Dėmesio centre - emocijas imituoti sugebantys robotai  (0)

Robotas su empatija skamba tarsi iš mokslinės fantastikos filmo, tačiau Europos mokslininkai siekia paversti tai realybe. Pasitelkę neuroninius tinklus jie pamažu kuria ir tobulina robotus, galinčius palaikyti emocinį kontaktą su žmogumi. Šiai veiklai skirtas "Feelix Growing" projektas pamažu sutraukia vis daugiau dėmesio iš viso pasaulio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Feelix Growing" mokslininkai kuria programinę įrangą, įgalinančią robotus nustatyti, ar žmogus yra liudnas, linksmas ar piktas. Tokio gebėjimo mokytis pagrindas yra neuroniniai tinklai, kurie gerai tinka kintančioms išorinėms sąlygoms įvertinti - būtent tai, ką turėtų sugebėti atlikti "emocingi" robotai.

Tyrinėtojai jau yra sukonstravę labai paprastus robotus. Juose sumontuotos videokameros ir jutikliai - visi šie komponentai daugumoje yra standartiniai, tačiau jų pakanka žmogaus veido išraiškai, balsui ir atstumui iki jo įvertinti. Pagal tai pirminėse projekto stadijose bandoma nustatyti žmogaus emocinę būklę.

Kaip ir žmonių vaikai, tokie robotai reaguoti į aplinkinių asmenų emocijas mokosi iš savo patirties. Jei kažkas išsigąsta, robotas gali išmokti pakeisti savo elgseną taip, kad atrodytų kuo mažiau keliantis pavojaus. Jei kažkas džiaugiasi, robotas savo emocijų išraišką gali perderinti atitinkama linkme, ir ateityje galbūt net sugebės emocijas suderinti su konkrečiu žmogumi. "Tai daugiausia elgsenos ir kontakto grįžtamasis ryšys", teigia projekto koordinatorė Lola Canamero. "Teigiamas liečiamasis ir emocinis grįžtamasis ryšys yra, pavyzdžiui, mandagūs žodžiai, gera elgsena arba pagalba robotui ką nors padaryti".

Trijų metų "Sixth Framework Programme" rėmuose vykstančiame projekte dalyvauja 25 specialistai iš 6 šalių. Jie šiuo metu kuria robotus, įrodančius tokios koncepcijos realumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)