Izraelio karinėje žvalgyboje – elektroninės gyvatės (Video)  (11)

Izraelyje sukurtas gyvatę imituojančio roboto, galinčio nepastebimai šliaužti vamzdžiais ar kitomis landomis, prototipas. Jis skirtas šalies karinės žvalgybos ir specialiosios paskirties dalinių poreikiams, tačiau pravers ir per civilių gelbėjimo operacijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Izraelio „Technion“ technologijos instituto mokslininkai ir šalies gynybos pramonės koncerno IDF inžinieriai sukūrė gyvatės pavidalo robotą, galintį iš mūšio lauko ar dominančio objekto perdavinėti vaizdo bei garso transliacijas. Nors „elektroninių gyvačių“ kūrimo projektas dar nebaigtas, vieną jų prototipą nufilmavo Izraelio komercinės TV kanalas „Channel 2“, praneša dienraštis „Jerusalem Post“.

Izraelio gynybos ministerijos Ginkluotės kūrimo ir tyrimų valdyba neseniai šį robotą – gyvatę pristatė šalies gynybos ministrui Ehudui Barakui.

„Channel 2“ teigimu, šį robotą kūrę mokslininkai iš pradžių kelis mėnesius nagrinėjo tikrų gyvačių judėjimo mechanizmą ir jų elgesį. Galiausiai jiems pavyko sukurti gyvatę imituojančią mašiną, galinčią įlįsti praktiškai į bet kokį plyšį.

Šis garso bei vaizdo fiksavimo ir perdavimo priemones turintis beveik 2 metrų ilgio robotas, užmaskuotas įprastu kamufliažu, skirtas vykdyti žvalgybos operacijas tuneliuose, bunkeriuose, įtvirtinimuose bei gyvenamosiose vietovėse. Tačiau prireikus jis gali būti naudojamas mūšio lauko žvalgymui ir net likvidavimo operacijoms. Šiuo atveju specialiosios paskirties daliniai gautų specialius „savižudžių gyvačių“ modelius, kurie prisėlinę sunaikintų taikinį didelės galios sprogmenimis.

Bendrovės IDF kuriamas „elektronines gyvates“ būtų galima naudoti ir įvairiuose gelbėjimo darbuose, pavyzdžiui, per žemės drebėjimą ar teroro aktą sugriuvus pastatams: jos galėtų po nuolaužomis ieškoti prispaustų žmonių.

Pranešama, kad šio roboto prototipas valdomas nuotoliniu būdu. Operatorius jo perduodamą vaizdą stebi nešiojamajame kompiuteryje ir bevieliu ryšiu perduoda valdymo komandas. Roboto korpusas yra labai lankstus, leidžiantis išnaudoti maskuojančius reljefo ypatumus, o prireikus apsižvalgyti „gyvatė“ gali atsistoti ir vaizdo kamera apžiūrėti kelią pastojusią kliūtį.

„Channel 2“ duomenimis, nors šio roboto kūrimo programa dar nebaigta, IDF planuoja jį tiekti Izraelio kariuomenei. Preliminari gaminio kaina neskelbiama.

„Jerusalem Post“ rašo, kad šią „elektroninę gyvatę“ kuriantys specialistai remiasi ankstesnio Ben Guriono universiteto mokslininkų, eksperimentavusių su robotais – gyvūnais, tyrimo rezultatais. Prieš 8 mėnesius šio universiteto mokslininkai pranešė sukūrę gyvatę imituojančio roboto, galinčio šliaužti vamzdžiais ir kitomis landomis, prototipą. Kiek anksčiau buvo pademonstruotos mechaninės katės, galinčios laipioti į stačias sienas, bei elektroniniai šunys, reaguojantys į žmogaus judesius.

Pasak leidinio, gyvatės pavidalo robotų idėja nėra nauja: Tokijo Technologijos instituto Mechaninės ir aerokosminės inžinerijos fakulteto profesorius Shigeo Hirose „gyvačių robotus“ kuria jau kone 40 metų. Prieš kelerius metus buvo pademonstruotas jo pagamintas robotas „ACM-R5“, galintis plaukioti vandenyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)