Giliavandenis robotas nusileido į „pasaulio dugną“  (11)

Giliavandenis automatinis povandeninis aparatas „Nereus“, sukurtas JAV Woodse Hole okeanografijos institute, sėkmingai pasiekė „pasaulio dugnu“ vadinamą „Challenger Deep“ vietą Marianų įduboje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į 10 902 metrų gylį vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje nusileidęs „Nereus“ tapo pirmuoju per daugiau nei dešimtmetį giliavandeniu aparatu, tyrusiu šią Marianų įdubos vietą, sakoma instituo pranešime.

Pasak Woodse Hole okeanografijos instituto mokslininko, „Nereus“ projekto vadovo Andy Boweno, tai giliausia žinoma Pasaulinio vandenyno vieta. „Marianų įduba praktiškai yra neištirta, ir aš neabejoju, kad „Nereus“ prisidės prie naujų atradimų“, - sakė jis.

Kiek daugiau nei 4 metrų ilgio „Nereus“ į Marianų įdubą buvo pradėtas leisti gegužės 31 d. iš tyrimų laivo „Kilo Moana“. Giliavandenis aparatas buvo valdomas naudojant labai ploną ir tvirtą šviesolaidį. „Nereus“ kelionė į „pasaulio dugną“ truko apie 10 valandų.

Pranešama, kad vandenyno dugną pasiekęs aparatas jį nufilmavo ir nufotografavo, paėmė vandens bei nuosėdų mėginius ir net ant dugno rastą krevetę ir holoturiją. Pirmosios 48 mln. JAV dolerių kainavusios ekspedicijos metu padarytos nuotraukos skelbiamos instituto svetainėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (11)