Robotai - futbolininkai mokosi griūti  (4)

Tyčinis konkurento nugriovimas gali uždirbti futbolininkui geltoną kortelę. Tačiau svarbiausias įgūdis, reikalingas sportininkams – mokėjimas saugiai nugriūti. Šiuo metu Čilėje robotai - futbolininkai mokosi griūti saugiai, taip sumažindami pavojų ne tik sau, bet ir aplinkiniams, greitai atsikelti ir vėl tęsti žaidimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Čilės universiteto mokslininkas Javier Ruiz-del-Solar kartu su savo grupe treniruoja dvi robotų - futbolininkų komandas, kurios dalyvaus kasmetinėse varžybose „RoboCup“. Šio projekto tikslas – iki 2050 m. sukurti robotų komandą, galinčią nugalėti geriausią žmonių futbolo komandą.

Šis tikslas bus pasiektas tik tuo atveju, jei robotai gerokai patobulės ir be viso kito, sugebės nukristi ir nepadaryti sau žalos. Iki šiol dauguma tyrimų buvo sukoncentruoti į robotų pusiausvyros palaikymą. „Realiame pasaulyje jie tikrai prarastų pusiausvyrą ir nukristų“, - sakė „Sheffield“ universiteto profesorius Noel Sharkey.

Kontroliuojamas griuvimas, kurio mokoma kai kuriuose kovų menuose, įkvėpė mokslininką Javier Ruiz-del-Solar surasti geriausią robotų griuvimo būdą. Jo grupė jau parengė keletą lygčių, kurios apskaičiuoja, kiek kritimas gali padaryti žalos. Į šias lygtis įeina tokie veiksniai kaip griuvimo greitis, sąnariams perduodami jėgos ir sukimo momentai, kūno dalių padėtis. Taigi, geras kritimas bus tas, kuris sukels kuo mažiau žalos. Norėdama surasti optimalų kritimo būdą, grupė naudoja robotą „Nao“. Javier Ruiz-del-Solar sumodeliavo keletą roboto kritimų. Mokslininkai nustatė, kad norint sumažinti žalą, robotui reikia sulenkti kojas - taip sumažės tikimybė, jog robotas nugrius ant galvos.

Šį metodą grupė išbandė ir su realiu robotu „UCH H1“, kurį sukūrė „RoboCup“ varžyboms. Šis robotas yra labai panašus į „Nao“. Naudodami videokamerą, mokslininkai įrašinėjo roboto sąnarių greitį griuvimo metu, vėliau šiuos duomenis naudojo jėgos ir sukimo momentų apskaičiavimui. Šis bandymas patvirtino, jog robotas mažiau nukenčia, jei griuvimo metu sulenkia kojas. Javier Ruiz-del-Solar mano, jog gerai paruoštas robotas turi mokėti nukristi penkiais skirtingais būdais.

Tikrasis robotų išbandymas įvyks šių metų birželio ir liepos mėnesiais Austrijoje vyksiančiame „RoboCup“ čempionate, kuriame mokslininkai planuoja išmėginti savo naujuosius robotus. Vėliau jie tikisi surasti algoritmą, apskaičiuojantį geriausią griuvimo būdą. Noel Sharkey mano, jog šie robotai galėtų būti pritaikomi ne tik futbole: jie galėtų padėti neįgaliems ir pagyvenusiems žmonėms.

Tiesa, kol kas „RoboCup“ čempionatai nelabai teprimena realias sprotines varžybas - technikai dar reikia daug kur patobulėti. Kelis 2008 metų rungtynių epizodus galite peržiūrėti šioje naujienoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)