[Žinios trumpai] Ukraina stumia gudrų planą, kaip gauti papildomų pinigų tiesiai iš Rusijos  (1)

Karas yra brangus. Ukraina ne tik išleidžia didžiulius resursus ginklams ir atsargoms, bet ir turi tvarkytis su sustojusios ekonomikos sukeltomis problemomis. Tačiau Ukraina turi įdomią idėją, kaip prasimanyti daugiau pinigų iš Rusijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Naftogaz Ukraini“ kompanijos atstovai savaitę praleido Vašingtone, prašydami JAV prezidento administraciją įtikinti Vokietiją pritarti įdomiam dujų resursų perskirstymo planui. Europa siekia atsisakyti rusiškų gamtinių išteklių, tačiau tam reikės labai daug laiko. Kol dujos yra būtinos, kodėl jų nenukreipus per Ukrainą?

Ukraina norėtų su Vakarų partneriais suderinti štai tokį planą - daugiau dujų nukreipti ne per  „Nord Stream-1“, o per Ukrainos dujotekius. Tai turėtų dvejopą poveikį.

Visų pirma, Rusija Ukrainai turėtų sumokėti daugiau už tranzitą. Antra, Rusija dar labiau saugotų dujotekius, nes nuo jų veikimo priklausytų ir jos ekonomika. 

Šiuo metu kasmet per „Nord Stream-1“ Europą pasiekia 55 milijardai kubinių metrų dujų. Per Ukrainos dujotekius į Europą teka dar 40 milijonų kubinių metrų rusiškų dujų. Ukraina teigia, kad jos sistemos pajėgumai leistų ir visiškai užsukti „Nord Stream-1“ kranelį, o tai stipriai padėtų šalies ekonomikai ir gynybos pastangoms.

 

Tiesa, Ukraina iš pradžių siūlo 40 % per „Nord Stream-1“ tekančių dujų nukreipti per šalies vamzdynus. Po truputį tas procentas būtų didinamas ir iki 2023-iųjų balandžio „Nord Stream-1“ vamzdis būtų užsuktas. Aišku, idealiu atveju dar po kelių metų Europa visiškai atsisakytų rusiškų gamtinių išteklių, bet kol kas, kol jie būtini, jų tranzitą reikėtų nukreipti per Ukrainą.

(75)
(2)
(73)

Komentarai (1)