[Žinios trumpai] Konfliktas aštrėja: Putinas iškėlė ultimatumą Europai – arba rubliai, arba dujų tiekimas bus nutrauktas jau balandžio mėnesį

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Benediktas 2022-04-01 12:52
Su Independence proga užsidirbt pinigų už transportavimą.
Azys 2022-04-01 14:41
aha, atsidarykit saskaitas pas mus, o mes kai norėsim jas konfiskuosim, jeigu atsiras koks durnius kuris paklausys putlerio, tai duokit jam kelią.
kestutisz 2022-04-01 15:34
O čia kaip? Net pačiuose entuziastingiausiuose planuose geriausia ką buvo galima sugalvoti apie perpardavimą buvo bunkeriuotii dujomis varomus laivus. Tik, kad tokių Baltijos jūroje taip ir neatsirado beveik. Na yra naujas dujotiekis iki lenkų, na su latviais - ir kaip ir viskas, daugiau nepasiekiam. Didesnė problema bus, kad pačių dujovežių truks, reikės dėl jų konkuruoti, nebebus gi rusiškų Novateko dujų. Realiai teks kažkaip greitai Norvegijos dujas eksploatuoti, gerai, kad čia kaip visada ko imasi liliputinas - viskas blogai ir blogu laiku, gąsdinimas dujų užsukimu pavasarį yra toks meh :)
sigun 2022-04-01 18:20
Po kiekvienos Putino ar jo atstovų kalbos rusų ekonomistai griebiasi už galvos. Jų požiūriu dujų pardavinėjimas už rublius pačiai Rusijai visiškai nenaudingas, nes rublių ir taip prisispausdins kiek reikės. Todėl Rusijai nereikia dar daugiau rublių. Reikia valiutos. Kitas dalykas, kad didžiosios naudotojos jau turi planus kaip tegu ir labai skausmingai, bet apseiti be rusiškų dujų. Dalis mažų rinkų yra visiškai priklausomos ir joms gali nepavykti apseiti, bet kadangi jos nėra labai didelės, joms galvojami apėjimai. Vienas būtų pirkti rublius už realią kainą aplinkinėse šalyse, kurios jų turi ir labai mielai atsikratytų ir tada atsiskaityti rubliais jau už rusų dirbtinai sukeltą kursą. Rusijai tai absoliučiai nenaudinga, bet šis būdas veiktų nedideliems kiekiams. Kitas būdas pasinaudoti kokia nors gazprom dukterine įmonėle, kuri jau įnešinėtų rubliais į biudžetą. Tokiu atveju ir Putino aplinka galėtų pasigirti "laimėjimu" ir labiausiai priklausomos EU valstybės gautų dujų ir po kelių mėnesių sužinotume apie naujus pasakiškai praturtėjusius oligarchus. Lietuvos atveju labai laiku buvo tiek Būtingės terminalas, leidęs išgyventi "Družbos" gedimą (kurio baltarusiai niekaip nesugeba pataisyti jau virš 16 metų), tiek Independence, kurio kiekių pakaktų visoms trims Baltijos šalims. Įdomu, jei EU daro bendrą vieningą visai rinkai dujų pirkimų bendrovę, ar Independence turės juose dalyvauti? Kol nebuvo Independence, Lietuva labai prašė tokios vieningos bendrovės su vieninga kainodara, bet vokiečiai, olandai tik šypsojosi ir aiškino, kad ne, nereikia. Dabar man rodos jau lietuviams gali būti pigiau nedalyvauti tuose bendruose pirkimuose. Gal yra kokių šaltinių pasiskaitymui apie tai?
iPienius 2022-04-01 18:35
uz rublius pirks tik priesiskos valstybes arba kitaip, kurios sankcijas ivede. nuo siandien turejo dujas atjungt, bet neatjunge ir kaina EU nukrito beveik 12% per siandien
Kyborg 2022-04-01 22:32
Independce pajėgumai jau pilnai išpirkti iki spalio, tame tarpe ir lenkai kelis dujovežius yra užsakę į Independence ir dujos jiems bus perpumpuotos per naują dujotiekį. Iš Novateko atvykdavo ~10 kartų mažesni dujovežiai nei iš USA ar Norvegijos. Tad nors pagal skaičių atrodė, kad daug dujų ir per terminalą iš rusijos gaunam, bet realiai ten buvo mizeris. Norvegija nepajėgi patenkint Europos dujų poreikio. Vienintelė išeitis SGD. Ir žinant tavo retoriką greičiausiai buvai tarp tų kurie abejojo mūsų terminalu, bet dabar artimiausius kelis metus jis dirbs maksimaliu pajėgumu, kad užtikrintų mūsų regiono dujų poreikį.
immortallt 2022-04-02 12:03
Independence biudžetas koreguojamas, nebereikės panašu apmokestinti dujų vartotojų, kad jį išlaikyti, dar gali būti ir priešingai, iš jo infros mokesčio subsidijuos dujų kainą. Dujas galime eksportuoti ir eksportuojame į Suomiją, Estiją, Latviją, o nuo vasaros, į Lenkiją, Ukrainą ir berods Vokietiją net siekti gali. Independence, įprastomis sąlygomis, užtektų aprūpinti pilnai tik Lietuvą, Latviją ir Estiją. Dabar dujų pilnai krauna ne dėl to, kad jas suvartoja iš karto, o kaupia žiemai. Inčukalnis turėtų būt užkrautas tiek, kiek dar niekada nebuvo. Norvegijoje biški gaisras rimtas buvo, SGD pasiūla iš jų stipriai krito. Lygiagrečiai kas vyksta energetikoje Lietuvoje - vakar ir užvakar priėmė krūvą pataisų tiek dėl gaminančių vartotojų, tiek bendrai dėl atsinaujinančios mažinant biurokratiją, nebebus jokių ten kraštovaizdžio taršos vertinimų, kuriais piktnaudžiavo. Nerekės rinkti parašų, kad 5 km spinduliu kažkas nesutinka su statyba, užteks besiribojančių sklypų, ir dar daug visko. Tuo tarpu ES iš taksonomijos išmetė dujas ir atominę. Dar visko daug vyksta, kad nebespėju net sekti ir susigaudyti. Karas Ukrainoje yra blogai, bet postūmį energetikoje visoje ES duos tokį, kad per 2 metus pasieksime daugiau, nei būtume pasiekę per 10. Dabar tik vartotojų subsidijuojant reikia nepersistengti, kad kuo daugiau kas susimažintų žiemą temperatūrą viduje, tvarkytųsi savo namų energinį efektyvumą - bent jau apsišiltintų stogus, susitvarkytų langus, susireguliuotų šilumos punktus, kad neperkaitintų patalpų.