Ateityje automobilių greitis gali būti matuojamas tiesiai iš orbitinio palydovo  (1)

Ankstyvą šios savaitės antradienio rytą oro sąlygos visoje šiaurinėje ir centrinėje Ilinojaus (JAV) dalyje buvo ypač geros. Tokios geros, kad Nacionalinės Meteorologinės Tarnybos (NWS) Doplerio radaras sugebėjo reaguoti į Interstate 55 ir 57 magistralėmis judančius automobilius. Paveikslėliai su matavimų rezultatais gal atrodo kiek neaiškūs, tačiau žali ir mėlyni taškai rodo maždaug 210km/h greičiu judantį objektą...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paprastai šis radaras matuoja link ir nuo radaro judančių lietaus lašų ir kitų vandens dalelių judesius - lygiai tokiu pat principu, kaip ir policijos radarai matuoja automobilių greitį. Tačiau kai susidaro žemo lygio inversija (oro sluoksnis virš žemės įšyla), palydovo spindulys gali pakrypti link paviršiaus ir atsispindėti nuo gan mažų paviršiaus objektų, tokių kaip pastatai bei keliuose važiuojantys automobiliai. Šiuo atveju radarui pavyko išmatuoti Interstate-55 ir Interstate-57 magistralėmis važiuojančių automobilių greičius.

Tiesa, mokslininkai tikisi, jog tai yra daugiau sutapimas - kai kurie matavimų duomenys gali būti nukrypę nuo realių dėl įvairiausių trukdžių. Tačiau tai tik prielaida - matavimo taškų išsidėstymo dėsningumas kalba pats už asve. Ar ilgai truks, kol mokslininkai sugalvos, kaip gaudyti viršijančius greitį vairuotojus tiesiog iš orbitinių palydovų?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)