NEC kuria sinchroninio vertimo funkciją atliekančius akinius  (2)

Kompanija NEC kuria įtaisą, kuris kalbamus žodžius konvertuos į žmogui matomą tekstą. Prototipas "Tele Scouter" turi akiniams pritaikytą mažytį displėjų - jis realiu laiku verčiamus žodžius projektuoja tiesiai į įrenginio savininko akies tinklainę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šalia tinklainei pritaikyto displėjaus, akiniuose taip pat integruota priekinį vaizdą registruojanti videokamera ir mikrofonas. Deja, akiniai patys vertimo kol kas neatlieka. Mikrofonu surinkta garsinė informacija siunčiama į nešiojamą kompiuterį, kuris tvirtinamas prie vartotojo juosmens. Tačiau tuo viskas dar nesibaigia - informacija iš šio kompiuterio persiunčiama į nuotolinį serverį, kuriame atliekamas daug skaičiavimų reikalaujantis kalbos konvertavimas į tekstą, jo vertimas į persiuntimas atgal vartotojui. Galiausiai informacija sėkmingai pateikiama akinių savininkui. Kūrėjų teigimu, tokia sistemos konfigūracija yra patogi vartotojui - nešiojama dalis yra lengva, nereikalauja daug energijos, tad atkrinta didelės talpos baterijų poreikis. Tinklainės displėjus išverstą tekstą projektuoja į periferinės žmogaus regos sritį, tad vartotojas gali išlaikyti akių kontaktą su pokalbio partneriu. Tuo pačiu projektuojamas tekstas nevargina akių, ir tai sudaro galimybę įrenginį nešioti ilgą laiko tarpą.

 

Dabartiniu metu vertimo įtaiso pajėgumų nepakanka jam naudoti realiomis sąlygomis.  Dėl šios priežasties NEC planuoja pirmuosius modelius platinti kaip nešiojamą laisvų rankų funkciją palaikantį informacinį įrenginį, kuris inžinieriams ir kitokių techninių sričių darbuotojams galėtų rodyti reikiamą informaciją neatsitraukiant nuo atliekamo darbo. Ši sistema taip pat leidžia informaciją centralizuotai siųsti kitiems tokio įrenginio naudotojams. Pavyzdžiui, vienas specialistas, panaudodamas priekinio vaizdo videokamerą, gali įrašyti savo atliekamą darbą ir jį parodyti likusiems komandos nariams.

NEC planuoja pristatyti pirmuosius "Tele Scouter" sistemos komercinius modelius 2010 metais. Sistema galėtų aptarnauti maksimaliai 30 vartotojų, o planuojama jos kaina yra 8.2 milijonai dolerių. Tačiau netgi su tokia kaina NEC tikisi parduoti 1000 tokių gaminių vos per trijų metų laikotarpį.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)