Kaip gimė didysis „technikos stebuklas“? Brauno vamzdis, pirmas spalvotas vaizdas ir televizija Lietuvoje  ()

„Tiesiogiai iš „General Electric“ laboratorijos Niujorke“, – po šių žodžių pasirodė vyriškis, nusiėmė akinius, vėl užsidėjo, išpūtė dūmą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip vieną 1928 m. sausio popietę JAV bendrovė „General Electric“ pirmoji įžengė į televizijos amžių. Ji turėjo šimtaprocentę žiūrovų auditoriją – visi trys televizijos savininkai, kurie galėjo priimti programą, buvo įsijungę prietaisą. Netrukus „General Electric“ transliavo tris kartus per savaitę.

Televizijos užuomazgų reikia ieškoti XIX amžiuje – optinės mechaninės televizijos pradininku laikomo lenkų kilmės vokiečių mokslininko Paulio Nipkowo eksperimentuose. 1884 m. vaizdams išskaidyti ir perduoti jis panaudojo metalinį besisukantį diską su skylutėmis.

1925 m. škotas Johnas Logie Bairdas pateikė savo pirmuosius „televizijos vaizdus“. Jis ne tik pademonstravo pirmąją elektromechaninę televizijos sistemą, bet ir didįjį „technikos stebuklą“ pristatė visuomenei didžiausiose Londono parduotuvėse. Įtikinta J.L.Bairdo BBC pradėjo transliuoti bandomąsias televizijos laidas trumpųjų bangų diapazonu. Reguliarios BBC televizijos transliacijos prasidėjo 1936-aisiais.

Bet tik galimybė atkurti vaizdus elektroniniu būdu atvėrė kelią naujai medijai. Pagrindą tam padėjo vokiečių fizikas Karlas Ferdinandas Braunas. Jis 1897 m. sukonstravo elektrovakuuminį vamzdį, kurio gale įtaisė fosforo milteliais padengtą ekraną. Kai į jį pataikydavo elektronų spindulys, ekrane sužybsėdavo mažytis taškelis. Tai buvo šiuolaikinio kineskopo prototipas.

 

Brauno vamzdis buvo tobulinamas. Netrukus pavyko dalelytes dideliu greičiu nukreipti į visas ekrano sritis. Bėgdamas ekranu lygiagrečiomis eilutėmis elektronų spindulys skleidė vaizdą.

Pirmąjį visiškai elektroninį televizijos prietaisą, kuris buvo paremtas Brauno vamzdžio principu, 1931 m. Berlyne pademonstravo vokiečių fizikas Manfredas von Ardenne. 1939 m. JAV buvo pristatytas pirmojo televizoriaus, skirto masinei prekybai, modelis. 1951 m. birželio 25-ąją kompanija CBS Niujorke transliavo pirmą spalvoto vaizdo laidą.

1950 m. amerikiečiai Robertas Adleris su kolega Eugene’u Polley paskelbė išradę nuotolinį televizoriaus valdymo pultelį, pritaikę ultragarso signalus. 1956 m. pradėti gaminti pirmieji pulteliai buvo knygos dydžio ir turėjo tik kelias funkcijas – įjungimo, išjungimo ir garso reguliavimo.

 

Lietuvoje 1957 m. balandžio 30-ąją 19 val. 45 min. transliuota pirmoji televizijos programa: laidos buvo matomos Vilniuje ir 100 km aplink jį. Lietuvoje tuo metu buvo apie 30 televizorių, bet metų pabaigoje jų skaičius išaugo iki pusantro tūkstančio. 1960 m. televizija jau aprėpė teritoriją, kurioje gyveno apie 60 proc. Lietuvos gyventojų, o 1975 m. buvo pradėtos spalvotos televizijos transliacijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(3)
(10)

Komentarai ()