Kokia visuomenė yra saugesnė - su ginklais ar be jų? Pasaulio patirtis, šalių pavyzdžiai ir situacija Lietuvoje (Video)  (24)

Šaunamasis ginklas buvo vienas iš reikšmingiausių žmonijos išradimų. Patinka jums tai ar ne, šaunamieji ginklai pagal savo reikšmę istorijoje tikriausiai gali būti minimi šalia spausdinimo mašinų, variklių ir automobilių. Tačiau su amžiais žmonių santykiai su ginklais stipriai keitėsi ir dabar diskusijos, ar civiliams galima turėti ir naudoti ginklus, yra įprasta viešojo diskurso dalis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kurios šalys yra labiausiai ginkluotos? Ir kokiais argumentais ginklų šalininkai grindžia nusistatymą, kad kiekvienas laisvas pilietis turi teisę gintis šaunamuoju ginklu?

Ginklas iš interneto

Šios diskusijos, beje, su laiku tik aštrės. „Jokiam laisvam žmogui negalima uždrausti naudoti ginklus“, kadaise sakė trečiasis JAV prezidentas Thomas Jeffersonas ir dabar ši citata yra 3D spausdintuvais gaminamų ginklų entuziastų puslapio viršuje. Ir neturėkite iliuzijų, kad tai - tik JAV ar Šiaurės Amerikos problema. 3D spausdintuvais gaminami ginklai yra pasiekiami visame pasaulyje. Savadarbiai šautuvai beveik visur yra nelegalūs, tačiau susekti ir sustabdyti jų plitimą internetiniais kanalais yra beveik neįmanoma. „Ginklų kontrolė patyrė nesėkmę“, deklaruojama tame pačiame puslapyje.

Savadarbis šaunamasis ginklas savo funkcija gali būti labai paprastas. Įstatymai gali uždrausti turėti ginklus ar jų dalis, bet ar galima uždrausti vamzdį, kurį įsigijote iš vietinės santechnikos prekių parduotuvės? Tikriausiai sutiksite, kad ne. Ar savo vamzdį galite pjaustyti ir virinti? Be problemų. Galite sulankstyti ir plieninės skardos lakštą ir šalia atsidėti kelis varžtus. Kuomet šie daiktai tampa draudžiamomis ginklų dalimis? Daug kas atsakytų, kad tada, kai jų savininkas priima sprendimą iš jų gaminti ginklą. Bet ar tą patį galima pasakyti apie 3D spausdintuvo plastiko ritę?

Philipas Luty buvo garsus Jungtinės Karalystės aktyvistas, kovojęs prieš valstybinę ginklų kontrolę. Luty įnirtingai įrodinėjo, kad ginklų kontrolė yra neįmanoma, nes tikėjo, kad jos tiesiog nereikia. Kodėl? Nes metalo laužo krūva nagingo žmogaus rankose tampa šaunamuoju ginklu. Luty pats sukūrė kelis šaunamųjų ginklų dizainus ir platino jų brėžinius. Luty pistoletą-kulkosvaidį buvo galima pasigaminti po vieno-kito vizito į metalo parduotuvę. Už savo veiklą Luty buvo teisiamas du kartus (kartą nuteistas 4 metams kalėjimo), o jo schemos ginklai buvo aptikti daugybėje šalių - nuo Jungtinės Karalystės, Vokietijos ir Švedijos iki Australijos, Brazilijos ir Ekvadoro.

 

 

3D spausdintuvais gaminami ginklai (kaip, beje, ir Luty dizainas) turi trūkumų. Jie dažnai nėra tokie ilgaamžiai, vamzdžiams trūksta graižtvų, ginklo taiklumas ir sklandus veikimas stipriai priklauso nuo jį pagaminusių rankų tikslumo. Tačiau tai - realybė, kuri ginklų kontrolės diskusijas gaivina net ir tose šalyse, kur šaunamųjų ginklų kultūra buvo uždusinta prieš kelis dešimtmečius.

Ginklų kontrolė - už ir prieš

Vienokia ar kitokia ginklų kontrolės forma yra visose išsivysčiusiose šalyse. Iš esmės, diskusijos sukasi apie tai, kaip lengvai žmonės gali įsigyti aukštesnės klasės ginklus (pavyzdžiui, pusiau ar pilnai automatinius šautuvus) ir kam juos gali naudoti. Štai keli argumentai, kuriuos naudoja tie, kurie nenori griežtesnės valstybinės šaunamųjų ginklų kontrolės, ir jiems pristatomi kontrargumentai.

