Kaip išsirinkti tinkamą šilumos siurblį? Kas geriau: oras/vanduo ar geoterminis šildymas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

iPienius 2021-12-06 14:37
idomu, kokias saskaitas uz elektra gaus gyventojai sia ziema. oras/vanduo gal ir gerai, kai nebuna minusines temperaturos, o esant salciams gaunasi, kad sildomasi tik elektra.
gytis13 2021-12-06 19:32
Šildosi giminaitis, neverkia kad blogai. Tik toks sutapimas įdomus, kad tie kurie šildosi šilumos siurbliais turi gerai apšiltintus naujus namus ir matyt kuo juos šildysi taip bus gerai ir nebrangu
immortallt 2021-12-06 20:05
O dujomis šildantis šįmet smagu? Ar jei granules/briketus/malkas perki dabar? Beje, šildausi gryna elektra + briketais į židinį. Tai briketai praktiškai dvigubai pabrango irgi. Malkos dar daugiau brango. Granulių nestebėjau. Tiesa, turiu saulės elementus, bet skaičiuojant apsirikau dėl karšto vandens poreikių, tai trūksta 2kW saulės elementų galios, kad patenkinti visus elektros poreikius. Na bus ŠS, elektros liks perteklius. ŠS iki -15 dar spaudžia dauguma bet 2x koeficientą. Praėjusią žiemą šildžiausi gryna elektra, viską perkant iš tinklo, vidutinė elektros kaina (paros) nesiekiė 10ct/kWh (su visais pastoviais mokesčiais). Vidutinė paros rinkos kaina buvo kažkas ar tai 14ct/kWh. Taip kad šiaip elektra nesikandžioja, ir jei ne vėsinimo poreikis, ŠS įsirengti net neapsimokėtų. O rinktis oras/vanduo ar vanduo/vanduo, ar tuo labiau oras/oras priklauso nuo labai daug faktorių, pradedant elektros įvado galios, baigiant patalpų išsidėstymu, na ir realiai reikalavimų komfortui. Nepamirštant kad svarbu, kokie pastato šilumos nuostoliai.
AAA000 2021-12-06 20:38
buhalteris apsiriko net 2kw? negali but... tu tiesiog nemoki naudotis akumuliacija ir tiek. o apsirikai isvis namo statyme... pasistatei kazkokia karkasine palapine... elektros planai, kai "pasaugai" - cia irgi yra akumuliacine sistema. tiesiog akumuliacine paslauga perki is elektros tinklu. ir tiek. kad tu kazkoks "gaminantis vartotojas' - cia durnina vartotojus ir tiek. parduot elektros tu negali. tu ja vistiek suvartosi pats. arba ja nupis, kai nurasineja vienakart metuose. viskas ka gali - tai akumuliacine paslauga pirktis apmokedamas pinigais. arba apmokedamas pertekline elektra (naturiniai mainai). jokia gamyba ir rinkos santykiai nevyksta. Lietuvoje jie uzdrausti privatininkams. nes iki siol MONOPOLIS!!!! o kai stataisi akumuliacine vandens "backa" - sita paslauga gauni beveik uz dyka. ir buni nepriklausomas energijos akumuliuotojas. o buhalteriai skaiciuoja kazkokius kosminius "atsipirkimus" ir kitas nesamones - nes nesupranta ka isvis yra nusipirke savo namo energetikos poreikiu tenkinime, ar sildyme juokinga skaityt sapaliones... ------------ silumos siurbliai vertingesni kur vanduo/vanduo sistemos. geriau integruojasi. ten nereikia per daug gilintis i namo savybes ir patalpu dydzius. tu gali pirkt standartinius modulius ir jungt i bendra sildymo sistema. galima naudot pakaitine eksplotacija. sugedusi moduli isimt ir vezt garantinian remontan. ir pan. kur ten straipsny raso, kad "reikia rinktis" pagal galinguma ir poreiki - cia matos kad autorius neismano specifikos. sitai aktualiau tik oras/vanduo. ir tai nelabai. nupirkus galingesni jis tiesiog tures ilgesni resursa. gana kaprizinga iranga - bet kol nera lauke/zemeje minuso - puikiai veikia. uz tuos atsilikusius centralizuotus miestu sildymus faktiskai pigiau gal net trecdaliu - musu platumose. as manau daugiabuciams vertetu imt oras/vanduo. o privatiems namams vanduo/vanduo ir pasidaryt nedidele akumuliacija - bent savaites-dvieju rezervo. ir paplanuot, kai laikini atsilimai - kad kaupotu siluma i backa. o kai salciai - imtu is backos. paraleliai ir saules fotovolto elektrine - jei stogtas tinkamas - integruoji. daugiabuciams aktualu dydis - nes patalpos mazos - taigi toks variantas per brangu.
