3D aplinkos skenavimas pereina į naują lygį: „Boston Dynamics“ suvienijo jėgas su „Trimble“ - tiek policija, tiek statybos gavo neįtikėtiną įrankį (Video)  ()

3D skenavimo procesas yra greitas ir paprastas metodas surinkti ypač didelius duomenų kiekius. Erdviniai 3D skeneriai išskirtinai efektyviai surenka (nuskenuoja) milijonus taškų į ,,taškų debesis”, kurių pagrindu tiksliai sukuriama skaitmeninė objekto kopija. Tokiais objektais gali tapti: kambarys, salė, pastatas, pilis, inžinerinis statinys, kelias, sklypas ar visas miestas. Stebint vyraujančias inžinerines tendencijas, vis plačiau ir dažniau apdoroti duomenys panaudojami inžinerijoje, projektavime, gamyboje ir pakartotiniuose stebėjimuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Karalystės policija sėkmingai investavo į Trimble X7 3D skenavimo technologiją - džiaugiasi įrangos ekonomiškumu ir patikimumu. Nauja technologija padeda atkurti automobilių avarijas, kuriose buvo sunkiai nukentėjusių arba mirtinai sužalotų žmonių.

Tyrėjai gali operatyviai vykti į įvykių vietas ir registruoti objektų bei aplinkos situaciją. Surinkta 3D medžiaga leidžia greitai, tiksliai ir operatyviai priimti sprendimus. Tuo pačiu atsirado technologiniai pranašumai, jeigu reikia pakartotinai, virtualiai, apžiūrėti įvykio vietą, kai atsiranda naujų papildomų įrodymų.

Anot Surėjaus ir Sasekso policijos kriminalistinių tyrimų skyriaus vadovo Dan Pitcher, turime tik vieną galimybę užfiksuoti įvykio vietoje reikalingus įrodymus, todėl labai svarbu, kad tai pavyktų padaryti teisingai. Trimble X7, kuris aprūpintas „Trimble Forensic Reveal“ programine įranga, suteikia policijai galimybę patikrinti, suprasti ir pateikti informaciją, kuri padeda greičiau išspręsti bylas.

Mažėja vairuotojų įtampa keliuose dėl besiformuojančių transporto spūsčių ir netikėtų kelių uždarymų. Didėja policijos galimybės užtikrinti žmonių saugumą. Greitėja reakcijos laikas persekiojant eismo taisyklių pažeidėjus. Užtikrinama, kad tragiškų avarijų atvejais kaltininkai bus tiksliai nustatyti ir neišvengs atsakomybės.

 

Tradiciškai 3D skeneris yra naudojamas pastatant jį ant trikojo ir fiksuojant tos pozicijos 360 laipsnių situaciją. Skenerį reikia rankiniu būdu pernešti į įvairias pozicijas, kad surinkti pilną objekto 3D vaizdą. Šiandien technologija žengia dar toliau.

„Trimble“ ir „Boston Dynamics“ suvienijo jėgas ir skenavimo rinkai 2021 m. spalio 19 d. pateikė visiškai naujos kartos prietaisą - apjungtą roboto ir skenerio sprendimą.  Aprūpintas „Trimble FieldLink“ programine įranga, komplektas neįtikėtinai palengvina objektų ir aplinkos trimačio skenavimo darbus. Taip pat, pasižymi neįtikėtinai plačiomis praktinio pritaikymo galimybėmis.

3D skeneriu Trimble X7 surinkti duomenys per „Spot“ robotą gali būti susiejami su bendra darbo vietos koordinačių sistema bei atskiromis nuskaitymo stotimis. Visi duomenys renkami realiuoju laiku ir paverčiami registruotu „taškų debesiu”. Skenavimo vietoje surinkta informacija didelio pralaidumo duomenų perdavimo tinklu siunčiama tiesiai į jūsų biurą. Tai padeda lengvai ir greitai registruoti, išsaugoti archyvuose ir dalintis su kolegomis renkamais darbo duomenimis.

