Pirmasis moterų grožio konkursas Sovietų Sąjungoje – „Maskvos gražuolė 1988“: renginys visoje šalyje sukėlė tikrą ažiotažą ir sutraukė milijonus TV žiūrovų (Foto, Video)  (1)

Organizatoriai atsisakė visuotinai pripažintų tarptautinių grožio standartų, bet pamiršo patikrinti dalyvių pasus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Moterų grožio konkursai (populiarūs Vakarų kultūroje, ypač Amerikoje) Sovietų Sąjungoje buvo uždrausti nuo 1959 m. – jokių menkai apsirengusių damų, beprasmiškos mados, jokios grožio ir puoselėjimo šventės.

Tačiau SSRS kultūrinė aplinka pasikeitė paskyrus Michailą Gorbačiovą komunistų partijos generaliniu sekretoriumi.

Jo pradėtos reformos – perestroika ir glasnost palietė ne tik politinį ir ekonominį gyvenimą, bet ir lėmė kultūrinius šalies pokyčius. 1988 m. pavasarį pirmasis Sovietų Sąjungos grožio konkursas visą šalį priklijavo prie televizorių.

Viskas prasidėjo 1987 m., kai laikraštis „Moskovsky Komsomolets“ paskelbė gražiausios skaitytojos konkursą. Tai buvo didžiulė sėkmė ir redaktoriai svajojo surengti kažką panašaus, bet daug didesniu mastu.

Jie perteikė idėją Maskvos komjaunimui ir taip gimė konkursas „Maskvos gražuolė 1988“, kurį finansavo komjaunimas ir populiarus Vokietijos mados žurnalas „Burda Moden“, kurio savininkė ir redaktorė ponia Burda buvo garbės žiuri narė. Organizatoriai nusprendė užregistruoti visus dalyvius, neatsižvelgdami į grožio standartus.

 

Pagrindinė organizatorių problema buvo ta, kad niekas nežinojo, kaip atrodo grožio konkursas; jų šaltiniai netgi apėmė konsultacines bibliotekos knygas.

Atrankos vyko Gorkio parke. Organizatorė Marina Parusnikova prisimena, kad eilė prasidėjo nuo metro stoties, ten buvo ne tik jaunos merginos, bet ir moterys su vaikais bei vyrai.

Procesas truko kelis mėnesius. Iš viso organizatoriai sulaukė 2500 dalyvių anketų iš kurių išrinko 36 finalistes.

Dalyvavimas grožio konkurse tuo metu iš esmės reiškė prieštaravimą vis dar vyraujančiai visuomenės nuomonei, kad tokiuose konkursuose dalyvauja tik nepadorios ir gėdingos merginos.

 

Ir merginos neprieštaravo, kad joms scenoje žengiant su maudymosi kostiumais, milijonai televizijos žiūrovų jas stebi.

Finalas vyko Lužnikų sporto rūmuose. Buvo trys etapai: pasirodymai ant podiumo su maudymosi kostiumėliu, tautiniu kostiumu ir vakarine suknele.

Paprastai tokiuose konkursuose dalyvės vilki vienodus maudymosi kostiumus, tačiau šiame konkurse jos naudojo individualius kostiumėlius, tarp jų vientisus ir puošnius visų spalvų bikinius.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(29)
(2)
(27)

Komentarai (1)