Ginklas - tik dar vienas įrankis. Šaunamasis ginklas yra tik daiktas. Jį galima panaudoti savigynai, bet galima panaudoti ir nusikaltimams. Lygiai tą patį galima pasakyti apie daugybę kitų daiktų, kuriems griežtesnė kontrolė nėra žadama. Ginklas pats savaime neskatina nusikalstamumo - niekas neina pro ginklų parduotuvę ir nepagalvoja „kodėl gi ne“. Ir taip - tai yra sena kaip pasaulis „žudo ne ginklai, žudo žmonės“ tezė.

 

 

Bet…

Ginklai stipriai palengvina nusikaltimų darymą ir potencialiai gali padidinti aukų skaičių. Ginkluotas nusikaltėlis yra pavojingesnis nusikaltėlis, jį sunkiau sustabdyti. Norint galima įžvelgti koreliaciją tarp legalių ginklų paplitimo JAV ir mirčių nuo šūvių statistiką.

Į tai ginklų kultūros šalininkai atsakytų, kad nusikaltimui pasiryžęs žmogus gali lengvai rasti nelegalių ginklų. Ar žmonės ginkluojasi, dėl to, kad gyvena aukšto nusikalstamumo zonose, ar nusikalstamumas ten aukštas, nes žmonės yra ginkluoti? Be to, įstatymus gerbiantis žmonės neturėtų būti baudžiami ar ribojami dėl nusikaltėlių veiklos. Kodėl turėtume atimti niekada didesnio nusižengimo nepadariusio žmogaus tvarkingai laikomus ginklus vien todėl, kad visiškai kitas, nesusijęs žmogus yra nusikaltėlis? Jei valstybė pati negali apginti kiekvieno namo nuo įsilaužimų, o organizuotam nusikalstamumui priklausantys žmonės drąsiai puikuojasi savo gaujų spalvomis, kaip galima atimti galimybę apsiginti pačiam? Įstatymų laikosi tik tie, kurie laikosi įstatymų - kitiems draudimas galiotų taip pat, kaip draudimas vogti ar žudyti.

Bet…

Piliečių laisvė jau yra ribojama dėl nusikaltėlių veiksmų ir tai nėra nieko naujo. Be to, ginklų paplitimas apsunkina policijos darbą.

Ginklų šalininkai prisimena japonų admirolui Isoroku Yamamoto priskiriamą citatą - „Niekada nerengčiau invazijos į Ameriką, nes ten už kiekvieno žolės stiebelio yra ginklas“. Labai pakiliai skambantis argumentas, bet tai tikriausiai yra tiesa - ginkluota visuomenė turėtų būti įvertinta ir priešininkų. Be to, ginklų šalininkai kartoja, kad ir vyriausybės lojalumas yra palaikomas ginkluotos visuomenės. Kaip teigia jie, daug istorinių žudynių būtų neįvykusios, jei žmonės būtų galėję gintis.

 

Bet…

Ginklų kontrolės priešininkai teigia, kad griežtesni įstatymai neatimtų galimybės gintis - tiesiog padarytų ginklus sunkiau prieinamais. Be to, karyba yra kariuomenės reikalas, o rankiniai ginklai yra lengvai įveikiami raketomis ir bombomis, todėl priešo invazija tiesiog įgytų kitą formą. Galiausiai, menamos grėsmės (karas, valdžios lojalumo praradimas, tironija) negali būti aukščiau už realias problemas - ginkluotą smurtą, atsitiktines aukas.

Apskritai, ginklų šalininkai mano, kad šaunamieji ginklai yra asmeninei ir šalies gynybai tinkami įrankiai, kurie dar suteikia nemažai džiaugsmo entuziastams ir išlaiko valdžią lojalia savo žmonėms. Tuo tarpu priešininkai kartoja, kad griežtesnė ginklų kontrolė būtų tas nepatogumas, kurį galima ištverti dėl bendro gėrio - didesnio visuomenės saugumo (kurį ginklų šalininkai norėtų užtikrinti ginklais). Diskusija ilga, nesenstanti ir nesibaigianti, viena pusė nenori matyti kitos argumentų, o ir grumtis su ginkluotomis ir balsuojančiomis (!) rankomis JAV niekas nenori. Bet JAV nėra vienintelė šalis, kur daug piliečių turi ginklus.

Labiausiai ginkluotų piliečių šalys

 

Šis sąrašas nebus tikslus ir paminėsime tik kelias gausiai ginkluotų piliečių valstybes. Daug šalių, kuriose dominuoja organizuotas nusikalstamumas, tiesiog neturi tikslios statistikos. Be to, kai kurios šalys, kurias siaubė karas ar kitokios formos ginkluoti konfliktai, net norėdamos nebegali atskirti civilių ir kariuomenės laikomų ginklų. Galiausiai, nors 3D spausdintuvais gaminami ginklai tikriausiai dar nespėjo paplisti, anksčiau ar vėliau jie bus įtraukti į visuomenės apsiginklavimo prognozes.

JAV - ginkluočiausių piliečių šalis pasaulyje. Amerikiečių prieraišumas ginklams ir didžiavimasis jais yra plačiai žinomas faktas. Teisė turėti šaunamuosius ginklus yra JAV Konstitucijoje ir ją įtvirtino šalies nepriklausomybės pradininkai. Ginklų kultūra ten yra labai gyvybinga ir daug žmonių ginklus kolekcionuoja dėl entuziazmo - mažas metalinis mechanizmas, nesvarbu ar tai laikrodis, patefonas ar ginklas, daug kam suteikia nemažai malonumo.

Jei jums tai atrodo svetima, pabandykite suprasti, kad jaustumėtes kitaip, jei būtumėte užaugę matydami senelį valantį savo šautuvą ant virtuvinio stalo. Nuo mažens būtumėte išmokytas ginklų priežiūros ir saugos, todėl jūsų ir ginklų santykis būtų visiškai kitoks nei yra dabar.

2018-ųjų Mažų ginklų tyrimas („Small guns survey“) atskleidė, kad JAV piliečiai turi 393 milijonus ginklų. Vėliau sekę socialiniai neramumai, įskaitant COVID-19 pandemiją, prezidento rinkimus, nusikalstamumo bangas didžiuosiuose miestuose, paskatino ginklų pardavimus, todėl dabar, tikėtina, tas skaičius yra išaugęs. Tai - apie 46 % visų pasaulio civilių turimų ginklų. Vėlgi, turint omenyje karščiausius pasaulio kraštus ir civilinius-karinius konfliktus, tai - tikriausiai išpūstas skaičius. Bet JAV turi daugiau nei 120 ginklų 100 gyventojų. Jokia kita šalis oficialiai net nepriartėja prie 1 ginklo 1 gyventojui.

 

Daugiausia ginkluotų namų JAV yra Montanos, Vajomingo ir Vakarų Virdžinijos valstijose. Šiose trijose valstijose daugiau nei 60 % namų turi ginklus. Mažiausiai ginkluotų namų JAV yra Masačiusetse, Naujajame Džersyje ir Havajuose - tik šiose trijose valstijose ginklus laiko mažiau nei 10 % namų ūkių. Griežčiausi ginklų kontrolės įstatymai JAV yra įvesti Kalifornijoje, Ilinojuje, Konektikute ir Naujajame Džersyje. Daugiausiai mirčių nuo šautinių žaizdų pagal gyventojų skaičių - Luizianoje, Aliaskoje ir Montanoje, mažiausiai - Havajuose, Masačusetse ir Rod Ailande.

Beje, JAV yra daugiau nei tūkstantis privačių tankų, nors daugelis (ne visi!) jų turi deaktyvuotus pagrindinius ginklus.

Jemenas yra kita ginklus mėgstanti šalis. Tai susiję ir su šalies bei viso regiono istorija, ir su karybos kultūra. 30,5 milijonus gyventojų turinčiame Jemene civiliai gyventojai turi 14,8 milijonus ginklų. „Small guns survey“ tyrimo metu, 100 Jemeno gyventojų teko 52,8 ginklai.

 

Trečiojoje vietoje šiame sąraše rastume pirmąją Europos valstybę - 100 Juodkalnijos gyventojų tenka 39,1 ginklas. Viena iš naujausių NATO narių prisimena 1999-ųjų bombardavimus ir kitus regioninius konfliktus.

Daug ginklų turi ir kai kurios teritorijos. Pavyzdžiui, britams priklausančios Folklando Salos turi apie 2000 civiliams priklausančių šaunamųjų ginklų  - vos daugiau nei 3,3 tūkstančius gyventojų turinčioje šalyje šis skaičius iš tikrųjų yra didelis. Tuo tarpu Prancūzijai priklausančioje Naujojoje Kaledonijoje gyvena apie 270 tūkstančių žmonių ir jiems priklauso apie 115 tūkstančių ginklų.

Įdomumo dėlei - daugiausia žmogžudysčių pagal gyventojų skaičių įvyksta Salvadore, kur 100 gyventojų tenka tik 12 ginklų. Antroje žmogžudysčių statistikos vietoje - Jamaika (8,8), trečioje - Lesotas (4,8). JAV pagal žmogžudysčių skaičių 100 tūkstančių gyventojų yra 74 vietoje, Lietuva - 77-a. 

Ginklų kontrolės debatai nebus užbaigti ir 2022-aisiais, ir jokiais kitais metais. Norintys, kad JAV visuomenė visiškai atsisakytų ginklų, turi tik vaikiškai naivių vilčių. Kita vertus, ginklų įsigijimo reikalavimai daug kur ir taip griežtėja, todėl ginklų šalininkai ir toliau kartos, kad valdžia bando atimti jų ginklus ir greičiausiai tai daro ne dėl kokių nors altruistinių motyvų. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(42)
(5)
(37)

Komentarai (24)