 

Dviejų įmonių gigančių susivienijimas ir sukurtas sprendimas padeda užtikrinti saugų darbą pavojingomis žmogui sąlygomis.

Kitos 3D skenerių pritaikymo sritys

 

Pastatų statyba, valdymas ir priežiūra su Trimble 3D skeneriais

Skeneris yra saugus ir efektyvus įrankis, kuris efektyviai ir tiksliai surinks reikalingus trimačius duomenis. Skeneris naudojamas statybos, renovacijos, statinių monitoringo metu. Taip pat skeneris tampa ypač aktualus BIM procese. Galite patikrinti sienų vertikalumą, grindų lygumą, sijų deformacijas. Taip pat galite matuoti ir pavienius charakteringus taškus ar jų geografinę padėtį. Lengvai perkelsite/importuosite lauko matavimo duomenis į CAD programinę įrangą.

Laiptų projektavimas pvz.:

Civilinė infrastruktūra

Sukursite tiltų, tunelių, užtvankų brėžinius ir trimačius modelius, greitai patikrinsite atitikimą suprojektuotam modeliui, ar suskaičiuosite reikiamus medžiagų kiekius. Prieš grįždami į biurą, turėsite galimybę dar kartą pasitikrinti ar viską tinkamai užfiksavote objekte. Tam pasitarnauja lauko kompiuteris kuriame iš karto matome visą nuskenuotą medžiagą.

Geležinkelio pėsčiųjų tiltas, Kybartai:

Komunalinis ūkis

Atliksite vandentiekio, kanalizacijos, dujų, elektros pastočių, elektros linijų, mobilaus ryšio bokštų tyrimus. Importuosite duomenis į Trimble Business Center arba RealWorks programines įrangas, kurios leis patogiai apdoroti ir analizuoti duomenis biure.

 

Talpų ir rezervuarų kalibravimas

Efektyviai atliksite rezervuarų skenavimą. Deformacijos analizė leis nustatyti kritinius rezervuaro išlinkimus, paruošite kalibravimo ataskaitas pagal API 653 standartus.

Kelių ir sankryžų tyrimai

Sukursite kelių, sankryžų, važiuojamosios dalies dangų, eismo juostų, šulinių, elektros oro linijų modelius. Didele sparta fiksuosite duomenis iš saugaus atstumo vykstant intensyviam transporto eismui. Darbo vietoje galėsite atlikti duomenų patikrą, kuri apsaugos nuo pasikartojančių vykimų į objektą surinkti papildomą informaciją. Taip pat, dar būdami objekte galite atlikti bazinius matavimus (aukščiausi ir žemiausi paviršiaus taškai, atstumai tarp linijų ir pan.)

Kasyba

Surinksite duomenis karjeruose. Su didelio jautrumo režimu tiksliai užfiksuosite tamsias ir šviesias medžiagas. Patikimai dirbsite dulkėtoje aplinkoje. Surinkti duomenys leis tiksliai paskaičiuoti tūrius ar medžiagų pokyčius per laiko intervalą.

 

Kultūros paveldas

Panaudosite Trimble X7 skiriamąją gebą ir diapazoną, kad apžiūrėtumėte istorinių objektų paviršiaus nusidėvėjimą. Komentuosite ir dokumentuosite surinktus vaizdus. 3D skenavimas ypatingai padeda kai norime per trumpą laiką tiksliai surinkti sudėtingų paviršių ir formų objektų duomenis.

Vilniaus sinagoga:

XVIII amžiaus architektūros tyrimai:

Matome, kad 3D skenerių panaudojimas platus įvairiose darbo aplinkose, skirtingiems darbo procesams. Universalumas ir efektyvi darbo metodika, leidžia inžinieriams ieškoti platesnio technologinio pritaikymo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()