Jau ir šiuolaikiniai robotai gali būti pavojingi?  (8)

Vašingtono universiteto mokslininkai mano, kad jau atėjo laikas atkreipti dėmesį į robotų apsaugos klausimus. Tai ne dėl to, kad robotai gali virsti "Terminatoriais". Taip yra dėl to, jog robotai gali būti pradėti naudoti šnipinėjimui arba mūsų namų niokojimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per pastaruosius kelerius metus robotai išpopuliarėjo kaip buitinės prekės – pirmiausiai žaisluose. Be to, atsirado ir namų robotų, pavyzdžiui, siurbimo robotas „Roomba“.

Ketvirtadienį mokslininkai paskelbė darbą, kuriame išnagrinėjo tris robotus: „Erector Spykee“, „RoboSapien“ ir „Rovio“. Jie išsiaiškino, kad kūrėjai nekreipė didelio dėmesio į robotų saugumo klausimus.

„Mes esame priblokšti, kad sukompromituoti šiuos robotus taip lengva“, - pripažino Vašingtono universiteto asistentas Tadayoshi Kohno. Mokslininkai nėra sunerimę, kad gali pasikartoti James Kameron filmo „Terminatorius“, kuriame robotas perima kontrolę ir nusprendžia sunaikinti žmoniją, scenarijus. Jie bijo, kad į robotus gali įsilaužti kompiuterių piratai.

Kai kurie robotai veikia kaip bevielio ryšio prieigos taškai. Mokslininkai išsiaiškino, kad kompiuterių piratai gali nesunkiai įsilaužti į kieno nors robotą. Robotai, tokie kaip „Rovio“, gali būti valdomi ir internetu. Vadinasi, kompiuterių piratas gali atspėti aukos vartotojo vardą ir slaptažodį, o tada paversti robotą šnipinėjimo mašina.

„Mes manome, kad vartotojai turėtų bent jau žinoti, kad egzistuoja galimybė, jog kažkas gali perimti jų robotus, kurie gali tapti namų ausimis ir akimis, - teigė Tamara Denning. – Robotai – tai maži kompiuteriai“.

Vašingtono universiteto komanda teigia, kad pasirodžius sudėtingesniems robotams gali padaugėti piktnaudžiavimo atvejų, kurių nenumato robotų kūrėjai. Savo darbe mokslininkai aptarė tokias idėjas kaip „robotų vandalizmas“ – net ir silpni robotai gali nustumti kažką nuo laiptų – bei „robotų žmogžudystės“.Robotai gali būti naudojami pokalbių pasiklausymui ar mažų vaikų gąsdinimui. Šios atakos gali atrodyti šiurpios, bet ne gąsdinančios. Taigi, robotų kūrėjai apie šias problemas turėtų pagalvoti iš pat pradžių.

„Apie saugumą ir privatumą reikia galvoti pradiniame projekto etape“, - tvirtino mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)