„Nepaprastas inžinerijos pasiekimas“: darbą pradėjo ilgiausias pasaulyje povandeninis elektros kabelis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Paramotoras 2021-10-07 11:02
Per tokius zaliuosius elektros kaina Norvegijoje nuo 2-5 eurocentu 2020 pakilo iki 10-15 eurocentu siai dienai. Norvegija kasa nafta ir ja parduodama tuo kompensuoja zaliaja energija Valdzia jau pradejo kalbeti kad gel reiketu sitiem elektros pardavimam uzdeti apinasri.
Benediktas 2021-10-07 14:05
Perfrazuoju tavo postą trumpiau: „Pirkit naftą iš Rusijos", atsinaujinanti energetika neturi ateities.
Paramotoras 2021-10-07 15:17
Atsinaujinanti neturi ateities vien del to jog pagaminti atsinaujinanciai energijai reikalingus irengimus sunaudojama daugiau energijos negu jos oagamina tie irengimai. Norvegija deka savo geografijos turi galimybes atsinaujinanciai nes vanduo kuris iskrinta kilometro kito ausktyje savyje turi dideli energijos tanki.
Benediktas 2021-10-07 15:31
Tavo šį argumentą / bandymą įtikinti kažką, labai lengva nurungti kitu: Ateis laikas, kai visa energetika bus 100% atsinaujinanti ir naujiems saulės moduliams, vejo elektrinėms, baterijoms gaminti bus naudojama elektra iš tos pačios atsinaujinančios. Nebebus jau tada elektros energijos iš anglių, naftos. Kada tas laikas ateis? Po 20, 30 metų. Nafta dar tikrai nebus baigusis, bet elektrai gaminti, jos jau nebereikės.
Paramotoras 2021-10-07 15:42
juokdarys. Jau dabar norvegijoje negausi valstybinio uzsakymo jei tavo technika neturi galimybes girbti nuo elektros. todel imones perka tokius visokius urodus ir sato i kampa bo jie paprasciausia neveikia. zinau tiksliai nes tokia technika prekiaujam, ja gaminam (nes musu klientu vercia pirkti) ir remontuojam
Benediktas 2021-10-07 16:07
Pats esi juokdarys, nes mes kalbėjom apie elektros gamybos šaltinius, ir iš kokios el energijos kilmės pagalba galiausiai bus gaminami visi saulės elem., vėjo jėgaines, baterijos, o tu dabar perėjai prie kitos temos. Ir dar, jei nepagrįsi nuorodomis į straipsnį su skaičiais, tyrimais savo šito teiginio, tai dar kartą apsijuoksi. Tikiu, kad pats neskaičiavai.
Paramotoras 2021-10-07 17:36
Ok paskaiciuojam vien medziagu transportavima. 1mw elektrine sveria taip 1000tonu. Transportuojam 100km su sunkvezimiais (40stk) taip po 30l/100km ir jau turim taip 12t kuro i ora. Ir tokia elektrine mazdaug menesi tures suktis su realiu veju (25proc) kad pagamintu tiek energijos kiek jos yra 12tonu kuro. Toliau tingiu skaiciuoti bet visa tai gali dauginti is gelezies kiekio rudoje ir rudos kiekio transportavimo iki liejyklos ir tt. Dar visa kompozitu pramone ir aptarnaujancio personalo bei pagalbines technikos transportas ir ttttt. Vienok daug cia tekstinti bet vien tam kad padenvti transporto sanaudas daugiau nei puse savo laiko tures suktis. O ir siail profitas apie 4 procentai is vejo tik todel kad parduoda zalius kreditus dar valstybes (kiataip tavo kisenes parama)
Benediktas 2021-10-07 18:03
Pagrindimas? Man tai panašu į apsijuokimą. Neturi jokių įrodančių skaičiavimų, tik savo manymus. Ar turi skaičiavimus, kiek kainuoja to kiekio rudos ir kitu medziagu išgavimas? Pagaminimas pačios jėgainės?
Galonas 2021-10-07 18:05
Tai, kad 1MW vėjo turbinos svoris apie ±60tonų. Kaip apskritai čia skaičiuoji, skaičiai iš oro, kiek tavo galvoje sunkvežimis gali vežt, kad 12 tonų kuro gauni? Tarkim čia k(tūkstančius) norėjai parašyt, nes litras dyzelio =/= kg, tai 12000/30=400, o pas tave suknvežimiai negrįžta į startą? Na tarkim grįžta, tai 200 reisų, tai tu su kokiu ford transit po 5 tonas vežiosi ar kaip? 1 litas dyzelio turi ±10kwh, 12000*10=120mWh, elektrinė dirbdama 25% pajėgumu pagamins 6mWh per parą, ir atidirbs tą tavo iš subinės ištrauktą skaičių per 20 dienų. Nu tu spangalas kaip reta ir dar sakai pats, kad per mėn. atidirbs, o vėliau dirbs pusė laiko transportavimui, tai po dviejų mėn. kaip suprantu demontuosim, jo?
Arn4M 2021-10-07 18:23
Nenoriu liūdinti žaliosios energijos entuziastų, bet praeis dar ne vienas dešimtmetis kol ši rūšis taps rimta iškastinio kuro pamaina. Šiandien vėjo turbinų ar saulės baterijų laukai slepia naujų dujinių ar atominių elektrinių statybas, nes be šito stabilaus elektros tiekimo ištisus metus nebūtų galima užtikrinti. Kol kas žalioji energija viso labo uždarė daugumą taršių anglimi ar mazutu kūrenamų elektrinių, o pastarosios jau senai buvo nukonkuruotos dujų ir atomo, veikė greičiau kaip reliktas ar blogų laikų rezervas.
Benediktas 2021-10-07 18:52
Nei vienas nesakėm, kad tai įvyks po metų ar penkių. Viskas suprantama. Bet naujų atominių ir dujinių statybas, man atrodo gali pamiršti. Čia tik tuo atvejų, jei nespėtų gaminti saulės el ir vėjo jėgainių, baterijų, kad patenkinti paklausą. Bet galų gale viistiek liks tik iš atsinaujinančių, nes tai nemokamas energijos šaltinis.
Galonas 2021-10-07 19:28
Na atominių dar nenurašyčiau taip lengvai, visgi nemažai finansų tyrimams skirta, bet šiuo metu jos kWh kaina tikrai labai nepatraukli, o, kad žalioji energetika ateitis tai reikia būt aklam, kad to nematyt ir ji tokia tikrai ne dėl to, kad žalia, o dėl to, kad pigi.
Arn4M 2021-10-07 19:50
Vien atominių reaktorių suplanuota kelios dešimtys https://world-nuclear.org/information-l ... dwide.aspx Ką jau kalbėti apie dujines, kurias stato arba rengiasi statyti visi kas planuoja uždaryti turėtas anglimi kūrenamas. Nepaisant elektrai taupių prietaisų, energijos suvartojimas visame pasaulyje sparčiai auga. Augant elektromobilių skaičiui, kurių dauguma krausis naktį. Dėl to patyliukais statomos naujos galingos elektrinės (viena priežasčių, kodėl dabar užkilo dujų kainos visame pasaulyje).
Benediktas 2021-10-07 20:24
Na manau tiesiog paskaičiavo, kad nespės su saule, veju, kai staiga atsirado elektromobilizmas. Bet veliau atomines, duju elektrines vistiek pakeis jau atsinaujinančiomis, nes pigiau ir nereikia pirkti iš kitų žaliavos - pinigai cirkuliuos viduje. Matosi, pagal Galono grafiką.
gytis13 2021-10-07 22:43
Na,kiek teko girdėti iš istorijos kažkada atominės elektrinės irgi buvo laikomos beveik nemokamos energijos šaltiniu. O tada pradėjo skaičiuoti kiek kainuoja saugumo sistemos ir pradėta rimtai investuoti į saugumą ir kaina gerokai pakilo, kad net pasidarė nepatrauklu. Mūsų Ignalina kadangi už statybas rusai sumokėjo generavo elektrą už 2centus/kWh ir nebuvo nuostolinga. Aišku nauja elektrinė dirbtų gerokai brangiau kol bankų paskolas išmoketų, paskui irgi galėtų papigiai darbuotis. Pridėjus dar vieną centą atsipirktų ir uždarymas. O lyginti vėjo elektrinės kuri kada nori dirba kada nori kada ne kainą su atomine, kuri pastoviai dirba ir gamina kiek reikia energijos daugų daugiausia neprotinga. Taigi, kiek kainuoja kilovatvalandė elektros kai vėjo elektrinė stovi? Kažkokį procentą elektros vėjas padarys, o kokį tai labai nuo daug ko priklauso. Rekordininkai čia danai su 49 procentais, vokiečiai ištempė 27 procentus.
gytis13 2021-10-07 23:17
https://www.trea.ee/eng/500-mw-pump-hyd ... g-in-2029/ Va ką estai sugalvojo. Va tokių reiktų pasistatyti vieną kitą ir galima bus vėjo parkų statyti kiek norime.Aišku tai kainuoja
immortallt 2021-10-08 00:26
Arn4M, jo, kelios dešimtys suplanuota, vakarų pasaulyje dauguma jų suplanuota prieš 30 metų ir statusas nepasikeitęs per tuos 30 metų. Per ateinančius 30 metų uždarys apie 200 atominių pasaulyje. Duok die jei pastatys dar 30, daugiausia rusams/kinams artimos šalys. Atsinaujinanti nieko neduos? Vokietijoje 40% elektros pagamino atsinaujinantys 2021 metais. Šalyje, kur pramonė yra labai didelė ir labai stipri. Šalyje, kur gyventojų tankis 6 kartus didesnis nei Lietuvoje. Lietuvoje šįmet turbūt apie 30% elektros iš atsinaujinančių pasigaminsime. 2024 metais turėtume jau bent 70% pasigaminti iš atsinaujinančių. Gal nori eiti lažybų? Ir atsinaujinančiai subsidijų nereikia, priešingai nei dujoms, anglims, o tuo labiau atominei. Paramotoras skaičiuodamas net su savomis prielaidomis grybą suvarė nes dar nulį prirašė vieną. Dar padaugino svorį iš biški daugiau nei 10 kartų ir gauna tada kosminius skaičius, kaip neatsiperka vėjo jėgainės savo taršos. O realiai visą pagaminimo taršą vėjo jėgainė atperka per 6-9 mėnesius. Čia jau net neminint, kad 25% efektyvumą laisvai išspaudė net iš Vokietijos pastatytos dėvėtos vėjo jėgainės. Realiai ant kranto Lietuvoje 44% spaudžia paskutinės statytos jėgainės, o naujai statomos 5MW galios turėtų ir 54% pasiekti efektyvumą. Na bet žinoma, kaip kitaip sudergsi atsinaujinančią, kai imant tikrus skaičius iš rinkos nieko nepavyks, kad ir kaip stengtumeisi - tai sumažini pagaminamos energijos kiekį, padidini svorį 10x, tada dar padaugini sąnaudas iš 10x ir jei vis tiek nesigauna - dar padaugini iš 10, ir kartoji paskutinį veiksmą, kol gaunasi. Atominė energetika, tokia kokia yra dabar, yra pasmerkta. Toris, termobranduoliniai reaktoriai jau žadami ne vieną dešimtmetį - jų nėra. Net jei šiemet sukuria mokslinį reaktorių kuris pilnai veikia, iki pirmo komercinio praeitų ne mažiau nei 10 metų. Iki kol galėtų pagaminti 1% elektros tokie įrengti reaktoriai praeitų ne mažiau 20 metų. Kol jie galėtų gaminti 100% elektros, čia su sąlyga kad ištekliai jiems nėra labai riboti, praeitų 40-50 metų. Būtent 20 metų vėjas ir saulė vystėsi, kol pasiekė 1% ir dar 20 metų prireiks, kol jie gamins arti 100% elektros.
