JAV išlieka didžiausiu kenkėjiškos programinės įrangos šaltiniu  (2)

Kompiuterių saugumo kompanija "Sophos" paskelbė savo saugumo grėsmių ataskaitą 2009 metams "Security Threat Report 2009". Joje apibendrinami kovos su kenkėjiška programine įranga rezultatai, analizuojamos didžiausios grėsmės kompiuteriams, operacinėms sistemoms, interneto svetainėms ir patiems vartotojams. Nepaisant bendro virusų ir elektroninių šiukšlių pagausėjimo visame pasaulyje, pirmąją vietą kaip ir ankstesniais metais vis dar užima JAV.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Sophos" duomenimis, apie 37 procentų kenkėjiškos paskirties programų (angl. malware) sukuriama JAV. Kinija (įskaitant Honkongą) užima antrą vietą su 27,7 procento, o Rusija užima kiek tolimesnę trečiąją vietą su 9,1 procento.

Priešingai nei dabar, 2007 metais Kinijoje buvo sukuriama daugiau kaip pusė visų kompiuterinių virusų ir internetinių šiukšlių (brukalų, angl. spam) srauto. Tais metais JAV dalis šioje statistikoje taip pat buvo nemaža - 23,4 procento. Naujas šio anti-topo dalyvis yra Čekija, kuri į bendrą "indėlį" įneša vos kiek daugiau nei vieną procentą. "Sophos" taip pat pastebi didžiulį elektroninių paštu plintančių virusų kiekio pagausėjimą - daugiau nei penkis kartus lyginant su ankstesniais metais. Taip pat daugėja vadinamųjų "apgaulės" programų (angl. scareware) - svetainių ir programų, kurios siekia įtikinti vartotoją įsigyti prastų ar net visai neveikiančių kompiuterio apsaugos programų, dėl ko vėliau patiriami didžiuliai nuostoliai.

Yra ir teigiamų pokyčių. "Sophos" specialistai pastebi, kad internetinių šiukšlių platinimą palaikančių kompanijų "Atrivo", "ESTDomains" ir (ypač) "McColo" veiklos nutraukimas turėjo didelį poveikį globaliam internetinių brukalų kiekio sumažėjimui, įskaitant tai, kad "McColo" veiklos nutraukimas leido pasiekti geresnių rezultatų lyginant su pavieniais bet kokio lygio spammer'ių areštais. Nors bendras internetinių šiukšlių srautas vis dar yra mažesnis nei prieš uždarant "McColo", daugelis saugumo ekspertų stebi stabilų jo "grįžimą į ankstesnes vėžes". Kiek gi iš viso buvo siunčiama brukalų 2008 metais? "Sophos" teigimu, beveik 97% visų komerciniame sektoriuje gautų laiškų buvo šiukšlės.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)