Sukurtas akliesiems skirtas grafinis displėjus  (0)

Amerikiečių Nacionalinio standartų ir technologijų instituto (NIST) Informacinių technologijų laboratorijos (Information Technology Laboratory) specialistai sukūrė taškinį grafinį displėjų, skirta neregiams atvaizduoti grafinius objektus panašiai kaip kad dabar paplitęs Brailio raštas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujovė netgi leidžia peržiūrėti grafinių kadrų sekas per palyginti trumpą laiką. Aišku, tikro video failo peržiūrėti nepavyks, tačiau tam tikra dinamika yra pasiekiama.

„Jeigu anksčiau neregiams buvo prieinami tik tekstai, tai dabar jau ir bus pasiekiamos ir formos“, - džiaugiasi Curtis Chong, Nacionalinės aklųjų sąjungos (National Federation of the Blind) direktorius.

Curtis tikisi, jog naujoji sistema padės akliesiems vaikams lengviau suvokti įvairias formas ir tuo pačiu pagerės geometrijos ir geografijos mokymasis. Studentai galės naudoti šį įrenginį žemėlapių, grafikų, matematinių kreivių braižymui, mokslinių iliustracijų „skaitymui“ ir galiausiai savo vaizdų sudarymui.

Kaip gi sistema veikia? Dar kartą tenka įsitikinti, jog genialumas slypi paprastume. Ekraną atstoja lenta, kurios paviršius nusėtas labai smulkiomis adatėlėmis. Jos nutolusios viena nuo kitos per dešimtąsias milimetro dalis. Prie lentos prijungiamas kompiuterio duomenų perdavimo kabelis ir į ekraną persiunčiami duomenys apie vaizdą. Pagal šiuos duomenis ekrano sistema dalį adatėlių iškelia atžvilgių kitų – taip suformuojamas reljefas, atitinkantis grafinį paveikslėlį. Kaip tai atrodo, galite matyti pateiktose iliustracijose.

Po to, kai paveikslėlis suformuotas, jį galimą išsaugoti ir rankomis ištyrinėti (panašiai kaip skaitomas Brailio raštas). Vėliau tokiu pat principu suformuojamas naujas paveikslėlis.

Toks ekranas rinkoje kainuos apytiksliai $2000. Gamins juos kompanija ELIA Life Technology. Ateityje projektuotojai ir gamintojai tikisi gerokai sumažinti ekrano kainą ir jį padaryti prieinamą plačiosioms masėms.

Prototipas turi ir trūkumų. Tarkim, norint jį dabar naudoti, būtinai reikia kompiuterio, kuris perduotų duomenis į ekraną. Vėliau mokslininkai planuoja ekraną papildyti sava programine įranga, leisiančia veikti be išorinio personalinio kompiuterio. Tarkime, bus įdiegta galimybė tiesiogiai prijungti prie ekrano skenerį – tokių būdu bet koks nuskenuotas puslapis bus atkuriamas lentoje. Taigi, tobulėjimui dar daug galimybių, tačiau šios technologijos perspektyvos yra didžiulės.

„Dabar akliesiems bus prieinami visai nauji dalykai, kuriuos jie galės daryti tiek namie, tiek ir darbe“, - įsitikinęs projektavimo darbams vadovaujantis John Roberts.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: