[Žinios trumpai] Rusijos kariai visiškai nepasiruošę karui Ukrainoje, teigia buvęs Kremliaus „Wagner“ samdinys kovojęs Sirijoje  ()

Rusijos kariškiams nepavyko užgrobti Ukrainos sostinės, nes ankstesniais metais jie niekada nebuvo tiesiogiai susidūrę su galingu priešu, teigia buvęs su Kremliumi susijusios Vagnerio grupės samdinys, kovojęs kartu su Rusijos armija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maratas Gabidullinas Kremliaus vardu dalyvavo „Wagner“ grupės misijose Sirijoje ir ankstesniame konflikte Ukrainoje. Dabar jis nusprendė paviešinti savo patirtį slaptoje privačioje karinėje įmonėje.

Jis pasitraukė iš „Wagner“ grupuotės 2019 m., tačiau likus keliems mėnesiams iki Rusijos invazijos pradžios vasario 24 d., 55 metų Gabidullinas sakė, kad sulaukė skambučio iš verbuotojo, kuris pakvietė jį grįžti į kovą Ukrainoje kaip samdiniu.

Jis atsisakė iš dalies dėl to, kad, anot jo, žinojo, kad Rusijos pajėgos nėra tinkamos savo pareigoms, nors jos trimitavo savo naujų ginklų arsenalą ir savo sėkmę Sirijoje, kur padėjo prezidentui Basharui al Assadui nugalėti ginkluotą maištą.

„Jie buvo visiškai nustebinti, kad Ukrainos kariuomenė taip įnirtingai priešinosi ir susidūrė su tikra armija“, – apie Rusijos nesėkmes Ukrainoje kalbėjo M. Gabidullinas.

Jis sakė, kad žmonės, su kuriais jis kalbėjosi iš Rusijos pusės, jam sakydavo, kad jie tikisi susidurti su „skudurine milicija“, kai jie įsiveržs į Ukrainą, o ne gerai parengtus reguliariuosius karius.

„Aš jiems pasakiau: „Vaikinai, tai klaida“, – sakė Gabidullinas, kuris šiuo metu yra Prancūzijoje, kur leidžia knygą apie savo kovos su „Wagner“ grupe patirtį.

 

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė nežinantis, kas yra Gabidullinas ir ar jis kada nors buvo privačių karinių kompanijų narys.

Gabidullinas dalyvavo kruviniausiuose Sirijos susirėmimuose Deir al Zoro provincijoje, Gutoje ir netoli senovinio Palmyros miesto. Jis buvo sunkiai sužeistas 2016 metais, kai per mūšį kalnuose netoli Latakijos jam už nugaros sprogo granata.

Gabidullinas savaitę praleido komos būsenoje ir tris mėnesius ligoninėje, kur jam buvo atlikta vieno iš inkstų ir žarnyno pašalinimo operacija. „Reuters“ nepriklausomai patvirtino, kad jis priklausė „Wagner“ grupei ir kovojo Sirijoje.

 

Maskvos dalyvavimas padėjo pasukti Sirijos karo eigą al Assado naudai, tačiau Gabidullinas sakė, kad Rusijos kariuomenė daugiausia apsiribojo atakomis iš oro,  pasikliaudama „Wagner“ samdiniais ir kitais įgaliotiniais, kurie atliko liūto dalį kovų ant žemės.

Rusų kariuomenės užduotis taip pat buvo lengvesnė. Jos priešininkai – „Islamo valstybė“ ir kitos karinės pajėgos – neturėjo priešlėktuvinių sistemų ar artilerijos.

Pasak jo, kova su Ukraina yra visiškai kitokia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(55)
(2)
(53)

Komentarai ()