Ruošiamas naujas elektros galios mokestis gyventojams: ką tai reiškia, ir ar didės sąskaitos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

donatasv 2022-04-30 12:16
Nu viskas gerai bet stataisi saulės elektrine ir va kad nori? Ką daryt tiems kurie pasirinko planą kuriame 33 proc atiduodi eso ir nemoki susigrąžinimo?
gytis13 2022-04-30 15:40
eilinės pasakos norint naują mokestį įvesti. Pramonės įmonėsseniai tąmokestį moka, irgi kiek pamenu buvo tokios pačios pasakėlės sekamos apie tinklų išnaudojimo efektyvumą, bet negirdėti rezultatų kiek pakilo tas efektyvumas. Visas mokestis skaičiuojamas nuo įvado automato galios, kurią aišku norės mažinti. O kai sumažins tai bus taip: kai skalbi skalbinius arbatinuko įjungti negalėsi, nes automatus išmus. Kadangi vartotojai visų imtuvų vienu metu nejungia, vienu metu arbatos neverda, artimiausio transformatoriaus galia šiaip neparenkama pagal prie jo prijungtų vartotojų įvado galių sumą, o yra kelis kartus mažesnė, kitaip transformatorius bus neapkrautas. O kai atsiranda tos 10 kw saulės nesąmonės, situacija keičiasi, nes elektrinės dirba maksimumu didelę laiko dalį ir visų jų galia sumuojasi vienu metu, jos ne arbatinukai, todėl norima kitiems varotojams dirbtinai įvado galią numušti kad šitiems daugiau tektų.
bahuriux 2022-04-30 16:44
Nelabai supranti šitų kurie turi SE ir tinklo veikimo principo matyt. SE atiduoda srovę žemoje įtampoje iki transformatoriaus, o visi kiti kurie neturi SE toje zonoje arba tame rajone sunaudoja iškarto tą energiją jai net nepasiekus trasformatoriaus. Taigi SE kaip fik nuima apkrovas nuo pastočių ir tą daro piko metu, kai tinklai max apkrauti. Tai galiausiai visi su SE busim nubausti už savo eko sąmonigumą. Nebent turinčius SE iki 10kW įvado galios atleistu nuo šito mokesčio.
immortallt 2022-04-30 17:49
Kiek jūs čia pilstote pro šalį... Pramonė už galią moka dėl kitų priežasčių. Kalba eina iš viso apie keitimą, kaip ESO biudžetas surenkamas. Iš nuogandų nuotrupų darote išvadas
AAA000 2022-04-30 20:58
jo. nesupranti situacijos. gamintojai gesina apkrova. o ne apkrauna. aplamai yra saugilkis, ne daugiau 50% ispirkto ivado galios - kuris gana beprasmis. turetu but nevirsyt bendro linijos pralaidumo - dalinasi gaminimo i tinkla galias - kol isnaudoja pastotes galia. "bloga" situacija nebent jei niekas visiskai nevartoja, ir tik gamina - tada jau vyktu atbulas stoves tekejimas i 10kV linija. - jei kaimynai linijoje daug vartoja - SE turetu but leidziamos galingesnes - nes balansuoja galine linija ir mazina sanaudas. --------- aplamai cia raso straipsny apie ka kita, kitokia mokesciu struktura. pasauly buna kitokiu apmokejimo modeliu - duoda pvz "nemokama" elektra - bet yra fiksuotas linijos galios mokestis. vartoji kiek nori ir be jokiu apskaitu tiesiog fiksuota paslauga - kaip ir "neribotas" internetas. nepaimsi daugiau tos elektros - nes linija neisveza. o bukle liniju reikia palaikyt. kai sanaudos linijai didesnes uz elektros kaina - cia logiska sistema. arba buna kiekio ribotuvai - kortelines/internetines sistemos. isnaudoji limita ir atjungia/apriboja tiekima. visokiu sprendimu gi buna. aplamai jei suda ilgai mals valdzia - ir atsiras normalus pigus akumai - tai galiausiai visi pades ant tu viesuju elektros tinklu ir pasidarys autonomines sistemas. patys pasipjaus salies energetika - jei toliau dibs tik stambiesiems. soduose tokios autonomines sistemos is esmes jau plinta. aisku jos (dabartinej stadijoj) nepilnavertes visam metu sezonui - tik vasarai tinka. bet tobuleja irgi. va tokie tai tikrai pirks elektromobilius veziosis elektra akume is kokios darbovietes namo kad pasikraut savo sistema. dauguma prietaisu aplamai DC jau. o variklius su dazniu keitikliu gali pakurt. kas irgi masiskai plinta. nes kartu dykai gauni ir reguliavima - kuris anksciau visoks mechaninis buvo. o cia issikalineja su mokesciais vis dar - viduramziai energetikos Lietuvoje ir supratimas vos ne sovietinis iki siol... perekupai kazkokie...
