metu ginklininkai neturėjo. Maža to, dėl savo dydžio, ginklas nebuvo tinkamas įvairioms taktinėms situacijoms.

Nepaisant to, Puckle'as toliau tobulino dizainą, patentuodamas geresnę ginklo versiją po metų, 1718 m. Minėtame patente Nr. 418 ginklas apibūdinamas kaip pirmiausia gynybinis ir pažymima, kad jis idealiai tinka ginti „tiltus, laivus, namus, klanų perėjas ir kitas vietas“.

Norint pritraukti investuotojus, ginklas buvo pristatomas kaip tvirtas krikščioniškos ideologijos gynėjas. Puckle'o patente taip pat apibūdinta, kaip ginklas žaibiškai galėjo iššauti kvadratinėmis kulkomis.

Kuo tai susiję su religija ir kuo čia dėtos kvadratinės kulkos?

Puckle pademonstravo dvi pagrindinio dizaino konfigūracijas: viena, skirta naudoti prieš priešus krikščionis, šaudė įprastomis apvaliomis kulkomis, o antroji, skirta naudoti prieš turkus musulmonus, šaudė kvadratinėmis kulkomis.

 

Puckle'as manė, kad kvadratinės kulkos padarys žymiai daugiau žalos žmogaus organizmui. Pagal patentą, tai „įtikins turkus krikščioniškos civilizacijos teikiama nauda“.

Ginklas taip pat sugebėjo iššauti „granatinį šūvį“ (kaip kartečė), kuriame buvo šešiolika muškietos rutuliukų.

1720 m. Puckle'as pradėjo pardavinėti savo įmonės akcijas visuomenei už maždaug 8 svarus (apie 1100 svarų sterlingų šiandien), kad būtų galima finansuoti pažangesnių „Puckle“ ginklų gamybą. Vienas jų buvo pademonstruotas visuomenei 1722 m. kovo 31 d.

Minėtos demonstracijos metu ginklas iššovė 63 kartus per septynias minutes. Tačiau, nepaisant įspūdingo ir patikimo demonstravimo, britų kariuomenė vis dar nebuvo suinteresuota nauja technologija.

 

Nepaisant nesėkmės, buvo bent vienas ginklo užsakymas, kurį atliko tuometinis Didžiosios Britanijos ginkluotės generolas kunigaikštis Johnas Montagu. Du ginklai turėjo padėti užimti Sent Vinsento ir Sent Lusijos salas Karibų jūroje. Vis dėlto, ar šie ginklai kada nors buvo panaudoti nėra aišku.

Kad ir kaip būtų, du nagrinėjami „Puckle“ ginklai išliko iki šiandien ir juos galima pamatyti Boughtono ir Beaulieu rūmuose, kadaise priklausiusiuose Montagu.

Puckle'as mirė 1724 m., taip niekada ir nepamatęs savo  ginklo panaudojimo karo veiksmuose prieš krikščionis ir musulmonus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(3)
(33)

Komentarai ()