Tokių prietaisų dar nebuvo - šie įrenginiai neturi ličio jonų baterijų, bet tiems ekstra atvejams saugos daug energijos  (2)

Las Vegase įsikūręs startuolis „Bluetti“ paskelbė apie naują produktą. Tai - vadinamasis saulės generatorius, kokių rinkoje jau yra nemažai. Tačiau „Bluetti“ sistema yra ypatinga tuo, kad naudos natrio jonų baterijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saulės generatoriai - tai baterijų sistemos, įkraunamos nuo mobilių saulės jėgainių. Tai - alternatyva benzininiams ir dyzeliniams generatoriams, kuriuos žmonės naudoja nutrūkus elektros tiekimui ar keliaudami. Tokie įrenginiai įprastai turi didelius ličio jonų baterijų paketus ir daug lizdų įvairiems prietaisams.

„Bluetti“ sukurtas saulės generatorius NA300 yra ypatingas tuo, kad yra pirmasis naudojantis natrio jonų baterijas. Kartu kompanija pristato ir papildomą baterijų modulį B480. NA300 turi integruotą 3000 Wh bateriją, o B480 siūlo papildomus 4800. Į vieną sistemą galima sujungti vieną NA300 ir porą B480, taip gaunant įspūdingą 12,6 kWh energijos kiekį.

Žinoma, NA300 gali būti įkraunamas iš tinklo. Pavyzdžiui, jei ruošiatės keliauti į trobelę miškuose, kur nėra elektros, generatorių galite įkrauti namie. Nuo 0 iki 80 % įkrovą galima pasiekti maždaug per pusvalandį, naudojant dvigubą 6000 W įkrovimo sistemą. Saulė tiek energijos pasiūlyti negali, bet priklausomai nuo to, kam naudotumėte tokį prietaisą, jos gali ir pakakti.

Tačiau pagal visus šiuos kriterijus „Bluetti“ produktai nebūtų išskirtiniai. Tokių generatorių ir mobilių baterijų jau yra. „Bluetti“ naujienos įdomios tuo, kad tai - pirmieji tokio tipo įrenginiai su natrio jonų baterijomis. Už ličio jonų elementus jos geresnės tuo, kad nenaudoja ličio ir kobalto.

Skamba keistai? Ličio jonų baterijos pagal savo technines galimybes greičiausiai yra geresnės už natrio jonų. Tačiau pasaulis dar neišmoko išgauti ličio švariais, aplinką tausojančiais būdais ir etiškais darbo jėgos valdymo metodais. Taigi, natrio jonų baterijos mažina pasaulio priklausomybę nuo ličio. Be to, kaip 2020 metais skelbė Vašingtono universiteto mokslininkai, natrio jonų baterijos gali būti gaminamos pigiai ir greitai.

 

Daugiausiai ličio iškasa Australija, Čilė ir Argentina. Tuo tarpu natrio yra kone visur - tai yra septintas elementas pagal dažnumą Žemės plutoje. Ir jį išskirti galima santykinai lengvai. Taigi, natrio jonų baterijos gali tapti patogia ir nebrangia alternatyva ličio elementams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(53)
(0)
(53)

Komentarai (2)