Kaip pats sėkmingiausias povandeninis laivas JAV karinio jūrų laivyno istorijoje pasiskandino... savo paties torpeda: kaip taip įmanoma? (Foto, Video)  ()

Per Antrąjį pasaulinį karą Amerikos povandeninius laivus kamavo įvairios torpedų problemos, tokios kaip priešlaikinis susprogdinimas ir netikslus gylio matuoklis. Garsiausias iš jų buvo polinkis torpedai pasisukti link pačią torpedą iššovusio povandeninio laivo. Tai žinoma kaip apsisukimas (circular run).


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-09-28 Kaip pats sėkmingiausias povandeninis laivas JAV karinio jūrų laivyno istorijoje pasiskandino... savo paties torpeda: kaip taip įmanoma? (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ankstyvosios torpedos veikė tik tiesiai, kaip kulkos, paleistos iš ginklo, tačiau XX amžiaus pradžioje prieš prasidedant Pirmajam pasauliniam karui torpedos įgijo galimybę pataisyti savo kryptį tikslo link, net jei buvo paleistos kita kryptimi.

Šis korekcijos kampas, žinomas kaip torpedos giroskopo kampas, būdavo nustatomas mechaniškai, kol torpeda dar buvo šaudymo vamzdyje.

Po to, kai torpeda buvo paleista, ji trumpą atstumą keliavo tiesiu keliu, vadinamu „pasiekimu“. Tada įsijungdavo torpedos giroskopo vairo mechanizmas ir torpeda pradėdavo suktis. Pasiekus norimą kampo guolį, torpeda ištiesindavo trajektoriją ir skriedavo link taikinio.

Daugelio Antrojo pasaulinio karo laikų torpedų problema buvo ta, kad jos niekada nenustojo suktis ir vėl atsigręždavo link jį paleidusio povandeninio laivo uodegos. Yra bent 30 dokumentuotų atvejų, kai JAV povandeniniai laivai Antrojo pasaulinio karo metais pasišovė savo pačių torpedomis. Du iš jų baigėsi tragiškai.

 

„USS Tullibee“, nuskendęs 1944 m. liepos 29 d., tapo pirmuoju Amerikos povandeniniu laivu Antrajame pasauliniame kare, kurį nuskandino viena iš jo paties paleistų torpedų. Kitas povandeninis laivas, kurį nuskandino paklydusi torpeda, buvo „USS Tang“.

Antrasis incidentas buvo žinomesnis, nes „USS Tang“ buvo sėkmingiausias iš visų karo metu dislokuotų Amerikos povandeninių laivų. Per trumpą karjerą, trukusią tik du mėnesius, „USS Tang“ nuskandino 33 priešo laivus.

„USS Tang“ patruliavo penktojoje patrulinėje misijoje Formosos sąsiauryje, dabar žinomą kaip Taivano sąsiauris, Pietų Kinijos jūroje.

 

1944 m. spalio 23 d. naktį „USS Tang“ susidūrė su didele priešo kolona, kurią sudarė trys tanklaiviai, transportinis ir krovininis laivai ir daugybė palydos.

„USS Tang“  įsiveržė į rikiuotės vidurį ir pradėjo šaudyti iš savo torpedų, pirmiausia į krovininį laivą, o paskui į tanklaivius. Netrukus visi taikiniai degė arba skendo.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(12)
(2)
(10)

Komentarai ()