[Žinios trumpai] Bijodami karo padėties ar karo prievolės paskelbimo rusai bėga į užsienį - už bilietą į Suomiją negaili ir virš 9000€  ()

Rusijos kariuomenei veržiantis į Ukrainos sostinę Kijevą, kai kurie žmonės Maskvoje bando bėgti į užsienio šalis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bijoma, kad Kremlius neleis tinkamo amžiaus vyrams išvykti iš Rusijos, tad kai kurie nenori rizikuoti ir ieško kelių išskristi iš šalies.

Vienas rusas, maždaug prieš metus iš Vakarų Europos grįžęs į Maskvą, sakė nusipirkęs skrydį savaitgaliui į Stambulą ir pridūrė, kad gyventi Maskvoje gali būti nebeįmanoma.

„Bijau, kad rytoj bus įvesta mobilizacija ir aš negalėsiu išskristi“, – sakė 29 metų vyras, prašydamas likti anonimu, kaip ir kiti šiame straipsnyje minimi asmenys.

Rusijos aplinkosaugos žurnalistas Alecas Luhnas tviteryje parašė: „Išvykau iš Rusijos, nes buvo pranešta, kad gali būti paskelbta karo padėtis ir uždarytos sienos.“

Traukinio bilietai į Suomiją beveik išparduoti, o jų kainos pakilo iki aukštumų – vienas bilietas trijų valandų kelionei traukiniu kainuos nuo 6768 eurų iki 9145 eurų.

Keleiviai sakė, kad bijo būti įstrigę Rusijoje, suimti ar pašaukti į karą, kurio nepalaiko.

Kitas 38 metų vyras sakė, kad jam pavyko nusipirkti brangų bilietą savaitgalio skrydžiui į Artimuosius Rytus.

„Aš nenoriu kovoti šiame kare. Girdėjome daug gandų ir nepasitikiu Kremliumi“, – sakė jis.

Lėktuvų bilietų kainos šoktelėjo po to, kai Rusija uždarė oro erdvę Europos Sąjungos ir daugelio kitų šalių oro linijoms, reaguodama į Vakarų sankcijas, smarkiai apribojančias rusų galimybes keliauti.

 

Precedento neturinčios Vakarų sankcijos Maskvai jau padidino kainas ir pradėjo smogti paprastų rusų gyvenimui, o protestuotojai buvo greitai suimti.

Atidavusi katę prižiūrėti savo šeimai, 29 metų moteris sekmadienį išskrido į Izraelį, kol kainos dar labiau neišaugo, nerimaujant, kad reikalai Maskvoje gali tik pablogėti.

„Man gėda, kad nepasilikau Rusijoje, kad nekovoju iki galo, neprotestuoju gatvėse“, – sakė ji.

„Bet jei tu eini prieš karą, jie tave suima, ir esi teisiamas dėl valstybės išdavystės.“

 

Kiti susidūrė su biurokratinėmis kliūtimis. Į daugumą Europos šalių rusams reikalingos vizos, o jų laukti tenka ilgai.

„Susitarsiu dėl susitikimo kovo 11 d., nors tai, kas gali nutikti artimiausiu metu, yra baisu ir neaišku“, – sakė viena 40-metė rusė.

Tačiau yra dar viena problema. Rusijos vakcina „Sputnik V“ nepatvirtinta ES, o tai reiškia, kad daugeliui rusų, kurie nėra vakcinuoti jokia kita vakcina, gali būti uždrausta atvykti dėl sveikatos priežasčių.

Ir ne tik rusai bando bėgti. Filipinietė, kuri Maskvoje dirba aukle, taip pat prašė vizos.

„Labai noriu gauti vizą, man čia baisu“, – sakė ji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(2)
(20)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: