Vienas garsiausių Antrojo pasaulinio karo išsigelbėjimų – JAV bombonešis „B-17“ beveik nukirsta uodega ir toliau sėkmingai skrido: incidentas įkvėpė išskirtinį eskadrilės ženklą (Foto, Video)  ()

Ši garsioji „Boeing B-17 Flying Fortress“ bombonešio nuotrauka su beveik nupjauta uodegos dalimi, bet vis dar skrendančio, buvo padaryta per Antrąjį pasaulinį karą, Šiaurės Afrikos kampanijos pabaigoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lėktuvas, pavaizduotas nuotraukoje, buvo pavadintas „All American“ ir priklausė 97-ajai bombų grupei, 414-ajai JAV oro pajėgų bombardavimo eskadrilei.

1943 m. vasario 1 d. „All American“ kartu su kitais bombonešiais pakilo iš savo bazės netoli Biskros, Alžyre, pulti vokiečių kontroliuojamų Bizerte ir Tuniso uostų Tunise. Numetę bombas, jie grįžo į bazę, kai bombonešius užpuolė vokiečių naikintuvai.

Vienas iš vokiečių naikintuvų, manoma tai buvo „Messerschmitt Bf 109“, užpuolė pagrindinį amerikiečių grupės bombonešį, o kitas – „All American“. Vienas iš bombonešio kulkosvaidininkų numušė pirmąjį naikintuvą, tačiau antrasis smogė „All American“. „All American“ įgula manė, kad jie nužudė naikintuvo lakūną arba padarė jį neveiksnų, nes antrasis naikintuvas nebandė atsitraukti nuo „All American“.

 

Vokiečių naikintuvas atsitrenkė į „All American“ uodegos dalį, palikdamas didelį įstrižą plyšį ir nuplėšęs kairį horizontalų stabilizatorių. Tik keli fiuzeliažo metalo gabalai neleido nukristi uodegos daliai. Stebuklingai įgula buvo nesužalota.

„Stengdamasis išvengti smūgio, stipriai nulenkiau šturvalą į priekį... Aš pasilenkiau, kai naikintuvas pralėkė kelis cm virš mano galvos, ir tada pajutau lengvą trenksmą, panašų į kosintį variklį. Patikrinau variklius ir valdiklius. Bandžiau lyginti lėktuvą, bet jis primygtinai kilo aukštyn. Tik spaudžiant šturvalą keliais ir rankomis, galėjau lėktuvą išlaikyti tiesia linija.“, - prisiminė „All American“ pilotas Kenny Braggas.

 

Tik padedant kitam įgulos nariui, „B-17“ sugebėjo grįžti į bazę ir saugiai nusileisti be uodegos rato.

„All American“ buvo suremontuotas ir grąžintas į tarnybą, tačiau daugiau niekada nesileido į karines misijas. Vietoj to, lėktuvas skraidino atsargines dalis, įrangą ar dokumentus oro pajėgoms.

 

Įkvėptas laimingai pasibaigusio „All American“ incidento, 414-oji bombų eskadrilė pakeitė savo padalinio ženklą į šį:

„All American“ tarnavo neilgai. „B-17“ jau buvo pakeistas į „B-24“, o vėliau- „B-29“. „All American“ buvo nurašytas į metalo laužą ir supjaustytas 1945 m. kovo mėn.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(0)
(27)

Komentarai ()