Fizikai Kalifornijoje pasiekė istorinį branduolių sintezės proveržį: tai jau vadinama reikšmingiausiu pasiekimu nuo pat branduolinės sintezės tyrimų pradžios  (16)

Branduolinės fizikos mokslininkai, naudojantys trijų futbolo aikštelių dydžio lazerius, pranešė, kad branduolių sintezės būdu jie pagamino didžiulį energijos kiekį, galbūt suteikdami vilties sukurti naują švarų energijos šaltinį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertai sutelkė savo didžiulį beveik 200 lazerio spindulių masyvą į mažą vietą, kad sukurtų milžinišką energijos kiekį – aštuonis kartus daugiau nei kada nors anksčiau.

Nors energijos pliūpsnis truko tik labai trumpą laiką – vos 100 trilijoninę sekundės dalį – mokslininkus ji priartino prie šventojo branduolių sintezės gralio – momento, kai sintezės būdu bus sukurta daugiau energijos nei sunaudota.

„Šis rezultatas yra istorinis sintezės tyrimų pasiekimas“, – sakė Kim Budil, Lawrence Livermore nacionalinės laboratorijos, direktorius.

O čia tai kainos! Kinai rodo ką reiškia tikras išpardavimas: TOP 14 AliExpress bestselerių, kurie dabar dar pigiau nei kainavo šį pavasarį be PVM
2459

AliExpress kiekvieną sezoną rengia grandiozinius išpardavimus, kurių metu galima gauti tikrai gerų prekių už fantastiškai mažas kainas. Šiuo metu kaip tik prasideda paskutinė, baigiamoji vasaros išpardavimo akcija, o kai kurios kainos tokios, kad pramušė dugną.

Išsamiau

Kai kurie mokslininkai branduolių sintezę laiko potencialia ateities energija, ypač todėl, kad ji pagamina mažai atliekų ir neišskiria šiltnamio efektą sukeliančių dujų.

Šiame eksperimente mokslininkai panaudojo du vandenilio izotopus, iš kurių susidarė helis.

„NIF komandos atliko nepaprastą darbą“, – sakė profesorius Stevenas Rose, Londono Imperatoriškojo koledžo tyrimų centro direktorius.

 

„Tai yra reikšmingiausias branduolinės sintezės žingsnis nuo pat jos pradžios 1972 m.“

Tačiau, kaip įspėjo to paties tyrimų centro direktorius Jeremy Chittendenas, padaryti tai tinkamu energijos šaltiniu nebus lengva.

„Šios koncepcijos pavertimas atsinaujinančiu elektros energijos šaltiniu tikriausiai bus ilgas procesas ir apims svarbius techninius iššūkius“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(4)
(27)

Komentarai (16)