Kibernetinio saugumo ataskaitoje sužibėjo Lietuva – tapo antra Europoje: štai kas užėmė pirmą vietą ir paskutines  (6)

Kibernetinio saugumo ekspertų ESET atliktame tyrime šalys buvo analizuojamos ir reitinguojamos pagal tokius veiksnius, kaip kibernetinių nusikaltimų poveikis, kibernetinio saugumo užtikrinimas, kenkėjiška programinė įranga, įsilaužimai į socialinę žiniasklaidą ir elektroninį paštą, tapatybės vagystės. Ataskaitoje nustatyta, kad Europoje Lietuva yra antroji šalis pagal saugumą internete.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saugiausios šalys

Kiekvienai šaliai buvo suteiktas kibernetinio saugumo balas iš dešimties, apskaičiuotas pagal įvairius internetinio saugumo veiksnius. Juose atsižvelgta į tai, kiek kiekvienas regionas yra veikiamas galimų atakų, į įsipareigojimą užtikrinti kibernetinį saugumą, kibernetinį saugumą reglamentuojančius teisės aktus ir gyventojų, tapusių įvairių tipų kibernetinių atakų aukomis, skaičių.

Saugiausia kibernetinio saugumo šalimi Europoje tapo Portugalija, surinkusi 8,21 kibernetinio saugumo balą iš 10. Ši šalis gali pasigirti labai mažu skaičiumi gyventojų, tapusių kenkėjiškos programinės įrangos, įsilaužimų į socialinę žiniasklaidą, internetinės bankininkystės sukčiavimo ir tapatybės vagysčių aukomis. Dėl šios priežasties, taip pat dėl teisės aktų penkiose kategorijose (nacionalinė strategija, turinys, privatumas, ypatingos svarbos infrastruktūra ir prekyba) Portugalija pelnė geriausios Europos šalies kibernetinio saugumo srityje titulą.

Kaip ir minėtą, antrą vietą užėmė Lietuva, surinkusi 7,99 kibernetinio saugumo balus iš 10. Ypač aukštas rezultatas pasiektas dėl įsipareigojimo užtikrinti kibernetinį saugumą.

TOP5 taip pat puikuojasi Slovakija (7,21 balas iš 10), Graikija (7,03 balai iš 10) ir Ispanija (6,82 balo iš 10).

Prasčiausiai įvertintos šalys

Rumunija užėmė blogiausią vietą Europoje kibernetinio saugumo srityje (3,27 balo iš 10) – joje priimta mažiausiai teisės aktų, reglamentuojančių kibernetinius nusikaltimus. Liuksemburgas pasirodė prasčiausiai pagal banko kortelių ar internetinės bankininkystės sukčiavimo procentą. Daugiausia tapatybės vagysčių aukų yra Vengrijoje (12 proc.).

 

Nepaisant to, kad Graikija yra viena iš geriausiai besitvarkančių šalių, ji yra mažiausiai kibernetiniam saugumui įsipareigojusi šalis – jos rezultatas įsipareigojimų srityje yra 0,527 balo.

Nesvarbu, kurioje šalyje gyvenate, užtikrinti savo ir savo duomenų saugumą internete, naudojant visas turimas priemones (pavyzdžiui, antivirusinę programinę įrangą) – internete gausu asmeninių ir slaptų duomenų – nuo mūsų banko informacijos iki namų adreso.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Agnė Tarailaitė
(2)
(2)
(0)

Komentarai (6)