Mūšis viduryje stepių, virtęs Antrojo pasaulinio karo preliudija – SSRS ir Japonijos karas, išgarsinęs Žukovą ir ilgam atmušęs japonų norą vėl pulti sovietus (Foto, Video)  ()

Sovietų Sąjunga būtų susidūrusi su didžiulėmis bėdomis, jei 1941 metais Japonija būtų pradėjusi ataką ir atidariusi frontą Rytuose. Tačiau po visiško karinio pralaimėjimo 1939 m. Japonija nusprendė vengti tolesnių nesutarimų su Raudonąja armija.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-09-22 Mūšis viduryje stepių, virtęs Antrojo pasaulinio karo preliudija – SSRS ir Japonijos karas, išgarsinęs Žukovą ir ilgam atmušęs japonų norą vėl pulti sovietus (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kiekviena diena buvo ta pati: japonai puola auštant ir sustoja tik sutemus. Neprisimenu, kad būtume ėmę karo belaisvius. Bet kiekvieną dieną valandą leisdavome jiems surinkti savo mirusiuosius, ir jie tai padarė“, - prisiminė Ivanas Karpenko, kuris vadovavo kulkosvaidžių būriui per SSRS ir Japonijos Khalkhyn Golo mūšius.

Khalkhyn Golo mūšiai buvo keisti. Viena vertus, penkis mėnesius (1939 m. gegužės – rugsėjo mėn.) Tolimuosiuose Rytuose vyko žiauri kova, apimanti tankus ir oro pajėgas, dėl kurių buvo tūkstančiai aukų. Kita vertus, nė viena šalis oficialiai nepaskelbė kitai karą ir nė viena nekovojo už savo žemę.

Nepaisant to, šis keistas konfliktas buvo lemtingas ir labai suformavo netrukus kilusio Antrojo pasaulinio karo eigą, kai Japonijos imperija nusprendė 1941 m. nepulti SSRS iš rytų. Taip pat Khalkhyn Gole išgarsėjo Georgijus Žukovas, vėliau nugalėjęs vokiečius.

Japonijos imperijos ekspansija

Iki 1939 metų japonai išplėtė savo imperiją ir įtakos sferą daug toliau nei jų gimtosios salos. 1910 m. jie okupavo Korėją, o 1932 m. Šiaurės Kinijoje (Mandžiūrijoje) įkūrė marionetinę valstybę Mandžuką.

 

Tai reiškė, kad Japonija turėjo kruopščiai balansuoti ties tiesioginio susidūrimo su SSRS ir jos sąjungininke, komunistine Mongolija, riba. Be to, 1936 m. Japonija stojo į nacistinės Vokietijos pusę, pasirašydama Antikominterno paktą, nukreiptą prieš SSRS. Tai reiškė, kad sovietų ir japonų santykiai, ir taip buvę prasti, tik dar labiau pablogėjo.

1938 metais abi galios pirmą kartą susirėmė atvirame mūšio lauke prie Khasano ežero, SSRS ir Mandžiūrijos pasienyje. Tą kartą SSRS nugalėjo. Po metų Kvantungo armija padarė dar vieną bandymą – šį kartą užpuolė Mongoliją.

Nesusipratimas ar provokacija?

 

Japonai tvirtino, kad siena tarp Mandžuko ir Mongolijos eina Khalkhyn Gol  upe, įtekančia į Buiro ežerą. Priešingai, mongolai ir jų sovietų sąjungininkai teigė, kad siena eina maždaug 16 kilometrų  į rytus nuo upės, tiesiai į rytus nuo Nomonhan kaimo.

„1938 m. japonai išsiuntė į ginčijamą sritį pareigūną, kuris pranešė... kad siena eina Khalkhyn Gol  upe“, - teigia japonų istorikas Koto Kasakhara ir pridūrė, kad visas incidentas galėjo būti didžiulis nesusipratimas.

Tuo tarpu sovietų ir rusų istorikai yra tikri, kad konfliktas neturėjo nieko bendra su kartografija ir kad „nesusipratimas“ buvo tik pretekstas Japonijos ekspansijai.

„Tokijas buvo susierzinęs, kai SSRS padėjo Kinijai, kuri kovojo prieš Japoniją. Taigi ji nusprendė pradėti provokaciją prieš SSRS, kad ji būtų Japonijos galios liudininkė ir nebepadėtų Kinijai“, - rašoma knygoje „Tarptautinių santykių istorija“.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(36)
(9)
(27)

Komentarai ()