Keikiate vairavimo egzaminus Lietuvoje? Sudarė valstybių sąrašą, kur pradėti vairuoti nė nenorėtumėte, ir kur teises gauti vienas juokas  (2)

Apie vairuotojo pažymėjimą svajoja dauguma paauglių: kuria planus, kaip sės prie automobilio vairo ir leisis į kelionę po platųjį pasaulį. Deja, kai kurių šalių gyventojams ši svajonė yra kur kas sunkiau pasiekiama, nei galima pagalvoti. Sukti egzaminai ir didžiulis informacijos, kurią reikia išmokti, kiekis priverčia kaip reikiant pasistengti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kita vertus, yra valstybių, kur vairavimo egzaminas yra ne toks sudėtingas, o kursai – pigesni. Taigi, kuriose pasaulio vietose lengviausia gauti vairuotojo pažymėjimą, o kur sunkiausia?

Portalas zutobi.com pateikia trumpą apžvalgą ir įvertinimą balais, skirtą atsižvelgiant į kainas, egzamino sudėtingumą ir amžių, kurio sulaukus galima bandyti laimę.

Šalys, kuriose lengviausia gauti vairuotojo pažymėjimą

1. Meksika. Įvertinimas balais: 9,48 iš 10

Meksikoje viskas labai paprasta. Visų pirma, didžiojoje šalies dalyje nereikia laikyti praktinio vairavimo egzamino, užtenka teorijos, o iki 2018-ųjų apskritai nebuvo jokių egzaminų. Be to, Meksikoje prie vairo galima sėsti sulaukus 15-os metų amžiaus, nors daugelyje valstybių teks pakentėti mažiausiai iki 18-ojo gimtadienio.

2. Kataras. Įvertinimas balais: 7,39 iš 10

Galbūt bus sunku patikėti, bet Katare automobilį leidžiama vairuoti vos 14-os metų amžiaus asmeniui. Be to, vairavimo egzaminas ten kainuoja tik 35 eurus (pasaulinis vidurkis siekia 88 eurus). Užtat Katare reikia išlaikyti tiek teorijos, tiek praktinio vairavimo egzaminus.

3. Latvija. Įvertinimas balais: 7,03 iš 10

Latvijoje lengviausia gauti vairuotojo pažymėjimą iš visų Europos Sąjungos valstybių narių, o portalo pasauliniame reitinge ji atsidūrė trečioje vietoje. Šioje šalyje vairavimo egzaminas kainuoja 30 eurų, t. y. mažiau nei Meksikoje ir Katare, tačiau vairuoti automobilį galima tik nuo 16-os metų.

4. Jungtinės Amerikos Valstijos. Įvertinimas balais: 6,95 iš 10

Kaip ir Latvijoje, JAV vairuotojo pažymėjimas išduodamas ne jaunesniems nei 16-os metų amžiaus gyventojams (amžiaus riba varijuoja atsižvelgiant į konkrečios valstijos įstatymus). Beje, kaip ir visose penkiose šalyse, kur lengviausia gauti vairuotojo pažymėjimą, Amerikoje nėra praktinių važiavimų valandų skaičiaus reikalavimo. Tiesa, egzamino kaina yra truputį didesnė už pasaulinį vidurkį – maždaug 99 eurai.

5. Kanada. Įvertinimas balais: 6,93 iš 10

Trečia Šiaurės Amerikos valstybė šiame sąraše. Kanada tik 0,02 balo atsiliko nuo JAV, nes praktinio vairavimo egzamino kaina yra šiek tiek didesnė – 115 eurų.

Šalys, kuriose sunkiausia gauti vairuotojo pažymėjimą

 

1. Kroatija. Įvertinimas balais: 1,96 iš 10

Kroatijoje sudėtingiausia įgyti teisę vairuoti automobilį dėl brangaus ir griežto vairavimo egzamino, taip pat reikalaujama atlikti nemažai praktinių važiavimų (jų trukmė turi sudaryti apie 85 valandas), norint laikyti egzaminą. Be to, kroatams reikia kruopščiai pasitikrinti sveikatą. Visos išlaidos vairavimo pažymėjimui gauti gali siekti 1 100 eurų.

2. Brazilija. Įvertinimas balais: 3,21 iš 10

Šioje šalyje vairavimo kursai trunka 60 valandų: 45 valandos – teoriniai mokymai, 15 valandų – praktiniai važiavimai. Vadovaujantis Brazilijoje galiojančiais įstatymais, nuodugniai tikrinama vairuotojo pažymėjimą norinčių gauti asmenų sveikata, įskaitant psichologinius testus. Kursai ir testai atsieina vidutiniškai 250 eurų.

3. Vengrija. Įvertinimas balais: 3,59 iš 10

Vengrijos gyventojai pirmiausia privalo pasitikrinti regėjimą ir sveikatą, paskui dalyvauti mažiausiai 58 valandų trukmės kursuose. Laimei, Vengrijoje vairuotojo pažymėjimą galima gauti metais anksčiau nei daugelyje kitų valstybių, o kainos yra gana žemos.

 

4. Bahreinas. Įvertinimas balais: 3,62 iš 10

Mažiausiai 18-os metų amžiaus gyventojams reikia išlaikyti pirmosios pagalbos, teorijos ir praktinį egzaminus. Praktinio vairavimo egzamino kaina – 423 eurai.

5. Juodkalnija. Įvertinimas balais: 3,79 iš 10

Penketuką šalių, kuriose sunkiausia gauti vairuotojo pažymėjimą, užbaigia mažytė Europos valstybė. Juodkalnijoje vairavimo egzaminas kainuoja 280 eurų. Prieš laikydami teorijos ir praktinį egzaminus, bent 18-os metų amžiaus piliečiai privalo pasitikrinti sveikatą ir regėjimą.

Šalys, pasižyminčios keisčiausiais vairavimo egzaminais

Nors teorinis ir praktinis egzaminai yra privalomi daugelyje pasaulio vietų, jų sudėtingumas smarkiai skiriasi. Susipažinkite su trimis valstybėmis, kuriose egzaminai yra absurdiškai lengvi.

Indija. Šioje šalyje vairuoti automobilį yra labai pavojinga gyvybei. 2011-aisiais Indijos keliais važinėjo beveik 74 mln. transporto priemonių (beveik du kartus daugiau nei Jungtinėje Karalystėje). Tais metais Jungtinės Karalystės keliuose žuvo maždaug 3 tūkst. žmonių, Indijoje – 196 tūkst., arba 22 mirtys kas valandą. Visgi šie skaičiai pernelyg nestebina, turint omenyje, kaip lengva išlaikyti vairavimo egzaminą: tereikia pademonstruoti, kad moki važiuoti į priekį, pasukti į kairę ir sustoti 45 metrų ilgio atkarpoje.

 

Burundis. Kadangi Burundyje vairavimo egzaminas nėra teisiškai privalomas, dauguma gyventojų jo paprasčiausiai nelaiko, o net ir nusprendus laikyti, nereikia būti išklausius jokių kursų ar atlikus praktinių važiavimų. Tas faktas, kad egzaminą vis tiek išlaiko dauguma kandidatų, daug pasako apie jo kokybę. 4,42 proc. Burundyje užregistruojamų mirčių įvyksta keliuose. Šis skaičius labai iškalbingas, ypač turint omenyje, jog šalyje yra vos 63 tūkst. registruotų automobilių.

Egiptas. Egipto vairavimo egzaminas ilgą laiką buvo pasaulio pajuokos objektu, nes užtekdavo pavažiuoti keletą metrų į priekį ir atgal. Dabar egzaminas truputį pasunkėjo: reikia pavažiuoti šešis metrus į priekį ir atgal, įveikti posūkį ir išlaikyti trumpą teorijos testą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(23)
(8)
(15)

Komentarai (2)