iPienius 2022-04-30 21:20
issipirkdami galia vartotojai sumoka uz tinklo atnaujinima. daznai tai kainuoja tukstancius. kaip ir gaunasi, kad vartotojas jau buna investaves i infrastruktura. negana to, visa iranga priklauso ESO, o vartotojui nieko. o dabar norint susimazint vel reikes tukstancius moket. SE turetojams vel didesnis ivadas labiau reikalingas didesnei SE, o nebutinai vartojimui, jei vartojama daug elektros, bet mazesne galia. dar reikia nepamirst, kad ESO nemoka normaliu kompensaciju uz savo stulpus privacioje zemeje. dabar uz 1 stulpa pasiulo 1e vienkartine kompensacija.
gytis13 2022-04-30 21:58
Vienu žodžiu bandoma kažką išspręsti nieko nedarant, pakaitalios automatukus įvaduose ir padidės tinklo pralaidumas, nes kažkas negalės vienu metu įjunkti skalbiankės ir arbatinuko, taip bus išspręstos saulės energetikos problemos. Tarp kitko turiu bendradarbį kuriam labai tiksiai bute parinkta įvadinė galia, sako ką nors namie jungiant į tinklą reikia mąstyti ar automatukai išveš
AAA000 2022-04-30 22:29
saules energetika neturi jokiu problemu problemos yra atsilikusiuose elektros tinkluose ir ju valdyme. jie visi pastatyti pagal modeli - gaminam/perkam (tik vip ratelis - kaip putinas ruskyne) ir perparduodam durniams (tauta LT aptvare-sunauja). kurie turi viska nupirkt + apmoket visas realias sanaudas + visu tarpininku pardavimo procese lempines svajones + konservu partijos su satelitais rinkimines ir propagandines islaidas bent viena sudedama apkarpius elektra atpinga ZENKLIAI. o tu apie kazkokius vartotojus sneki... jie isvis ne prie ko. ju kaltes nera - kad tokia SISTEMA. jie tik vartoja. dar plius su problemom pacio vartojimo - trukdoma apribojimais - vartotojai priesinami vieni su kitais (pvz imortalo PASTOVI IR TIKSLINE propaganda). ir susimoka nesamoningas kainas...
bahuriux 2022-04-30 22:45
Gytis13 ten pas jį gal neteisingo tipo tie automatai sudėti, dabar nepamenu raidės ar C ar D tipo reikia ant įvado dėti (A lygtai jautriausi ir greičiausiai išmeta), nes tie kurie nejautrūs jie nejautrūs ir ilgalaikėm apkrovom. Nu senokai bežaidžiau su tais automatais ir elektros dėžėm, tai koks rimtas elektrikas kuris tuo užsiima pasakytu tiksliau. O gal tiesiog turi krūvą galingų prietaisų. Dėl prietaisų galingumo vs "automatų", kaitlentė 6kW per dvi fazes reiškia ant fazės po 3kW, orkaitė 2kW, arbatinukas 2,2kW, boileris 2kW, kondyškės mažo galingumo iki 2x 0-1,1-1,4kW, mikrobangė kokia gal 1kW, kavavirė 800W, visokie fenai, lygintuvai irgi iki 2kW. Kažkaip visa tai išdalinau per 3 fazes bendroj sumoj 10kW, bet dar neteko dėl apkrovos viršijimo eiti į spintą įjungti atgal automatą. Tiesa manau, kad kaitlentė dirba kiek kitaip nes yra ne vienfazė ir net ne dvi po vieną fazę, bet užmaitinta tarp dviejų fazių reiškia maitinama 400V ir dėl to mazesnė srovė teka tam pačiam galingumui. Nu tipo kaip ir čytinimas tam tikra prasme, nes srovė mažesnė reikalinga, o galingumas tas pats, nu gal nečytinimas nes skaitiklis ir skaičiuoja tada ne vienos fazės vartojimą, o kaip dviejų iš karto. Čytinimas tik dėl įvado galios nebent gaunasi. Tarkim automatai po 16A tai galima per 3 fazes 230V paimti 3x3,68kW, bet jei naudosim tarp fazių 400V tai jau gausis 3x6,4kW ir tai man atrodo visai legalu nes trifaziai varikliai tai juk legalūs. O šiaip išskyrus kaitlentę nežinau kitų buitinių prietaisų kurie dirbtu išnaudodami įtampą tarp fazių, o ne tarp fazės ir nulio. Gal nebent jei pritaikytas EV krovimas galėtu per 6 diodus išsilyginti kintamą srovę tarp 3 fazių ir išnaudoti greitam krovimui jei pats EV akumas gali tiek priimti. Nežinau gal ir gautusi per 10kW įvadą beveik 20kW krovimo galia sunku pasakyti. Įdomu ką tokiu atveju pasakytu išmanus eso skaitiklis KAS spintjoj kuris atidavinėja ataskaitą kaip minimum kas valandinę. Aišku nebūtu problemų pas ką neišmanūs skaitikliai.
AAA000 2022-05-01 03:52
c automateliai dedasi. pigiausi tokie ir pakankami del jautrumo. b nebent statybose kokiose ar kur atsakingesni. a aplamai sunku gaut. skaitliukas skaiciuoja viska, ir fazines ir tarpfazines sroves - gali del to nepergyvent nieko tu ten "nenucyterinsi" trifazis tiesiog trigubas. o sroviu sistema sesiafaze. trifaziai tipiniai varikliai naudoja tarpfazine 400v sistema. tris tarpfazes tik. nors yra ir sesiafaziu varikliu kur gali naudot visas sesias (jie turi 6 apvijas ir dar specialiai suvyniotas). trafu gali paimt irgi visas sesias sroves - su specialiais vyniojimais ir "loginovo" diodu tilteliais pvz jas susumuot. bet bendra (sumine) galia vistiek ribos saugiklis. is 400v sistemos tiesiog daugiau galios paimsi (pvz tipiniu AC varikliu). bet jei imsi ir is 230V (kartu) - tai ta dalim bendra sumine srove sumazes (kris bendra galia, nes atitinkamai nepaimsi is 400V). taip kad niekas ten tau nepadvigubes maksimaliai paprastas variantas - vienfazis ivadas. kur 230v sistemos viena srove. bet is trifazio ivado (isskaidyto) - galima ispest daugiau, nes gali imt is 400V sistemos. tavo ta kaitlente taip ir daro - ima tarpfazine srove. maksimaliai galios galima paimt trifaziu inverteriu, dazniu keitikliu, trafu arba varikliu ant 400V sistemos. taip kad trifazis bet kokiu atveju geriau. tiesiog zmones maziau perka jam pritaikytu prietaisu. siektiek brangesni (isskyrus trifazius AC variklius). ------- cia bendram susipazinimui - jei ka.
gytis13 2022-05-01 08:49
To bahuriux Jūs klystate, ar imsi maitinimą fazė-nulis ar fazė-fazė daugiau galios neišspausi. Tamstos pirmoji versija automatai po 16A per 3 fazes 230V paimti 3x3,68kW teisinga, o antroji ne, kitaip skaičiuojama tokiu atveju ir tas pats gaunasi. O pas tą kolegą kur minėjau kažkaip durnai padaryta buto maitinimas skaldytas į du įvado automatukus jų galia maža gaunasi todėl problemos.
