Greičiausias pasaulyje plaukiojimo kostiumas kelia sumaištį prieš Olimpines Žaidynes  (16)

Tarptautinės Plaukimo Federacijos (FINA) atstovai šią savaitę planuoja susitikti su kompanijos "Speedo" atstovais pokalbiui apie jų naujausios kartos aukštųjų technologijų pagrindu gaminamus plaukiojimo kostiumus. Kokia tokio pokalbio priežastis? Panašu, jog kostiumais besinaudojantys atletai vieną po kito pasiekia vis naujus pasaulio rekordus - vien per praėjusį mėnesį pagerinta apie 10 rekordų. Artėjant Olimpinėms žaidynėms, FINA siekia užtikrinti, jog visiems bus sudarytos vienodai geros sąlygos rungtyniauti tarpusavyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

“Taip, plaukikai šiandien turi pranašumų, leidžiančių jiems judėti greičiau nei prieš dešimtį metų", teigia "Speedo" atstovas Stuart'as Isaac'as. "Tačiau tokie pasiekimai neatsiejami nuo sporto prigimties, nepriklausomai nuo to, ar tai teniso raketė, ar glofo lazda, nauji bėgimo bateliai ar nauja bėgimo takelio danga. Nepasakyčiau, jog nuo to sportas tampa "pigesnis", tačiau taip, jie turi pranašumų lyginant su praeities atletais. Tačiau visi žmonės gali naudotis ta pačia technologija, todėl visvien laimės tik geriausias plaukikas”. Deja, kaip tik šioje vietoje ir atsiranda trintis. Naująja technologija gali naudotis ne visi atletai - kalbant apie Olimpines žaidynes, kai kurios šalys turi kontraktu pagrįstus įsipareigojimus kitiems gamintojams. Daugelyje sporto šakų, tarkime, krepšinyje ar badmintone, tai yar diskutuotinas klausimas - pora batų nesudaro jokio esminio skirtumo. Tačiau vis labiau akivaizdu, jog plaukimo atveju rezultatams esminę įtaką daro kostiumas.

Kol kas realūs yra du sprendimai. FINA gali uždrausti kompanijai "Speedo" rengti plaukikus (nors pati kompanija tai užprotestuotų, kadangi tampa neaišku, kurgi yra ta technologinė riba, kurios peržengti nevalia), arba visiems plaukikams leis naudotis tokiais pat kostiumais pažeidžiant dabartinius įrangos naudojimo kontraktus (konkurentai su tuo nesutiks, nes nenorės pripažinti, jog jų gaminiai yra prastesni). Sunku pasakyti, kuri alternatyva yra geriausia. Galbūt šį kartą tiesiog nereikia naudoti jokių plaukiojimo kostiumų?

(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)