Kiekvienam JAV kariui – po asmeninį radarą  (18)

Ateityje visi Amerikos kariuomenėje tarnaujantys kariai gaus po asmeninį ant šalmo montuojamą radarą, suteiksiantį beveik 360 laipsnių apžvalgą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors šalmas yra viena seniausių kario apsaugos mūšio lauke priemonių, Jungtinių Valstijų kariuomenės vadovybės vykdoma HMRS (Helmet Mounted Radar Program) programa jo galimybes pakeis neatpažįstamai. Jis turėtų tapti nauju taktinės paskirties įrenginiu, perspėjančiu karius apie jų tykančius pavojus vykdant operacijas miesto sąlygomis.

HMRS programa siekiama sukurti kompaktišką nedidelės galios MTI (Moving Target Indicator) radarą, kuris užtikrintų apie 360 laipsnių stebėjimo aprėptį ir fiksuotų judančius objektus mažiausiai 25 metrų spinduliu. Toks radaras būtų montuojamas prie naujos kartos ACH (Advanced Combat Helmet) šalmų ir integruojamas į jų elektronines stebėjimo ir ryšių sistemas.

Ant šalmo pritvirtintas radaras galėtų „matyti“ per rūką, dūmus, dulkes bei visiškoje tamsoje. Be to, jo signalai prasiskverbtų pro tankią lapiją ir net suteiktų galimybę matyti kiaurai sienas. Šis radaras turėtų sverti ne daugiau nei 0,5 kg. Jo galingumas neturėtų būti didelis, kad nekeltų pavojaus kario ir kitų netoliese esančių žmonių sveikatai, skelbia „Popsci.com“. Kadangi tokius radarus turės kiekvienas būrio karys, be to, jiems ilgą laiką teks būti šalia vienas kito ne didesniu nei 25 metrų atstumu, HMRS programą vykdantiems JAV mokslininkams ir inžinieriams teks įveikti ne vieną techninę kliūtį, kad pavyktų suderinti skirtingo pobūdžio reikalavimus.

Tačiau nešiojamojo radaro koncepcija anaiptol nėra fantastiška: dar prieš kelerius metus JAV bendrovės „ImSAR“ ir „Insitu“ sukūrė „Micro Miniature Synthetic Aperture Radar“ radarą, sveriantį tik 1 kg. Šis radaras veikia 1 kilometro spinduliu, tačiau jo elektrinė galia siekia 15 W, todėl veikdamas jis sparčiai iškrauna baterijas.

Kol kas neaišku, kaip naujos kartos šalmą su jame įmontuotu radaru dėvinčiam kariui bus pateikiama radaro informacija. Galbūt judantys objektai bus atvaizduojami specialiame ekrane priešais veidą, o gal ant riešo segimame ekrane, kurį JAV kariuomenės Tyrimų laboratorija kuria kartu su bendrove „Hewlett-Packard“. Šiaip ar taip, tokio radaro kūrimas užtruks dar kelerius metus, todėl inžinieriai dar turi laiko geriausiems variantams apsvarstyti, teigiama pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)