JAV brakonieriams gaudyti naudojamos robotizuotos gyvūnų imitacijos  (6)

Tolimame Arizonos miškų užkampyje balto miniveno vairuotojas lėtai sustoja, pro langą iškiša šautuvo vamzdį ir pradeda pyškinti į laukinius kalakutus primenančius sutvėrimus. Staiga iš greta esančių krūmų iššoka aplinkosaugos pareigūnai. Brakonierius sučiuptas nusikaltimo vietoje, kuriam vėliau dar paaiškinama, kad tai ne kalakutai, o robotai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bandančius pabėgti vairuotojus po neilgo persekiojimo paveja kitas pareigūnas. Tokie medžiotojai vien už šūvio paleidimą pro automobilio langą turi pakloti 500 dolerių baudą. Įdomiausia tai, kad tokius pažeidėjus pareigūnai dabar gaudo robotizuotomis gyvūnų imitacijomis - kitų modelių tarpe taip pat yra plaukiantis briedis, baltauodegis elnias ir juodasis lokys. JAV aplinkos apsaugos specialistų vertinimu, vien medžioklės sezono metu vienam legaliai sumedžiotam gyvūnui tenka vienas nušautas brakonierių. Tačiau tokio tipo žabangos jau spendžiamos kiaurus metus beveik visose šalies valstijose. "Aš manau, kad tai yra tarsi automobilio-masalo analogas, kurį policija naudoja automobilių vagims gaudyti", aiškina Arizonos gamtosaugos departamento pareigūnas Ken'as Dinquel'as.Pagal valstijos įstatymus, šūvis į tokią imitaciją teisiniu požiūriu prilygsta šūviui į gyvą gyvūną ir galioja lygiai tokios pačios baudos. "Į iškamšas šaudantys gyvūnai yra gamtos vagys, o ne medžiotojai", sako inspektorius Steve'as Lane'as.

Gyvūnai robotai

Šie sutvėrimai atrodo ir elgiasi lygiai taip pat kaip jų gyvi "kolegos". Jų korpusas formuojamas iš organinio stiklo, o išorė papuošiami tikrais kailiais, kuriuos valstybės pareigūnai gauna per labdarą arba iš nelegaliai sumedžiotų gyvūnų. Kūno viduje sumontuojami radijo bangomis valdomi motorai - panašūs į tuos, kurie naudojami žaisliniuose automobiliuose ar lėktuvėliuose. Jais per nuotolį galima valdyti iškamšos galvą, ausis, uodegą. Specialia atspindinčia danga padengtos akys, į jas naktį pašvietus prožektoriumi, žiba tarsi tikros.

Robotai nėra pigūs - kainos svyruoja nuo 500 dolerių už robotizuotą kalakutą iki 5500 dolerių už grizlį. Tačiau kaina to verta, nes tokios priemonės visada suveda gamtsaugininkus ir brakonierius akis į akį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)