AAA000 2022-05-01 11:21
galia riboja SROVES apsaugos automatelis. jei jis sakykim 16 Amperu - tai ir riboja srove 16A ilgalaikei apkrovai. virsysi - suveiks. ten yra charakteristikos - ties kokia srove suveikia. gali siektiek skirtis suveikimo jautra (ilgalaikei apkrovai) net to pacio gamintojo automateliai - bet nedaug. jei imi tarpfazine srove (ji aukstesnio voltazo), paimsi 1,73 karto daugiau galios. bet tam reikia turet trifazi ivada. vienafazis ivadas tokios galimybes neturi, ir tu negali vartot faze-faze SROVES (tarpfazine). jei sunku suprast ka parasiau - reiketu pasitikrint aritmetikos zinias (ketvirtokam berods )
bahuriux 2022-05-01 11:44
Dėl 3f galios paaiškino triple A. Dėl kolegos įvado matyt perdaug selektyvumo schemoj tegu deda vienu žingsniu didesnės srovės automatą zu C raide, nors ten gal laidai ploni ar įvado galia to neleidžia kitaip.
kestutisz 2022-05-01 11:51
Net nieko neskaičiuojant galiu aklai statyti viską, kad tiesiog bus brangiau. Na kaip su privalomu "laisvu" "nepriklausomo tiekėjo" pasirinkimu.
gytis13 2022-05-02 13:03
Na su trifazės srovės suvokimu matau problemos, skaičiuojate apkrovas vienoj fazėj todėl daugiau galios gaunasi, visas tris fazes reikia skaičiuoti vienu
mariso 2022-05-02 13:34
Sveiki, o jei mano įvadas 11 kW bute, tai ar galima bus jį sumažinti iki, tarkim, 7, kad nereiktų mokėti už likusius 4, kadangi tiek nėra reikalinga. Tiesiog jau buvo toks įvadas, kai pirkau butą.
AAA000 2022-05-02 23:28
teisingai. atskirai paprastai nepaimsi be spec prietaisu, kaip is vienos fazes bet galia didesne is tarpfazines. vienafazio atveju to isvis neturi - galia fiksuota ties 230V. sakykim jei turi 11kw vienafazi, maksimali fazes srove apie 48A. jei turi 11kw trifazi, maksimali atskiru faziu srove 16A. bet jei pastatai zeminanti 400/230V trifazi trafa, gali imt prie 230V tris apkrovas po 28A. ir tas trifazis 16A saugiklis laikys. plius trafas gesins trumpalaikes variklio paleidimo apkrovas. bet aisku tai brangu ir niekas to nedaro praktikoje be kokiu imoniu siaip kiek zinau deda lygtai 40A vienfazi automateli didesniu praktikoje nelabai ir mates - jau vien trifaziai modeliai. o dazniausia viena ta pati faze 16A rozetems, ir atsisakojimas 16A lempoms kad ismetus tamsoj nesedetu "elektrikai"...
gytis13 2022-05-04 10:02
Nepadės tas trafas, neteisingai skaičiuojate ir viskas. Tarkim automatas 3 po 10A. Jeigu jungiame fazinę apkrovą gauname kad galia 3*230*10=6600W. Tarkim jungiam vieną linijinę apkrovą, tada apkrovos galia padidėja ir gaunam 1*400*10=4000W, automatas laiko, dviejuose laiduose teka po 10A vienam 0. Bet jeigu prijungsim dar antrą apkrovą prie kitų fazių, gausim, kad vienam laide teka dviguba apkrovos srovė maždaug 16A(dėl skirtingų fazių apkrovos srovės nesusideda aritmetiškai), kituose dviejuose po 10 A. Galia 8000W, viena fazė perkrauta ir automatas nelaikys. Nėra jokio galios padidėjimo.
bahuriux 2022-05-04 12:00
Jo supratau buvai teisus, tik apkrova ne 2 kartus didesnė gaunasi kai pajungi ir kitas fazes, o kvadratinė šaknis iš 3 kažkas apie 1,732 karto padidės srovė kai pajungsim ir likusį fazinį laidą.