Korėjos inžinieriai pristatė porą emocingų robotų  (0)

Elektronikos ir telekomunikacijų instituto (ETRI) mokslininkai sukūrė pirmuosius Korėjoje emocijas mokančius išreikšti robotus. Jie pavadinti Kobie ir Rabie vardais. Pirmasis iš jų primena švelnią ir minkštą koalą, kitas gi panašus į technologinį triušį. Taigi, dar vienas žingsnis link „žmogiškų“ robotų kūrimo - kiek anksčiau panašius robotus jau gamino ir Japonija, dabar jie jau plinta ir po aplinkines valstybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kobie gali atskirti prie jo priėjusius žmones pagal veido bruožus ir išlaikyti su juo nuolatinį akių kontaktą. Robotas gali išreikšti septynias emocijas – džiaugsmą, liūdesį, šoką ir kitas. Taip pat sugeba atlikti įvairius judesius ir skleisti garsus. Jis reaguoja į šeimininko prisilietimą ir stengiasi sukurti emocinį kontaktą.

Rabie įdiegta intelektualinė sistema Bossam ir su žmogum gali žaisti kalbinius žaidimus. Kol kas tik anglų kalba. Pavyzdžiui jūs sugalvojate kokį žodį „dramblys“, o robotas bando jį atspėti ir jums užduoda įvairius klausimus „ar jis didelis“, „ar jis gyvena name“ ir pan.

Robotai turi bevielį ryšį su Internetu ir iš tinklo gauna komandas ką ir kaip reiktų daryti. Taigi, iš esmės robotų smegenys yra kompiuteriuose, prie kurių jie jungiasi per Internetą. Tai leidžia sumažinti robotų savikainą, lyginant su kitų valstybių analogais, turinčiais integruotus galingus mikroprocesorius.

Autoriai tikisi, jog Kobie pravers ne tik vaikams, bet ir ligoniams, turintiems psichologinių problemų arba senyvo amžiaus žmonėms. Na, o Rabie galės prisidėti prie vaikų auklėjimo. Tačiau ar jie iš tikro galės pakeist tikrą žmogišką šilumą? Kartais lieka neaišku, ką žmogus apskritai planuoja veikti gyvenime ateityje, jei net į emocines sritis bandomi diegti robotai...

Tiesa, robotas-triušiukas yra ne tik intelektualių žaidimų partneris. Jis sugeba kontroliuoti tuščio namo situaciją ir per Internetą į mobilųjį telefoną gali atsiųsti namų nuotraukas ir video vaizdus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: