Kokio dydžio yra „Azovstal“ gamykla? Čia klimsta ir ją keikia net ir ženkliai gausesnės Rusijos pajėgos  ()

Milžiniški plotai, fabrikų dydis, tvirtesnės nei įprasta konstrukcijos ir net požeminių tunelių labirintai – Ukrainos kovos už laisvę simboliu tapę „Azov“ kariai šeimininkauja tikroje plieno tvirtovėje, kurią keikia ir kur klimpsta net ir ženkliai gausesnės Rusijos pajėgos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-21 Kokio dydžio yra „Azovstal“ gamykla? Čia klimsta ir ją keikia net ir ženkliai gausesnės Rusijos pajėgos  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kone nuo pat Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios aidintys sprogimai tapo miesto kasdienybe, o šią savaitę sprogimai griaudėja ir juodi dūmai kyla iš kone garsiausios plieno gamyklos pasaulyje „Azovstal“.

Vienu ryškiausių Ukrainos pasipriešinimo simbolių tapęs Mariupolis ir jo gynėjai „Azov“ bataliono kariai jau seniai pranoko ekspertų prognozes bei nepaliauja stebinti.

Vienas didžiausių Europos metalurgijos fabrikų tapo Ukrainos pajėgų apokaliptine tvirtove. Gerokai mažiau karių ir ginklų turintys Ukrainos kariai apsupti jau septynias savaites, o Rusijos režimo tarnai čia stringa ir miršta.

Gynėjai gali nesunkiai pasislėpti

Pietinė Mariupolio uosto dalis savaičių savaites kenčia nuo nuolatinio bombardavimo. Čia industrinėje zonoje šalia Azovo jūros ir įsikūrusi milžiniška gamykla, užimanti daugiau nei 11 kvadratinių kilometrų.

Čia – ir begalė pastatų, aukštakrosnės ir geležinkelio bėgiai.

„Azovstal“ gamykla – milžiniška erdvė su šitiek daug pastatų, kad rusai paprasčiausiai negali jų rasti, – sakė Kijeve esantis kariuomenės analitikas Olehas Ždanovas. – Todėl jie (rusai, – red.) ir ėmė kalbėti apie cheminį ginklą. Jiems tai vienintelis būdas juos išvilioti.“

Ukraina jau skelbė pranešimus ir dabar tikrina informaciją dėl kaltinimų Rusijai jau panaudojus cheminį ginklą Mariupolyje. Čia kovojantys prorusiški separatistai viską neigia.

Priklauso turtingiausiam Ukrainos žmogui

Prieš Rusijos invaziją į Ukrainą vasario 24-ąją „Azovstal“ metalurgijos gamykla per metus išgaudavo 4 milijonus tonų plieno, 3,5 mln. tonos karšto metalo ir 1,2 mln. tonos valcuoto plieno.

Kaip ir Mariupolyje esanti didžiausia Europoje valcuotų ir cinkuotų plokščių „Illyich geležies ir plieno“ gamykla, „Azovstal“ priklauso „Metinvest“ grupei, kurią kontroliuoja turtingiausias Ukrainos žmogus milijardierius Rinatas Achmetovas.

Rusijos separatistų atstovas pirmadienį per Rusijos televiziją skelbė, kad Kremliui pavyko užimti 80 procentų uosto, tačiau Ukrainos pasipriešinimas tęsiasi. Jis „Azovstal“ gamyklą įvardijo kaip „tvirtovę mieste.“

V.Putinas prisiekę sunaikinti visą „Azov“ pulką

Pirmadienį Ukrainos pajėgos pranešė apie Mariupolio gynėjų surengtą kontrataką. Taip pat pasirodė pranešimai, kad Rusija ant „Azovstal“ gamyklos numetė dar galingesnes bombas.

Dar praėjusią savaitę „Azov“ kariai skelbė, kad Mariupolyje nėra likę daug gynėjų, tačiau visi pasiruošę kovoti iki pat pabaigos.

 

Mariupolis yra vienas dažniausiai užsienio žiniasklaidoje minimų Ukrainos miestų. Uostamiestį nuo pat pirmųjų dienų stojo ginti Ukrainos jūrų pėstininkai, nacionalinės gvardijos brigada bei jau legenda tapę „Azov“ kariai.

Būtent pastarųjų vardą tarp savo tikslų buvo įtraukusi ir Maskva, kuri paskelbė, kad sunaikins visus „Azov“ karius.

Tačiau gynėjai laikosi.

„Azov“ kariai yra „Azovstal“ teritorijoje. Tai – milžiniška teritorija, kurioje yra daug gamyklų ir jų iš oro nesunaikinsi, todėl rusai ir naudoja galingas bombas“, – kalbėjo karybos analitikas Sergijus Zgurecas.

Gynėjų – gerokai mažiau, bet jie nuožmesni

Praėjusią savaitę Rusijos gynybos ministerija ėmė skelbti, kad Mariupolyje pasidavė daugiau nei 1000 36-osios jūrų pėstininkų brigados karių, tarp kurių – 162 karininkai.

Netrukus Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Oleksijus Arestovyčius ne tik paneigė Rusijos pareiškimus, bet ir paskelbė – 36-osios jūrų pėstininkų brigados kariai atliko „didelės rizikos manevrą“, prasimušė pro rusus ir susijungė su „Azov“ kariais.

„36-oji brigada išvengė to, kad būtų sudraskyta į gabalus ir dabar gavo antrąjį šansą“, – sakė O.Arestovyčius.

 

JAV įsikūręs Karo analizės institutas (ISW) pirmadienį pranešė, kad Rusijos pajėgos veikiausiai yra užėmusios Mariupolio uostą, tačiau mieste vis dar veikia Ukrainos gynėjai ir pabrėžė, kad okupantams norint juos neutralizuoti teks patirti didelius nuostolius.

Tiesa, įvairūs karo analitikai pabrėžia – dėl susidariusios situacijos patikrinti visų žinių iš Mariupolio – neįmanoma.

Ukrainos pajėgos taip pat itin atidžiai dalinasi informacija apie savo karių skaičių ir kitas svarbias detales, kurios galėtų padėti Rusijai susigaudyti.

Vienas iš „Azov“ būrio įkūrėjų Andrijus Bileckis Ukrainos žiniasklaidai kovo 20 dieną teigė, kad Mariupolį prieš 14 tūkstančių Rusijos karių gina apie 3 tūkstančiai ukrainiečių.

Kito kelio nėra – tik kovoti

Praėjusią savaitę privačios JAV įmonės „Maxar“ palydovui pavyko užfiksuoti mūšius Mariupolyje.

„Iš rytų ir vakarų sektoriuose esančių pastatų kilo dūmai, matėsi ugnis. Taip pat – šalia ir „Azovstal“ fabrike“, – teigė „Maxar“.

Naujienų agentūros „Reuters“ šaltinis Europos Sąjungos (ES) saugumo taryboje teigė, kad sunku pasakyti, kiek ilgai Ukrainos kariai gali laikytis bei pabrėžė, kad Rusijai sudėtinga okupuoti visą miestą būtent dėl industrinių kompleksų.

 

„Po plieno fabrikais yra tuneliai“, – pridūrė su situacija gerai susipažinęs šaltinis.

Jis pabrėžė, kad Rusija padarys viską, kad užimtų Mariupolį.

„Mariupolis yra labai svarbus Vladimirui Putinui. Laimėjęs čia ir pasidavus „Azov“ kariams, jis galėtų sakyti, kad skelbtas „denacifikacijos“ procesas yra sėkmingas“, – teigė „Reuters“ šaltinis.

Karo ekspertai ir istorikai mano, kad V.Putinas nori vadinamąją pergalę pasiekti iki gegužės 9-osios, kuomet Maskva švęs pergalės prieš nacių Vokietiją dieną, rengs paradą.

Karybos ekspertas O.Ždanovas sako, kad tikimybė, jog Mariupolio gynėjams pavyks ištrūkti iš apsupties – praktiškai lygi nuliui.

„Niekas nežino, kiek gynėjai turi atsargų ir kiek jie gali laikytis. Bet jie neturi kito kelio. Jie yra apsupti iš visų pusių ir turės kovoti iki pat pabaigos. Jeigu pasiduos, rusai nieko nepasigailės“, – sakė O.Ždanovas.

Parengta pagal „The Guardian“ ir BBC informaciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(0)
(27)

Komentarai ()