Izraelyje sukurtas aerozolis, skirtas sprogmenų aptikimui  (0)

Izraelis nepaliaujamai atakuojamas Palestinos savižudžių nemažas lėšas investuoja į mokslinius tyrimus, galinčius sumažinti terorizmo grėsmę. Kartais tai duoda visai neblogų rezultatų – kad ir štai dabar sukurtas specialus dezodorantas, skirtas urea nitrate sprogmenų aptikimui. Šie sprogmenys labai dažnai naudojami palestiniečių teroristų, tad tikimasi, jog naujasis išradimas taps puikiu policijos ir kariškių pagalbininku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Izraelio universiteto (Hebrew University of Jerusalem) Kasalio taikomosios chemijos instituto (Casali Institute of Applied Chemistry) profesorius Joseph Almog sukūrė specialų cheminį junginį, padedantį aptikti menkiausias urea nitrate medžiagos daleles. Naujojo išradimo didelis privalumas dar ir tame, jog surastoji medžiaga sumaišoma su aerozoliu ir talpinama į flakoną – žodžiu gaunamas savotiškas dezodorantas, kurį panaudoti sugebės netik profesionalai, bet ir apie chemiją nedaug teišmanantys žmonės.

Tyrimams urea nitrate sprogmenys pasirinkti neatsitiktinai – juos ne tik labai dažnai naudoja palestiniečiai teroristai, tačiau ir jų aptikimas yra labai sudėtingas. Vien jau dėl to, jog ši medžiaga iš išorės labai panaši į cukraus kristalus.

Dabar gi norint išsiaiškinti, ar įtariamas žmogus neprisidėjo prie sprogmenų gaminimo ar jų pervežimo, tereikia jo rankas pavalyti švariu tamponu ir ant jo užpurkšti naujojo aerozolio. Kai aerozolis su aktyvine chemine medžiaga patenka ant tampono, jis nudažomas geltona spalva. Jeigu ant tampono buvo nors kiek urea nitrate medžiagos, aerozolyje esantis cheminis junginys p-dimethylaminocinnamaldehyde reaguoja su urea nitrate molekulėmis ir tamponas nusidažo intensyviai raudona spalva.

Tokie tyrimai, skirti sprogmenų aptikimui vykdomi ir finansuojami jau senokai. Konkrečiai profesoriaus Josepho Almogo tyrimus finansavo jungtinis JAV ir Izraelio antiteroristinis komitetas (US/Israeli Bilateral Committee on Counter-Terrorism). Pirmoji tyrimo dalis publikuota dar prieš du metus kriminalistikos mokslų žurnale Journal of Forensic Sciences.

Dabar gi profesoriaus vadovaujamos laboratorijos studentas Nitay Lemberger ištyrė ir sukūrė raudonos spalvos medžiagas, padedančias labai nesunkiai identifikuoti ieškomus sprogmenis. Šio darbo dalis publikuota kitame laboratorijos straipsnyje.

Profesoriaus Almogo teigimu, didžiausias naujosios technologijos privalumas yra ne tik jos efektingumas, bet ir labai maža kaina. Be to, pritaikymas yra labai patogus. Aerozolis lengvai užpurškiamas tiesiog ant rankos, rūbų ar bagažo. Ši priemonė ateityje gali tapti sudėtine policijos, pasieniečių ir patrulių arsenalo dalimi.

Plačiau: Israeli Scientist Invents Bomb Detector Spray

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: