Labiausiai nuo jūros nutolęs švyturys pasaulyje – kaip nedidukas ir turintis unikalią apšvietimo sistemą statinys atsidūrė taip giliai sausumoje? (Foto, Video)  ()

Iš visų pasaulio švyturių nė vienas nebuvo pastatytas toliau nuo jo apšviesto vandens telkinio, nei tas, kuris stovi ant Bidstono kalvos, Airijos jūros pakrantėje, Anglijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Liverpulio jūros švyturiai (Leasowe  ir Bidston) yra pora pagrindinių žibintų, kurie vedė laivus per Arklio kanalą.  Pirmoji švyturių pora iškilo 1763 m., kad padėtų laivams praplaukti per seklias smėlio pakrantes Dee upės ir Mersey upės žiotyse, artėjant prie Liverpulio uosto.

Kai po kelerių metų sugedo viena iš apatinių šviesų, ją pakeitė naujas švyturys, esantis toliau nuo kranto ant Bidstono kalvos, 3,9 km nutolęs nuo jūros. Šios dvi švyturių lempos taip pat yra 3,7 kilometro atstumu viena nuo kitos, todėl jos yra labiausiai viena nuo kitos nutolusi švyturių pora pasaulyje.

Kadangi Bidstono švyturys buvo net 3,9 kilometrus nuo jūros, Liverpulio uosto kapitonas Williamas Hutchinsonas sugalvojo naują apšvietimo būdą – parabolinį atšvaitą. Tai buvo pirmas kartas, kai toks atšvaitas buvo naudojamas švyturyje, siekiant sutelkti šviesos spindulį.

 

Atšvaitas buvo 3,6 m skersmens, tikriausiai didžiausias, kada nors pagamintas švyturiui. Šis atšvaitas buvo pagamintas iš įgaubto medžio gabalo, padengto mažomis veidrodžio juostelėmis.

Tačiau atšvaitas turėjo tam tikrų problemų. Alyvos lempa sunaudojo daug alyvos ir išskyrė daug dūmų, kurie buvo linkę užtemdyti atšvaitą. Galiausiai buvo nustatyta, kad keli mažesni atšvaitai, išdėstyti taip, kad jų spinduliai būtų lygiagrečiai, skleidžia vienodai ryškią šviesą ir sunaudoja mažiau alyvos. Mechanizmas veikė daugiau nei šimtmetį, kol 1873 m. atšvaitas buvo pakeistas Fresnelio lęšiais.

 

Švyturiai veikė tol, kol XX-ojo amžiaus pradžioje Liverpulio įlankoje buvo padaryti uosto infrastruktūros pakeitimai. Kanalas, kuriuo laivai įplaukdavo į Liverpulio uostą ir iš jo išplaukdavo, buvo taip smarkiai užterštas, kad laivai turėjo plaukti kitu maršrutu, todėl pagrindiniai žibintai tapo nebereikalingi. Bidstono švyturys buvo užgesintas 1913 m.

Bidstono švyturys dabar yra privataus savininko rankose, tačiau kartais atviras apžiūrėti visuomenei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()