Atsargos pulkininkas: pildosi spėjimai dėl puolimo eigos, rusus gali ištikti Napoleono kariuomenės likimas  (1)

Pradinis Rusijos planas Ukrainoje yra žlugęs, o Ukrainos pajėgos yra labai gerai sutelktos, sako Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys. Jam antrina ir dalis ekspertų bei atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis. Apie reikalingus veiksmus Lietuvai, Mariupolio svarbą Kremliui ir ko galima toliau tikėtis kare V. Malinionis kalbėjo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ko Lietuvai trūksta iki visiško apginamumo strategijos?

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį pareiškė, kad tiek Lenkija, tiek Baltijos šalys turėtų visiško apginamumo strategiją. Vaidotas Malinionis paaiškino, ką tokia strategija reiškia ir ką realiai reikėtų daryti, kad tai pasiektume.

„Visiško apginamumo strategija yra tokia strategija, kai priešas žino, jog investicija į teritorijos okupaciją neatsipirks niekada. Bus patirtas toks didelis nuostolis, kad investuoti į karą ir bandant okupuoti kitą valstybę tiesiog neapsimoka nei finansiškai, nei kažkaip kitaip.

Realybėje tai reikštų ženklų pajėgumų padidinimą. Tiek žmonių kiekio prasme, karių, tiek technologijų prasme ir peržiūrėti reikėtų visą gynybos architektūrą ir čia kalbėti reikėtų ne tik apie Lietuvą, bet ir apie visą Baltijos regioną“, – kalbėjo atsargos pulkininkas.

Paklaustas, kiek dar esame nutolę nuo G.Landsbergio minėtos strategijos, V.Malinionis sakė, kad yra tam tikrų vietų, kurių Lietuvai labai trūksta, tačiau jie įmanomi tik kooperuojantis su kitomis regiono valstybėmis.

„Vienas dalykas, ko trūksta dabar regione, tai sinchronizuotos ir gerai veikiančios priešlėktuvinės, priešraketinės gynybos sistemos. Šie daiktai yra be galo brangūs ir dėl to mums reikėtų galvoti apie tokį skydą regiono mastu. Aš kalbu apie Latviją, Estiją, galbūt ir Lenkiją, turėtų būti žiūrima kompleksiškai. Juo labiau, kad kai darai bendrą projektą, tavo dalis tampa šiek tiek pigesnė.

Lietuvoje mes jau turime trumpojo ir vidutinio nuotolio gynybos sistemas integruotas, yra gerai veikianti radarų sistema regione, kur yra matomas visas bendras regiono vaizdas oro erdvės, bet trūksta tolimojo nuotolio gynybos sistemų“, – dėstė jis.

Atsargos pulkininkas paminėjo ir tai, kad norint pasiekti visiško apginamumo strategiją reikia atsižvelgti ir į rezervo kariuomenės veikimą. Anot jo, dabar Lietuvoje yra apie 100 tūkst. tokių karių, kurie yra tarnavę privalomojoje arba profesinėje karo tarnyboje.

„Turėtų atsirasti kažkokia aiški koncepcija. Aš manau, kad Lietuva šiai dienai turi tokią koncepciją, kai yra integruotas manevrinių vienetų veikimas su teritoriniais vienetais ir reikia pagalvoti apie vietą, kurią atskirtų rezervistų kariuomenės veikimui“, – pastebėjo karininkas.

Žodžių „įspėjame“ ar „pasipiktinome“ nebeužtenka

Kaip sako ir dauguma ekspertų, V.Malinionis pastebėjo, kad Rusijos puolimas šiuo metu gerokai stringa. Specialistas taip pat sutiko su prognozėmis, kad pavasarėjant rusų karinėms pajėgoms gali tapti dar sunkiau.

 

„Kažkokių operacinių, strateginių judesių nebeįvyksta, mūšiai vyksta labai taktiniame lygyje: dėl sankryžų, dėl pastatų, dėl gatvelių. Progreso jokio didelio nepadaro nei viena pusė. Žiūrint į tai, kad Rusijos logistika labai stringa, panašu, kad tvirtinasi ankstesni vertinimai, kad Rusijos puolimas gali pasiekti kulminaciją. Iš esmės gali atsitikti taip, kad jie atsidurs labai prastoje situacijoje.

Kai kurie Ukrainos ekspertai vertina, kad (...) ypatingai balandžio mėnesį, kai teritorijoje atsiras žaluma, partizaniniai vienetai priešo užnugaryje galės veikti žymiai saugiau, prieiti arčiau ir padaryti dar daugiau žalos. Netgi yra prognozių, kad juos gali ištikti Napoleono kariuomenės likimas, kuomet traukėsi Napoleono kariuomenė iš Maskvos atgal“, – sakė atsargos pulkininkas.

Viešojoje erdvėje netyla baimė, kad ir toliau nepavykstant įgyvendinti nustatytų planų, V.Putinas gali ryžtis panaudoti cheminį, biologinį ar netgi atominį ginklą. Specialistas sakė, kad stengiantis išvengti tokio scenarijaus, svarbiausią vaidmenį turi atlikti vakarai.

 

„Čia toks kritinis momentas, kai vakarams reikia užimti labai tvirtą poziciją su labai aiškiai nurodyta raudonąja linija, kurios V.Putino valdžia jokiu būdu nenorėtų peržengti. Tokių žodžių, kaip „pasipiktinome“ ar „įspėjame“ galbūt ir nepakanka. Reikia ne tik šnekėti, bet ir tam tikros tvirtos pozicijos ir jėgos demonstravimo. Tai yra kritinis etapas, kuris reikš, kaip toliau vystysis konfliktas“, – dėstė karininkas.

Paklaustas, kokia galėtų būti vakarų jėgos išraiška, V.Malinionis pabrėžė, kad pirmiausia reikėtų atsikratyti įvaizdžio, kad esame išsigandę.

„Visų pirma, kas skatina V.Putino valdžią, tai vakarų baimė. Vakarai rodo, kad jie labai bijo to atominio karo, bet reikia prisiminti, kad Rusija lygiai taip pat jo bijo ir visi suprantame, kad laimėtojų atominio karo metu nebūna. Iš esmės, jei tai įvyksta, tai jokios kovos ir viskas, apie ką kalba tiek vakarai, tiek Rusija, nebetenka prasmės.

Dėl to vakarai ir NATO valstybės turėtų irgi pasakyti, kad jeigu bus panaudojamas tokio lygio ginklas, apie kurį Rusija grasino ir anksčiau, tai turėtų būti duotas aiškus supratimas, kad NATO valstybės irgi bus pasiruošusios įsikišti į Ukrainos gelbėjimo operacijas. Nuo humanitarinių koridorių atidarymo iki tam tikrų saugumo užtikrinimo operacijų.

 

Turi vakarai nustoti rodyti savo baimę ir turi pradėti rodyti savo ryžtą, kas įvyks, jeigu atsitiks taip, kaip Rusija dabar sako“, – sakė jis.

Pastarosiomis dienomis stebima, kaip Rusijos kariuomenė bando užimti Ukrainai strategiškai svarbų Mariupolio miestą. V.Malinionis sakė, kad tokio miesto okupavimas būtų ne tik labai svarbus Rusijai, bet ir morališkai skausmingas kovojantiems ukrainiečiams.

„Jeigu Rusija paima Mariupolį, jie sujungia žemyninę dalį nuo Krymo iki Donbaso, t. y. pasidaro sau tiesioginį koridorių ir atkerta Ukrainą nuo svarbaus uosto, kuris yra ant Azovo jūros kranto ir tai aišku apsunkina Ukrainos tolimesnę logistiką.

Kitas dalykas, jei jie turi visą šitą ruožą pasiėmę, jie tada gali daugiau generuoti daugiau jėgų puolant šiaurinę pusę link Kijevo. O tai vėlgi komplikuoja gynimosi perspektyvas Ukrainai ir pagerina puolimo perspektyvas Rusijai.

Tai taip pat būtų ir tam tikras moralinis smūgis ukrainiečiams. Tai būtų praradimas ir aišku, nepakeltų kovinės dvasios. Atvirkščiai, Rusijos kariams tai būtų laimėjimas ir kovinės dvasios pakilimas“, – kalbėjo atsargos pulkininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Ignas Grinevičius
(7)
(1)
(6)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: