Pagal galingumą lazeriai jau gali būti klasifikuojami kaip ginklai  (23)

Pentagonui (JAV) pavaldi kompanija "Northrop Grumman" pagamino 105kW galios elektrinį lazerį - 5kW daugiau, nei mokslininkų anksčiau įvardintas "tinkamumo karo laukui" galios barjeras. Panašu, kad karo industrija įžengia į energetinių ginklų erą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oficialiai naujausius bandymų rezultatus jau patvirtino "Northrop Grumman" kryptinių energetinių sistemų padalinio viceprezidentas Dan'as Wildt'as.

Žinoma, tokio galingumo įtaisai kol kas labai mažai primena "Žvaigždžių karų" filme rodytus blasterius. Tačiau kariškių teigimu, to daugiau nei pakanka toliašaudžiams pabūklams ir atskriejančioms raketoms neutralizuoti. Šis projektas yra tik vienas iš daugelio - JAV karinės pajėgos jau bendradarbiauja su "Boeing" kuriant lazerinį pabūklą turintį daugiau nei 35 tonas sveriantį sunkvežimį,  kompanija "Raytheon" ruošiasi savarankiškai pradėti testuoti 50kW galios lazerinį pabūklą, o DARPA finansuoja 150kW galios orlaiviams skirto lazerio gamybos procesą. Ar tai reiškia, kad energetiniai ginklai - jau kasdienybė? Kol kas dar nelabai. Egzistuoja daugybė neišspręstų techninių klausimų, iš kurių svarbiausi yra aušinimas ir matmenų sumažinimas.

Kariškiai ilgą laiką savo tyrimus buvo sutelkę ties cheminių lazerių tobulinimu. Šie įtaisai sukuria įspūdingą energijos srautą, tačiau visai energijai sukaupti ir nukreipti siauru spinduliu į taikinį reikia tiek daug įrangos, kad jie tampa nepraktiški karo lauko sąlygomis. Pavyzdžiui, vienam agregatui surinkti reikalingos medžiagos ir elektronika gali užimti net kelis krovininius konteinerius. Dėl šios priežasties JAV Gynybos ministerija pakeitė savo strategiją ir pradėjo finansuoti elektrinių lazerių tobulinimą. Elektrinių lazerių matmenys yra mažesni, jie lengviau valdomi ir prižiūrimi, o užtikrinus stabilų energijos tiekimą jie galėtų šaudyti praktiškai neribotą laiką.

Pirmieji elektrinių lazerių modeliai buvo silpni. Kai 2003 metais buvo pradėtas pirmasis šiai įrangai skirtas projektas - "Joint High Power Solid State Laser" (JHPSSL) programa - jie vargiai išgaudavo 10kW galios šviesos spindulį. Dabar "Northrop Grumman" inžinierių įsitikinimu, 100 kilovatų barjerą peržengti jau nebėra problema. Pietuose nuo Los Angeles miesto įsikūrusioje laboratorijoje 105kW galiai išgauti panaudotos 7 spindulio stiprinimo grandys, kurių kiekvienos galia siekia 15kW. Artimiausioje ateityje šį kompleksą planuojama papildyti dar vienu moduliu. Bandymus lauko sąlygomis planuojama pradėti kitų metų pradžioje. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (23)