gytis13 2021-12-07 10:11
Klausyk, AAA000 ne taip viskas paprasta su šilumos akumuliavimu, viskas aušta ir nuostoliai gaunasi, savaitės energijai suakumuliuoti labai nemažo bako reiks daug kubų talpos. Apie boilerio nuostolius jau rašiau temoj anie centralizuotą šildymą. jeigu būtų galima šilumą taip paprastai saugoti, tai po namu reiktų pasistatyti apie 500-1000m3 talpos vandens rezervuarą ir vasarą jį saulės kolektoriais prišildyti, visai žiemai užtektų ir šiluma būtų nemokama. Akumuliavimas visur problema, geriausia anglius ar malkas krūvoj laikyti irgi akumuliatorius tam tikras. Paprasčiau namą apšiltint ir tada energijos poreikius numušti gaunasi(nors šiltinimas nėra paprastas dalykas)
immortallt 2021-12-07 10:17
Gytis13, jau išsiaiškinome, jo siūlomas akumuliavimo sprendimas kainuoja tiek daug, kiek ant kuro nesunaudosi per 50 metų.
AAA000 2021-12-07 13:14
as zinau, kad nera paprasta. bet yra ir akumuliavimo sistemos skirtingo ciklo. yra momentinis akumuliavimas. yra "viso reikiamo energijos kiekio" suvartojimui akumuliavimas + rezervas nenumatytiems atvejams. irangos savikaina aisku kad skiriasi pirmu ir antru atveju. o tarp siu "krastiniu" atveju yra kazkur migruojanti riba, iki kurios apsimoka. jei ziuret investuotojo akimis. daznu atveju apsimoka net krastinis variantas sildyme as manau atsiperka. ir jau labai senai - jei ziuret komforto ieskotojo akimis. elektros akumuliavime - tikrai dar ne. malkas "akumuliuoja" tai buna vos ne visam gyvenimui uzsikaupia... ir numirsta nesudegine atsargu granules as tiesiog laikyciau "siuolaikines, kompaktiskos ir tiksliau dozuojamos malkos" sezonui pora tonu namui paprastai per akis. bet va jau ipakavimo celofanai antiekologiski... graniulavimo energetika gali but "nezalia"... silumos siurbliai tokiu minusu nelabai turi. bet kokias antiekologines zalas padengia geru cop rezimu. sitai reikia tinkamai ivertint. ir pvz jei tu tiem dviem menesiams - kai realus minusas lauke - uzsikaupsi su silumos siurbliais akumuliacine silumos atsarga - tu isvengsi deginimo. ir isvengsi dideliu elektros sanaudu per salcius - nes tenu kaitint nereikes. kuri vieta tau cia "blogai"? ten kur stato krastinius akumuliacijos atvejus - gigantiskas apsiltintas vandens backas - ten net silumos siurbliu nenaudoja. tik saules kolektorius ir fotovolta + minimali cirkuliacija. verslas to nestato. tik megejai=fanatai ir turciai. man tokia sistema teidomi - tik kaip isgryninto veikimo principo pvz. kai maksimalus komfortas ir saugumas. sau aisku kad tokios nestatyciau - per brungu. nebent kazkas nemokamai prafinansuotu -------- va variantas pvz pramonine paros ciklo akumuliatoriaus "backute" https://www.miccltd.com/engine.php?addr ... torage-csp -------- o va cia namudines gamybos https://www.builditsolar.com/Projects/S ... anTank.htm