[Žinios trumpai] Skandalinga žinia: „Nokia“ atliko pagrindinį vaidmenį kuriant Rusijos kibernetinio šnipinėjimo sistemą  (2)

„Nokia“ neseniai paskelbė stabdanti pardavimą Rusijoje ir pasmerkė invaziją į Ukrainą. Tačiau Suomijos įmonė nenurodė, kad tiekė įrangą ir programinę įrangą skaitmeninei šnipinėjimo sistemai Rusijoje sukurti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot Censor.NET, atitinkamas tyrimas buvo atliktas „The New York Times“.

Šis įrankis buvo naudojamas Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno šalininkams sekti. Yra žinoma apie perimtus Kremliaus priešų telefono skambučius, kurie vėliau buvo nužudyti. FSB naudoja operatyvinės ir tyrimo veiklos sistemą SORD, kad galėtų pasiklausyti telefoninių pokalbių, perimti elektronines ir trumpąsias žinutes bei sekti kitus interneto ryšius.

Remiantis „The New York Times“ gautais dokumentais, „Nokia“ daugiau nei penkerius metus tiekė įrangą ir paslaugas SORD prijungimui prie didžiausio Rusijos MTS operatoriaus.

„Nors „Nokia“ negamina perėmimo technologijos, dokumentuose aprašoma, kaip ji dirbo su Rusijos kompanijomis, susijusiomis su Kremliumi, planuodama, optimizuodama ir tvarkydama SORD sistemos prijungimą prie MTS tinklo. FSB naudoja SORD klausytis telefoninių pokalbių, perimti elektroninius laiškus ir trumpąsias žinutes, taip pat sekti kitus interneto ryšius“, – sakė užsienio kolegos.

2008–2017 m. dokumentų detalėse matyti, kad „Nokia“ žinojo, jog stengiasi įjungti Rusijos šnipinėjimo sistemą.

 

„Šis darbas buvo svarbus „Nokia“ verslui Rusijoje, kur ji tapo pirmaujančia įrangos ir paslaugų tiekėja įvairiems telekomunikacijų klientams, padedančia jų tinklams veikti. Šis verslas, nepaisant didėjančio Putino žiaurumo, generavo šimtus milijonų dolerių metinių pajamų“, – pasakojama tyrime.

Pilietinės visuomenės grupės, teisininkai ir aktyvistai kritikavo Rusijos vyriausybę už tai, kad SORD naudojama Putino varžovams ir kritikams šnipinėti. Anot jų, „ši sistema beveik neabejotinai dabar naudojama siekiant nuslopinti nesutarimus prieš karą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(5)
(13)

Komentarai (2)