[Karšta tema] Ukrainiečiai jau išbandė, ar tikrai sunku numušti raketą „Iskander“: ką gali Rusijos itin giriama raketų sistema ir apie ką jie meluoja  (2)

„Iskander“ yra operatyviniai-taktiniai kompleksai, kuriuos Rusijos kariuomenė aktyviai naudoja prieš Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kam skirtas „Iskander“?

Į raketų „Iskander“ taikinius patenka ne tik kariniai, bet ir civiliniai objektai, neturintys nieko bendro su gynybos infrastruktūra. Deja, šias raketas perimti labai sunku.

Faktas yra tas, kad „Iskander“ yra kompleksas, kuris buvo sukurtas siekiant sunaikinti strateginius taikinius: štabą, komandų ir valdymo centrus, sandėlius, sandėliavimo bazes, aerodromus ir kt. Visi šie objektai visada yra gerai apsaugoti nuo tokios atakos, todėl rusų konstruktoriai sukūrė „Iskander“, atsižvelgdami į tai, kad raketa turi praeiti pro stiprią apsaugą.

„Iskander" naikinimo diapazonas ir spindulys

„Iskander“ gali naudoti dviejų tipų raketas: balistinę 9M723 arba jos modifikaciją 9M729, taip pat sparnuotąją raketą – R-500. Formaliai kiekvienos iš jų maksimalus nuotolis yra iki 500 km, nors, kalbant apie sparnuotąją raketą R-500, manoma, kad ji gali įveikti žymiai didesnį atstumą.

Balistinė raketa „Iskander“ juda aukšta trajektorija (apie 100 km), ji atakuoja taikinį iš viršaus, jos greitis, kaip deklaruojama Rusijos, iki 7500 km/h. Tai sumažina laiką, kurį priešlėktuvinės raketos turi perėmimui.

Tokius taikinius gali perimti tik labai ribotas skaičius priešlėktuvinių raketų sistemų. Ukrainos sąlygomis tai tik oro gynybos sistema S-300.

9M723 ir 9M729 raketoms sunaikinti gali būti naudojamos skirtingos kovinės galvutės, sveriančios apie 500 kg. Jos gali būti kasetinės, didelio sprogimo, termobarinės. Visos jos padaro didžiulę žalą, apšaudydamos dviem futbolo aikštynams prilygstantį plotą, palikdamos 8-10 metrų gylio duobę arba sudegindamos visą gyvybę.

 

Be to, yra vadinamųjų „specialiųjų“ galvučių su masinio naikinimo ginklais, įskaitant branduolines galvutes, kurių galia siekia iki 50 kilotonų. Tai daugiau nei bendra dviejų branduolinių bombų, numestų ant Japonijos 1945 m., galia.

Raketa R-500 naudoja kitokį metodą, kad prasiskverbtų pro priešo gynybą – skrenda nedideliame aukštyje, apgaubdama reljefą, todėl ją aptikti yra sunki užduotis.

Skirtingai nuo balistinės raketos, jei ji laiku aptinkama, sparnuotąją raketą galima numušti bet kokia priešlėktuvinių raketų sistema. R-500 turi ikigarsinį greitį ir skrydžio metu nemavevruoja, todėl, kaip rodo praktika, ją galima numušti net naudojant „Igla“.

 

Tuo pačiu metu R-500 kovinės galvutės, nors ir turi panašią tipų įvairovę, yra šiek tiek mažesnio svorio ir turi mažesnę galią.

Pažymėtina ir tai, kad raketų „Iskander“ taiklumas Kremliuje buvo paskelbtas „fenomeniniu“ – keli metrai nuo nusitaikymo taško. Pasak ukrainiečių, tai melas, raketos yra kur kas mažiau tikslios ir dažnai nukrypsta nuo kurso. 

Apskritai „Iskander“ yra itin brangus ginklas, o tai, kad Kremlius juo „šaudo“ gyvenamuosiuose rajonuose, liudija okupantų beviltiškumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(37)
(16)
(21)

Komentarai (2)