[Žinios trumpai] Kremliuje didelės permainos: iš FSB atėmė bet kokį vaidmenį Ukrainoje, viskas perduota GRU ir liūdnai pagarsėjusiam V. Aleksejevui – ką tai reiškia?  (2)

GRU karinė žvalgyba pakeis Penktąjį FSB direktoratą (kontržvalgybos darbas ypač svarbiuose objektuose).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai rašoma Rusijos slaptųjų tarnybų klausimus sprendžiančių tiriančiųjų žurnalistų Andriaus Soldatovo ir Irinos Borogan medžiagoje, informuoja „Ukrainos Tiesa“.

Putinas perdavė žvalgybinę informaciją ir karo prieš Ukrainą planavimą iš FSB į GRU, – teigia tyrėjai.

A. Soldatovo ir I. Borogan teigimu, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atėmė iš Federalinės saugumo tarnybos bet kokį vaidmenį žvalgyboje ir planuojant karą prieš Ukrainą. Šias funkcijas jis perdavė Rusijos gynybos ministerijos Vyriausiojo žvalgybos direktorato viršininko pirmajam pavaduotojui Vladimirui Aleksejevui.

Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjungą kaltina būtent V. Aleksejevo vadovybę ruošiant ir plėtojant Sergejaus Skripalio apnuodijimo operaciją Solsberyje 2018 metais. JAV vyriausybė taip pat skyrė sankcijas V. Aleksejevui už jo dalyvavimą kibernetinėse atakose prieš JAV demokratų partiją ir kišimąsi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

Kaip vieną iš įrodymų žurnalistai cituoja Kremliaus žiniasklaidos „Tsargrad TV“ medžiagą, kurioje buvo parodyti pagrindiniai vadinamosios „specialiosios operacijos“ Ukrainoje vadai. Be generolo Aleksandro Dvornikovo, karinių apygardų ir didelių dalinių vadų, Kremliaus propagandistai V. Aleksejevą išskyrė kaip atsakingą už vadinamosios „specialiosios karinės operacijos“ Ukrainoje žvalgybą.

A. Soldatovas ir I. Borogan aiškina, kad tokiu viešu pranešimu siekiama nušalinti nuo valdžios FSB, ypač penktojo direktorato vadovą Serhijų Besedą nuo bet kokio vaidmens kare. Anot jų, slaptosios tarnybos V. Putino akyse susigadino poziciją dėl visuomenės palaikymo okupacijai stokos (kaip žadėta V. Putino pranešimuose) ir galimybe Vakarų šnipams susipažinti su Rusijos planais invazijos išvakarėse.

 

V. Aleksejevas nuo kitų Rusijos vadų skiriasi tuo, kad yra karinių specialiųjų pajėgų – 14 GRU direktoratų – narys. Tai gana tiesmukiškos ir žiaurios specialiosios pajėgos, kurios nemėgsta „sudėtingų specialiųjų operacijų“. V. Aleksejevas asmeniškai dalyvavo Rusijos armijos karo veiksmuose Sirijoje ir Donbase (iki plataus masto invazijos 2022 m. vasario 24 d.). Kolegos jį apibūdina kaip pasitikintį savimi ir linkusį į neapgalvotą žiaurumą.

Atskirai tyrėjai pažymėjo, kad S. Beseda pirmą kartą buvo įmestas už grotų Lefortovo tardymo izoliatoriuje, kur Stalino valdymo laikais buvo laikomi visi Kremliui nepalankūs asmenys. Bet po to jis buvo viešai parodytas generolo laidotuvėse, bei buvo pavadintas „FSB penktojo direktorato vadovu“.

 

Anot A. Soldatovo ir I. Borogan, V. Putino gestu bandoma duoti klaidingą signalą Rusijos elitui, kuris ima abejoti V. Putino gebėjimais tvarkytis, kad kare prieš Ukrainą „viskas vyksta pagal planą“. Kaip ir visokie „gandai apie specialiųjų tarnybų valymą – tik gandai“. Tuo pačiu metu A. Soldatovo ir I. Borogan šaltiniai teigia, kad iš S. Besedos iš tikrųjų buvo atimti bet kokie įgaliojimai, o tarp vidutinio rango FSB pareigūnų buvo vykdomi areštai ir kratos jų butuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(9)
(0)

Komentarai (2)