„Google“ leis perspausdinti nuskenuotas knygas (Video)  (6)

Kompanija „Google Inc“ suteikia galimybę perspausdinti du milijonus skaitmeninių knygų. Apie tai kompanija pranešė šį ketvirtadienį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip pat „Google“ jau pristatė greitąją leidybos mašiną, galinčią 300 puslapių knygą pagaminti vos per 5 minutes. Naujoji paslauga patvirtina, kad kompanija pripažįsta, jog ne visiems vartotojams patinka skaityti knygas kompiuteriuose arba skaitmeniniuose skaitytuvuose, kuriuos gamina kompanijos „Amazon.com Inc“ ir „Sony Inc“.

Mašina „Espresso Book Machine“ jau nėra naujiena, tačiau ji dabar, nuskenavus tiek daug knygų iš viso pasaulio, tapo labai naudinga. Šios mašinos savininkas galėtų gauti prieigą ir prie dar didesnio kiekio sunkiai randamų knygų, jei tik teismas patvirtins susitarimą, kuriuo remiantis kompanija „Google“ gaus teisę parduoti nebespausdinamas knygas.

„Tai labai svarbus įvykis mums visiems“, - sakė kompanijos „On Demand Books“ vadovas Dane Neller. Kai kurios knygos, kurias nuskenavo kompanija „Google“ per penkerius metus, jau išleistos iš naujo. „Tai rodo pilną ciklą, - sakė kompanijos „Google“ atstovė Jennie Johnson. – Tai leis žmonėms rasti atspausdintą knygos variantą“.

Šias spausdinimo mašinas galima rasti daugiau nei dvylikoje vietų JAV, Kanadoje, Australijoje, Anglijoje bei Egipte. Dažniausiai jos yra universitetų knygynuose, bibliotekose ar mažose mažmeninės prekybos įmonėse. „Harvard Book Store“ bus pirmoji parduotuvė, turinti šią spausdinimo mašiną ir prieigą prie kompanijos „Google“ skaitmeninės bibliotekos.

Kompanija „The Espresso Machine“ vieną išleistą knygos kopiją rekomenduoja pardavinėti už 8 dolerius, tačiau galutinį sprendimą gali priimti galutiniai pardavėjai. Niujorke įkurta kompanija „On Demand Books“ už kiekvieną pardavimą gaus po 1 dolerį, o kitas doleris bus skirtas kompanijai „Google“, pažadėjusiai šiuos komisinius paaukoti labdaros bei kitoms nepelno organizacijoms.

Vis dėlto ši funkcionali mašina kainuoja ne taip ir mažai - artimiausiu laiku jos kaina turi sumažėti ir sieks apie 100 000 dolerių, todėl kompanija „On Demand Books“ tikisi ją išnuomoti mažmeninės prekybos vietoms.

Pradedantiesiems kompanija „Google“ leidžia mašiną „The Espresso Machine“ naudoti tik savo skaitmeninės bibliotekos, kurioje yra du milijonai knygų ir kurių nesaugo autorių teisės, spausdinimui. Šios knygos buvo išleistos dar iki 1923 metų. Jos apima tokias klasikines knygas kaip „Mobis Dikas“ ir „Heklberio Fino nuotykiai“. Milijonai naujų pavadinimų gali būti pridėta prie šios kolekcijos, jei federalinis teismas patvirtins kompanijos „Google“ susitarimą, leisiantį kompanijai skenuoti, pardavinėti arba kitaip platinti daugiau nebespausdinamas knygas. Kompanija „Google“ paskaičiavo, kad jau turi maždaug šešių milijonų knygų skaitmenines kopijas. Susitarimo sąlygos apima nuostatą, leidžiančią perspaudinti knygą su tokia mašina kaip „Espresso“.

Kai kurie kompanijos „Google“ konkurentai bei kiti kritikai tikisi, kad teismas nepatvirtins šio susitarimo. Jie mano, kad tai suteiks kompanijai monopolines teises į minėtas knygas. JAV Teisingumo departamentas tiria įtarimus dėl monopolijos. Planuojama, kad iki penktadienio JAV apygardos teisėjui Denny Chin bus praneštas jų nutarimas.

Dane Neller tikisi, kad šis susitarimas leistų kompanijai išpopuliarinti mašiną „Espresso“. „Tai yra labai aktualu visiems. Ypač džiaugtis turėtų skaitytojai“, - sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)