JAV departamentas nori pakeisti susitarimą dėl „Google“ elektroninės bibliotekos  (5)

JAV Teisingumo departamentas penktadienį patarė teismui atmesti kompanijos „Google“ ir autorių bei leidėjų susitarimą, kuris leistų interneto paslaugų milžinei sukurti elektroninę biblioteką, kurią sudarytų milijonai skaitmeninių knygų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teisingumo departamentas nurodė Niujorko federaliniam teismui, kad siūlomas susitarimas dėl grupinio ieškinio galimai pažeidžia autorinių teisių ir antimonopolinius įstatymus, tačiau paragino suinteresuotas šalis tęsti diskusiją ir atsižvelgti į iškeltas problemas.

„Pateiktas siūlomo susitarimo projektas neatitinka teisinių standartų, kurių turi laikytis šis teismas, – sakoma penktadienio vakarą Teisingumo departamento teismo pateiktoje pažymoje. – Viešąjį interesą geriausiai atitiktų teismo raginimas tęsti šias diskusijas.“

Niujorko federalinis teismas šį „Goggle“ ir autorių bei leidėjų susitarimą ketina svarstyti spalio 7 dieną.

Kompanija „Google“, kuri yra registruota Kalifornijos mieste Mauntin Vju, šį susitarimą pasiūlė šių metų spalį, atsakydama į JAV Autorių gildijos ir Amerikos leidėjų asociacijos 2005 metais iškeltą grupinį ieškinį dėl autorinių teisių pažeidimo.

Pagal siūlomą sutartį „Google“ sutinka sumokėti 125 mln. dolerių patirtiems nuostoliams padengti ir įkurti nepriklausomą „Knygų teisių registrą“, kuris mokėtų honorarus autoriams ir leidėjams, sutikusiems patalpinti savo knygas skaitmeninėje bibliotekoje. Šios lėšos būtų uždirbamos iš abonementų ir reklamos.

Šį susitarimą apskundė su „Google“ konkuruojančios kompanijos „Microsoft“, „Amazon“ ir „Yahoo!“, taip pat Prancūzijos ir Vokietijos vyriausybės, privatūs advokatai ir vartotojų teisių organizacijos.

Japonijos kompanija „Sony Electronics“, gaminanti elektroninių knygų skaitytuvus „Sony Reader“, taip pat 32 JAV teisės ir ekonomikos profesorių grupė paskelbė pranešimus, palaikančius „Google“ siūlomą sutartį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)