immortallt 2021-10-08 10:02
gytis, kam statyti tokį, jei atitikmenį turime Kruonį, kurio daugiau nei užtenka? Toliau eis cheminiai akumuliatoriai prie elektromobilių krovimo stotelių. Taip pat greičiausiai eis akumuliatoriai prie saulės ir vėjo jėgainių parkų, kad maksimaliai išnaudoti elektros tinklus. Aišku, čia reikėtų detalaus modeliavimo, kurį nesu pajėgus atlikti, bet Energetikos institutas atlikinėja panašias studijas. Turėtų ir tokia atsirasti po kelių metų.
gytis13 2021-10-08 10:14
Bet immortall jūs irgi skaičius labai mėgstate pagražinti sau norima linkme. Tarkim aš randu skaičių kad Vokietija gamina 27 procentus atsinaujinančios elektros energijos, tamsta rašote 40 procentų, yra skirtumas. Lietuva šio metu pagamina apie 10 procentų sunaudojamos energijos iš vėjo. Tamsa vėl sakote kad 30 procentų, o 2024m bus 70 ir mes įsiveršime beveik nuo nulio į Europos lyderius aplenkę danus kur tą vėjo energetiką vysto gal 30 metų ir išspaudė 49 procentus. Beje reikia kietai skirti gamybos procentą ir suvartojimo procentą, būtent suvartojimo procentas parodo kiek išnaudojama atsinaujinanti energija. Kai Lietuva savo energijos gamina gal tik 30 procentų tai gal reikia išvis sustabdyti visas kitokias elektrines ir palikti tik vėją, kiek trūksta elektros importuoti tada gausis labai gera statistika. O dėl 70 procentų sunaudojamos atsinaujinančios elektros energijos 2024 metais ramiai galima lažintis kad taip nebus.
immortallt 2021-10-08 10:53
Skaičiai į trąsą: https://www.statista.com/statistics/736 ... x-germany/ Dabar man rodyk 27%, būsi paėmęs visus energijos poreikius, įskatant automobilius ir šildymą. Lietuva, 2020 m. II pusmetis 20% - https://www.regula.lt/SiteAssets/2020_m ... skaita.pdf Lietuva 2020 m. I pusmetis 25% - https://www.regula.lt/SiteAssets/2020_m ... skaita.pdf Taip kad jau pernai buvo vidutiniškai 22,5%, šįmet turėtų būti daugiau, t.y. arti 30%. Man aiškini ką reikia skirti, kai pats tęsi praktiką skaičius dalinti bent iš 3. Kas nors turite pasiūlyti on-line sprendimą lažyboms vėlesnei datai? Nes pastatyti 1000 MW vėjo jėgainių parką jokių reikšmingų darbų tinkle padaryti nereikia. Litgrid gali prijungti 3x tiek. Dokumentai ir leidimai gauti. Pradėti detalūs projektavimo darbai pačių jėgainių. Kai kur pradėti pilti pamatai. ir kils naujos kartos virš 5 MW sausumos vėjo jėgainės, kurios veiks ne 38-44% nominalios galios, o 50%. Taip kad ir bus 70% vien iš vėjo. O kur dar saulė. Iš kiek nori lažintis? 1000€ ar būsi santūresnis ir 100€? P.S. komentaras į temą, norvegai paleidę šią jungtį nesvietiškai daug uždirba. Kai įprastai elektrą parduodavo pas save už 20-30€/MWh, dabar varo eksportą už 200-300€. Omeny su tokiomis kainomis jungtis atsipirkti galėtų per 1-2 metus, o paleido kaip tik šį mėnesį.