Kam skirtas šis keistas betoninis kupolas? Paslaptis paaiškėjo tik po kelių dešimtmečių (Foto, Video)  (1)

Viduryje laukų, Anglijoje, stovi šis keistas paslaptingas betoninis kupolas, kurio tikrosios paskirties niekas nežinojo kelis dešimtmečius – dabar jame įrengtas muziejus. Kas jame buvo iki tol?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug 24 km į šiaurės vakarus nuo Noridžo miesto, šiaurinėje Norfolko dalyje, Anglijoje, yra apleistos „RAF Langham“, buvusios Karališkųjų oro pajėgų (RAF) bazės, liekanos.

Įkurta 1940 m. kaip avarinio nusileidimo aikštelė, ji netrukus tapo „RAF Bircham Newton“ palydovine stotimi, o vėliau ir atskira stotimi.

Įsikūrusioje netoli Šiaurės jūros, joje veikė vienas iš RAF pakrantės komandos puolamųjų sparnų, kuriam pavesta smogti vokiečių laivams. Dabar iš „RAF Langham“ liko tik laukas, keli sulaužyti pastatai, betoninė pakilimo juosta ir paslaptingas juodo betono kupolas.

Dar prieš keliolika metų niekas nežinojo, kam buvo naudojamas kupolas. Kai kurie manė, kad jis buvo naudojamas nakties navigacijos mokymui, projektuojant žvaigždes ant kupolo. Kiti manė, kad jis buvo naudojamas kaip torpedų atakos treniruoklis. Kai kurie netgi teigė, kad jį pastatė auginti kalakutams.

 

Kupolas iš tiesų buvo slaptas mokymo objektas, bet ne torpedų atakai ar naktinei navigacijai, o mokyti priešlėktuvinius ginklininkus numušti priešo lėktuvus. Tai buvo vienas iš 43 mokomųjų kupolų, pastatytų visoje šalyje. Tačiau „RAF Langham“ yra tik vienas iš šešių, išlikusių šiandien, ir vienintelis, kuris yra prieinamas visuomenei.

Kupolas yra 7,6 m aukščio ir 12 m skersmens. Kupolo viduje esanti projekcinė įranga rodė ant vidinių kupolo sienų filmuotas orlaivių ir nardančių bombonešių atakas. Vaizdas buvo perkeltas aplink kupolą naudojant sudėtingą kamerų ir veidrodžių sistemą, o pilnas garsas sukurdavo tikrovišką patirtį stažuotojams, kurie sėdėjo kupolo viduryje su priešlėktuvinio pabūklo kopija.

 

Šaudant į atakuojančio lėktuvo atvaizdą, ginklo kopija į kupolo sieną projektavo geltonos šviesos blyksnius, kurie leido instruktoriui išmatuoti šaulio taiklumą. Šiuos blyksnius galėjo matyti tik instruktorius, o ne mokinys, nes jie buvo priversti stebėti taikinį per geltoną filtrą. Savo laiku tai buvo labai sudėtingas mokymo simuliatorius.

Kupolą sukūrė karinio jūrų laivyno karininkas Henry Stephens. Stephensas sėdėjo kino teatre ir žiūrėjo filmą, kaip antžeminiai ginklininkai šaudo į orlaivius, kai pradėjo domėtis, kaip buvo apmokyti šauliai ir kaip jie galėtų būti dar veiksmingesni. Galiausiai jam kilo mintis apie kupolą-treniruoklį.

Dirbdamas su „Kodak“ ir „Technicolour“, Henry Stephensas sukonstravo moderniausią „kinematografinį aparatą“, kuris rodė sustabdyto kadro vaizdus ant vidinių kupolo sienų, kad imituotų nardymo ir bombardavimo veiksmą priešo puolimo metu.

 

Pirmasis kupolas-treniruoklis buvo sumontuotas Karališkojoje jūrų ginkluotės mokykloje, Whale Island, Portsmute, ir sulaukė didžiulės sėkmės. Galiausiai visoje Jungtinėje Karalystėje buvo pastatyti 43 tokie treniruokliai, įskaitant vieną Langhame, kuris išliko ir šiandien.

 

Henrio Stepheno išradimas atsirado tuo metu, kai Sąjungininkų pajėgos patyrė didelių nuostolių jūroje dėl tinkamo priešlėktuvinės ginkluotės mokymo trūkumo.

Šiomis pirmosiomis karo dienomis neapmokyti priešlėktuviniai šauliai užsimerkdavo ir nuspausdavo gaiduką arba net pabėgdavo.

Netgi tie, kurie patyrė atakas iš oro per Pirmąjį pasaulinį karą, prieš dvidešimt metų, suprato, kad dabar jų laukia kažkas daug pavojingesnio. Lėktuvai buvo greitesni, manevringesni, stipriau ginkluoti ir nuo jų apsiginti buvo daug sunkiau.

Kupolo-treniruoklio išradimas suteikė kariuomenei galimybę išmokyti zenitininkus nugalėti savo baimes ir instinktyvias reakcijas, išlikti ramiems ir susikaupti itin gyvenimiškoje mūšio situacijoje. Ginklininkams iš pradžių buvo vedamos teorinės pamokos, kaip nusitaikyti į greitai judantį taikinį, o po to jie buvo praktikuojami kupole. Kai šauliai įgijo įgūdžių, jie buvo mokomi šaudyti iš gyvos amunicijos į tikrus taikinius, ore velkamus orlaivius Šiaurės Norfolko pakrantėje.

 

1986 m. Langhamo kupolas buvo įtrauktas į suplanuotų senovės paminklų sąrašą. 2015 m. betoninė konstrukcija buvo restauruota, nudažyta balta spalva, o viduje įrengtas muziejus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(68)
(0)
(68)

Komentarai (1)