6 patarimai, kaip artėjant žiemos šalčiams pasirūpinti savo elektromobiliu: tai padės sutaupyti baterijos įkrovą ir padidinti nuvažiuojamą atstumą  (2)

Gyvename Lietuvoje, kur žiemos įprastai būna ganėtinai šaltos. Vairuojantys automobilį tikrai žino, ką reiškia šaltą žiemos rytą bandyti užvesti automobilį. Bet šįkart ne apie tai. Artėjant šalčiams, pateikiame 6 patarimus, ką daryti, kad esant šalčiams elektromobilis išnaudotų savo nuvažiuojamo atstumo potencialą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuvažiuojamas atstumas yra viena iš svarbiausių elektromobilio eksploatacinių charakteristikų ir tam įtakos gali turėti šaltas oras. Ličio jonų baterijose esantiems jonams sunkiau judėti šaltuoju metu, o tai gali turėti įtakos jūsų automobilio nuvažiuojamam atstumui.

Šaltas oras taip pat turi įtakos įkrovimui, o jūsų automobilio baterija mėgsta būti tam tikrame temperatūros diapazone. Jei lauke tikrai šalta, geriau, kad baterija pirmiausia įšiltų. Įšilusi ji galės įsikrauti greičiau. Tai reiškia, kad žiemą įkrovimas gali užtrukti ilgiau.

Visas procesas yra valdomas automobilio baterijos valdymo sistemos, kuri apsaugo ir optimizuoja baterijos elementų veikimą.

Štai šeši patarimai, kaip kuo geriau išnaudoti savo elektromobilį artėjant žiemos šalčiams.

1. Jei įmanoma, pastatykite automobilį garaže

Ne visi turi garažą, bet jei turite, savo elektromobilį statykite jame. O jeigu garaže pilna daiktų, apsitvarkykite – jūsų automobiliui to tikrai reikia.

Garažo šiluma padės jūsų automobiliui ilgiau išlaikyti baterijos įkrovą ir greičiau įsikrauti.

Be to, išvykoje rinkitės ne automobilių stovėjimo aikštelę lauke, o esant galimybei – garažą.

2. Ryte pašildykite savo automobilį

Daugelyje elektromobilių yra programų, leidžiančių šildyti automobilį prieš išvykstant. Jei įjungsite automobilio šildymą prieš išeidami iš namų, jis įkaitins saloną iki norimos temperatūros ir taip pat sušildys akumuliatorių bei pagerės jo veikimas.

 

3. Neleiskite, kad baterijos įkrova būtų per maža

Kai tikrai šalta, automobilio baterijos valdymo sistema pasilieka tam tikrą procentą akumuliatoriaus talpos (paprastai apie 15-20 %), kad įšiltų baterija.

Taigi, jei paprastai akumuliatorių įkraunate ne mažiau kaip 15-20 %, o idealiu atveju – ne mažiau kaip 50 %, tuomet turėsite gerą rezervą.

4. Šildykite keleivį, o ne automobilį

Kadangi elektromobiliuose, žinoma, nėra vidaus degimo variklio, yra mažai papildomos šilumos, padedančios sušildyti keleivių saloną.

 

Tačiau esant šalčiams salono šildymas gali išeikvoti jūsų elektromobilio bateriją ir sumažinti nuvažiuojamą atstumą. Pabandykite apriboti šildymą tik vairuotojo zonai. Tokiu būdu sunaudosite mažiau elektros energijos nei šildydami visą automobilį.

5. Pripūskite padangas

Kai temperatūra nukrenta, oras padangose susitraukia ir slėgis krenta. Reguliariai tikrinkite padangų slėgį, kad padidintumėte žiemą nuvažiuojamą automobilio atstumą.

6. Naudokite „Eco“ režimą

Dauguma elektromobilių turi „Eco“ režimą. Jis riboja variklio galią, taupo energiją ir didina regeneracinio stabdymo efektyvumą, todėl padidėja nuvažiuojamas atstumas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)

Komentarai (2)