Europos Komisija siūlo taikyti garso limitą MP3 grotuvams  (16)

Europos Komisija siūlo nustatyti tokį leidžiamą MP3 grotuvų maksimalų garsą, kad šis nekenktų klausai, praneša News.bbc.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Komisija nori, kad visi Europos Sąjungoje parduodami MP3 grotuvai, įskaitant ir „iPods“, neviršytų tam tikros garso ribos ir nekenktų vartotojų klausai.

Šis siūlymas buvo suformuluotas po praėjusiais metais atlikto tyrimo, kuris parodė, kad daugiau nei 10 milijonų žmonių Europos Sąjungoje praranda klausą dėl per garsaus muzikos klausymosi ilgą laiką. Europos Sąjungos ekspertai siūlo nustatyti maksimalią, 85 decibelus siekiančią, garso ribą. Pasiūlymas bus pradėtas svarstyti ateinančių metų sausio mėnesį, galutinis sprendimas bus priimtas pavasarį.

Kaip parodė atliktas tyrimas, kai kurie MP3 grotuvai gali pasiekti 120 decibelų garsą, kuris lygus reaktyvinio lėktuvo pakilimo garsui ir nėra saugus žmogaus klausai. Tokie grotuvai parduodami be jokių įspėjimų, nors gamintojai privalo kartu su instrukcija pateikti informaciją apie gresiančius pavojus naudojant jų produktą.

Modernūs grotuvai yra daug pavojingesni nei stacionarūs grotuvai ir senieji, į kuriuos buvo dedamas kompaktinis diskas arba kasetė, nes juose telpa daug muzikos, kurią žmonės klausosi gatvėje dideliu garsu, kad nustelbtų aplinkos triukšmą. Gydytojai nerimauja, nes jaunų žmonių, prarandančių klausą dėl per garsios muzikos klausymosi, skaičius nuolatos didėja. Patiriami klausos pažeidimai yra ilgalaikiai. Medikai pažymi, kad anksčiau tokius pažeidimus žmonėms sukeldavo industrinis triukšmas.

„DigitalEurope“ sutinka su pasiūlymu nustatyti saugų klausai grotuvų garso limitą. Asociacijos atstovas sakė, kad „geriausias sprendimas yra rasti balansą tarp muzikos klausymo malonumo ir saugumo“, tačiau pridūrė, kad 85 decibelų riba yra per maža, nes žmonės negalės klausytis muzikos lauke, kur daugybė pašalinių garsų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (16)