Biodegalai iš dumblių: intensyvėjantys tyrimai  (24)

Mokslininkų teigimu, dumbliai sugeba ne tik pašalinti atmosferą teršiančias dujas, bet ir gali padėti sukurti naujus naftos išteklius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tolimoje praeityje mikroskopiniai žalieji organizmai – dumbliai – padėjo paversti nesvetingą Žemės atmosferą į tokią, kurioje galėtų tarpti šiuolaikinė gyvybė. Fotosintezės metu jie anglies dvideginį ir saulės šviesą pavertė cukrumi ir deguonimi, rašo naujienų agentūra „Reuters“.

Kai kurie dumbliai nugrimzdo į jūrų ir ežerų dugną, ir taip pamažu susiformavo naftos klodai.

„Visa, ką mes darome, tai bandome atsukti laikrodį atgal“, - teigia Plymuto jūrų laboratorijos darbuotojas, biochemikas Steve`as Skillas.

„Gamta tai darė prieš daugelį milijonų metų ir sukūrė žaliavinę naftą, kurią dabar naudojama. Kalbant apie gamtą, čia nėra nieko naujo“,- teigė jis.

Dabar mokslininkai stengiasi surasti ekonomišką būdą vieną iš seniausių planetos gyvybės formų – dumblius – paversti augaliniu aliejumi, kurį būtų galima perdaryti į biokurą, lėktuvų kurą, kitus kuro ir plastiko produktus.

„Naudodami dumblius mes kaupiame saulės šviesą, tada sukauptą energiją paverčiam tam tikru aliejumi, o jį naudodami gaminame kurą ir kitus produktus be benzino“, - teigė S. Skillas.

Jis prognozuoja, jog artimiausiu dešimtmečiu pramonė komercinei aliejaus gamybai ims auginti vis didesnius dublių kiekius.Toks kuras neturi anglies junginių, nes dumbliai augdami absorbuoja šiltnamio efektą sukeliančias dujas.

Daugelis bendrovių jau atlieka bandymus su dumbliais ir biodegalais. Oro bendrovė „Japan Airlines“ praėjusį mėnesį surengė bandomąjį skrydį, kurio metu buvo naudojama ir iš dumblių aliejaus sukurto lėktuvų kuro bei biokuro rūšis. Kompanija "GreenFuel Technologies" praėjusių metų pradžioje paskelbė ketinimus statyti gamyklą Europoje, kurioje dumbliai bus perdirbami į kurą.

Plymuto jūrų laboratorija teigia tiesiog pritaikiusi biotechnologijoje apie dumblius turimas žinias. Toks požiūris skiriasi nuo kitų komercinių tyrimų, kurių kai kurie teiginiai apie galimybę iš dublių gaminti biokurą yra gerokai išpūsti, teigia jūrų chemikė Carole Llewellyn.

„Dumbliai turi daugybę teigiamų savybių, tačiau taip pat yra daugybė kliūčių, kurias reikia apeiti, kol tai taps komercine tikrove“, - teigė ji.

Dirbamosios žemės plotuose biokuro gamybai auginami pasėliai jau sukėlė kritikos bangą, nes tai esą padeda palaikyti aukštesnes maisto kainas. tačiau dumblius galima auginti negyvenamose vietovėse – druskinguose pelkynuose ar dykumose.

Jie gali augti 20-30 kartų greičiau nei maistiniai pasėliai.

Plymute atliekami tyrimai turėtų padėti mokslininkams nustatyti, kokios dumblių veislės duoda daugiausia aliejaus ir sugeria daugiausia anglies dvideginio.

Anglies dvideginį naudojantys dumbliai sulaukė ir pramoninių gamyklų susidomėjimo, mat juos galima naudoti gamyklų išmetamiems anglies dvideginio prisotintiems dūmams valyti.

Tyrinėjimai, kaip benzininius degalus pakeisti iš dumblių gaminamų biodyzeliu nėra nauji. JAV vyriausybė tokius tyrimus ėmė remti dar 8 deš., o programa nutraukta tik 1996 metais. Tuomet tyrimus vykdę mokslininkai konstatavo, kad toks biokuras kainuoja per daug brangiai ir jis nebus ekonomiškas iki tol, kol naftos barelio kaina nepakils iki 40 dolerių.

Antradienį naftos barelio kaina siekė 46 dolerius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (24)

Susijusios žymos: