Kaip buvo išrastas viniakaištis arba „diubelis“? Tradicinis kanapių pluošto ir kiaulių kraujo kaištis iš gamybos dingo tik 2008 metais  (3)

Apie 1910-uosius Didžiosios Britanijos inžinierius Johnas Josephas Rawlingsas gavo sudėtingą užduotį – Britų muziejuje Londone elektros instaliaciją įrengti taip, kad ji nebūtų pernelyg matoma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuo metu ką nors tvirtinant prie sienos dažniausiai būdavo padaroma skylė, paskui įspraudžiamas medinis kuolelis ir į jį kalama vinis ar sukamas varžtas. Rezultatas – pakabintas paveikslas ir sugadinta siena.

Po metų J.J.Rawlingsas užpatentavo savo „pagerintą varžtų ir kitų montažo įtaisų tvirtinimą“. Jis naudojo kanapių pluošto kaištį.

Pirmiausia toks pluoštas klijais ar kiaulės krauju buvo tvirtinamas prie virvučių, po to vyniojamas aplink ploną virbalą taip, kad įgautų vamzdelio formą. Tokiu būdu pagamintas kaištis būdavo įstumiamas į išgręžtą skylę ir jame įtvirtinamas varžtas.

J.J.Rawlingso išradimas trečiajame dešimtmetyje pasklido po visą pasaulį.

Kur kas higieniškesnį ir tvirtesnį kaištį 6-ajame dešimtmetyje išrado vokietis Arturas Fischeris.

1956 m. paprašytas meistro jis pagamino besiplečiantį kaištį. Tai pranoko meistro lūkesčius – jo pameistrys sukūrė iš esmės naują montavimo sistemą.

A.Fischerio kaištis – nedidelė tvirtinimo detalė iš oro sąlygoms atsparaus nailono – buvo labai patikimas.

Jis neturėjo atbrailos, todėl tiko bet kokio gylio skylėms. Įsukus varžtą kaištis išsiplėsdavo, o unikalios „kaiščio uodegėlės“ neleido jam suktis kartu su varžtu.

Ši naujovė žaibiškai išpopuliarėjo visame pasaulyje. Dėl vokiečių kalbos įtakos mes ją dažnai vadiname „diubeliu“. Dabar bendrovė „Fischer“ kasdien pagamina daugiau kaip 10 milijonų viniakaiščių ir yra kaiščių technikos lyderė – turi 1300 patentuotų išradimų tvirtinimo sistemų srityje.

 

1966 m. rinkoje pasirodė Bernerio besiplečiantis nailono kaištis su ilga įmova. Dėl specifinės išilginių briaunų, apsaugančių nuo sukimosi, konstrukcijos toks viniakaištis yra ypač patvarus.

Bendrovė „Rawlings“ iki šiol sėkmingai gamina visų rūšių įtvirtinimus, jos tradicinis kaištis iš kanapių pluošto ir kiaulių kraujo iš gamybos dingo tik 2008 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(4)
(5)

Komentarai (3)